Hlavní obsah

Video: Prosadila se v jednom z nejnebezpečnější sportů. Vládli mu muži

Svět bez obalu: Malika Rajabova se prosadila ve sportu, který patří k těm nejnebezpečnějším na světě a doteď mu vládli jen muži.Video: RFE/RL

 

Reklama

Tádžička Malika Rajabová se účastní závodů v tzv. buzkaši, což je velmi nebezpečný sport nesmírně oblíbený v zemích centrální Asie. Cílem hry na koních je ukořistit bezhlavé tělo kozy a vhodit ho na určené místo.

Článek

Malika jezdí na koni už od dvanácti let. Svého prvního utkání v buzkaši se zúčastnila o několik let později a údajně bez jakéhokoliv speciálního tréninku. „Poblíž města Hisoru ​​se konala soutěž v buzkaši. Já jsem o tom ani předem nevěděla. Přijela jsem tam a zjistila, že se tam něco takového bude konat, tak jsem se přihlásila a vyhrála jsem. Od té doby jsem si tento sport zamilovala,“ říká Malika, které je teď 22 let a je jedinou dívkou, která v Tádžikistánu buzkaši hraje.

Několikrát už byla i zraněna, čemuž se žádný účastník tohoto sportu nevyhne. A často čelí kritice za to, že se účastní hry, která je v zemi tradičně mužskou záležitostí.

„Mnoho lidí říká: ‚Co dělá ta holka na buzkaši? Měla by zůstat doma.‘ Já se ale moc nezajímám o to, co lidé říkají. Neposlouchám je. Oni stejně nikdy mluvit nepřestanou a já jen dělám svou práci,“ krčí dívka rameny nad posměšky.

Někteří z jejích největších kritiků jsou i její protihráči. „Jsou tu muži, kteří nechtějí, aby Malika hrála buzkaši. Říkají, že by měla zůstat doma, protože místo ženy je v kuchyni,“ popisuje jeden z jezdců. Ale jiní zase obdivují její schopnost prosadit se ve velmi tvrdém sportu. „Hrál jsem buzkaši asi 30 let. Před pár lety jsem skončil. Malika dokáže chytit kozu a nést ji stejně dobře jako muži. Je to dobrá jezdkyně. I když je to dívka, tak to hraje jako ostatní chlapci,“ tvrdí Ismoil Salohiddinov.

Jezdkyně říká, že i její manžel ji nutil, aby buzkaši přestala hrát; před rokem se s ním kvůli tomu rozvedla. „Chci být stejně jako ostatní dívky provdaná. Potřebuji ale takového manžela, jako má třeba naše mistryně v boxu Mavzuna Chorieva, protože ten svou manželku podporuje. Tak je to správné, ale to mnoho mužů nedokáže,“ říká Malika, která plánuje, že se zúčastní i mezinárodních turnajů a chce tam dokázat, že i tádžické ženy mohou dosáhnout toho, čeho chtějí.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované