Hlavní obsah

Video: Řidič si krátil cestu přes řeku, hasiči tahali auto ven dva dny

Záběry z komplikovaného zásahu v řece.Video: Tomáš Lach, HZS MSK

 

Reklama

Čtyři jednotky hasičů se vystřídaly během dvou dní u nehody osobního automobilu Suzuki Ignis, jehož řidič si chtěl zkrátit cestu domů brodem přes rozvodněnou řeku Morávku u obce Raškovice. V řece vůz i s pasažéry uvázl.

Článek

„Vodohospodáři totiž právě upouštěli vodu z nedaleké přehrady Morávka po vydatných víkendových deštích,“ konstatoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Automobil se vydal v pondělí vpodvečer překonat brod, ale byl stržen silným proudem a unášen. Muži středního věku se podařilo dostat na břeh, žena středního věku ale zůstala uvnitř. Velkým štěstím pro ni a psa podle hasičů bylo, že se vodou vláčený automobil pouze otáčel kolem svislé osy, ale neobrátil se na střechu. Navíc se zhruba po 200 metrech zachytil o skrytou kamennou hrázku.

Foto: HZS MSK

Hasiči nejprve zachránili ženu a psa.

Na místo vyjeli hasiči vybavení záchrannými čluny a sáněmi. Podařilo se jim na záchranných sáních ženu bezpečně převézt ze střechy auta až na břeh, vyvázla stejně jako muž bez zranění. Poté vytáhli z vnitřku auta vystrašeného psa.

Kvůli silnému proudu vody bylo suzuki zajištěno lany a na jeho vyproštění hasiči museli počkat do úterý na opadnutí vody. Na snížení průtoku z vodní nádrže Morávka se dohodli s vodohospodáři. Na pomoc si přivolali obojživelný pásový transportér ze záchranného útvaru v Hlučíně.

Foto: HZS MSK

Auto vytáhl z řeky transportér.

„Transportér odtáhl automobil tokem Morávky zpět k brodu, kde byl v úterý dopoledne úspěšně vytažen na břeh,“ uzavřel Kůdela.

Reklama

Související témata:
Raškovice

Doporučované