Hlavní obsah

Video: Prototyp rakety Starship úspěsně vzlétl a předpisově přistál

Bez komentáře: Prototyp rakety Starship má za sebou první úspěšný let.Video: AP

 

Reklama

Prototyp rakety Starship společnosti SpaceX Elona Muska po čtyřech předchozích neúspěších zvládl první testovací let včetně dosednutí. Starship má v budoucnu mimo jiné dopravovat lidi na Mars.

Článek

Předchozí zkušební lety skončily výbuchem před, během, nebo krátce po dosednutí v jihovýchodním cípu Texasu nedaleko města Brownsville.

Tentokrát ovšem vylepšená verze rakety ve tvaru náboje vystřelila z vývojového a testovacího areálu firmy SpaceX v Boca Chica do výšky více než 10 kilometrů nad Mexický záliv, pak se převrátila a klesala nejprve v horizontální poloze a přesně na dosednutí se dostala do vertikální polohy, informovala ve čtvrtek agentura AP. „Starship přistála!“ oznámil komentátor testovacího letu.

V jednu chvíli to vypadalo, že let skočí opět nezdarem. Po přistání totiž začalo u základny rakety hořet, požár se podařilo rychle uhasit a raketa s označením SN15 po šestiminutovém letu zůstala stát. Podle Muska bylo přistání „předpisové“.

Starship je název rakety nové generace, která má sloužit k dopravování posádek jak na Měsíc, tak na Mars. Podle společnosti SpaceX bude stroj schopen dopravovat do vesmíru více než sto tun nákladu najednou nebo až sto lidí při výpravách na Mars.

Reklama

Doporučované