Hlavní obsah

Video: Napětí na hranicích Srbska a Kosova roste. Spor hoří kvůli SPZ

Bez komentáře: Napětí na kosovsko-srbské hranici roste. V pondělí Srbsko vyslalo k hranici několik obrněných vozů.Video: AP

 

Reklama

Priština přestala na kosovské území pouštět automobily se srbskou poznávací značkou. A Srbové z tohoto důvodu od minulého pondělí blokují hraniční přechody Jarinje a Brnjak.

Článek

Situace v oblasti se ještě zhoršila v pondělí poté, co Srbsko k hranici vyslalo několik obrněných vozů, uvedla agentura AFP. Už o víkendu pak srbské letectvo uskutečnilo několik přeletů nad příhraniční oblastí.

Představitelé EU a NATO vyzvali obě strany k zdrženlivosti a dialogu. Ve středu se v Bruselu sešel zvláštní zástupce EU pro dialog mezi Bělehradem a Prištinou Miroslav Lajčák se zástupci Srbska a Kosova, aby napjatou situaci na hranicích řešili.

Zareagovala též mise KFOR v Kosovu. Ta od pondělí posílila své hlídky na hranicích se Srbskem ve snaze snížit napětí mezi oběma stranami, informovala o tom agentura AP.

Americké velvyslanectví v Srbsku na svém Twitteru uvedlo, že američtí a kanadští vojenští pracovníci navštívili oba exponované hraniční přechody, „aby lépe porozuměli situaci“.

Kosovské úřady se rozhodly nevpouštět na své území automobily se srbskou značkou. Šlo prý o reciproční opatření, jelikož vozy s kosovskou značkou při příjezdu na srbské území také musí značku změnit.

Na hranicích začalo být zle hned, jak minulý týden poslala Priština na hranici speciální policejní jednotku policie, aby nová pravidla vymáhala.

Srbští řidiči začali oba přechody blokovat, v dalších dnech zvýšila srbská armáda bojovou pohotovost svých posádek u hranic s Kosovem.

Při pondělí návštěvě v Kosovu označil albánský premiér Edi Rama postup Srbska za „divadelní vojenské manévry“ a vyzval k zahájení rozhovorů.

Kosovo tvrdí, že Bělehrad chce svým počínáním vyvolat konflikt, Srbsko si naopak stěžuje, že mezinárodní společenství nezasáhlo proti počínání Prištiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované