Hlavní obsah

Video: Turecko zasáhly bleskové záplavy. Ulice měst se proměnily v řeky

Bez komentáře: Sever Turecka zasáhly bleskové povodně.Video: twitter/oguzunalk, twitter/Elif33282539

 

Reklama

Vlna ničila vše, co jí stálo v cestě. Intenzivní srážky mají podle předpovědí meteorologů pokračovat i nadále.

Článek

Záplavy způsobené silnými dešti nejvíce zasáhly černomořskou provincii Kastamonu. Zemřeli čtyři lidé a desítka dalších utrpěla zranění. Pod vodou se ocitlo i správní město Kastamonu a jeho okolí. Ulice se proměnily v řeky, informovala turecká tisková agentura Anadolu.

Turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD uvedl, že pokračuje evakuace obyvatel pomocí vrtulníků. Záchranáři vyprošťovali převážně obyvatele, kteří uvázli ve svých domech.

Intenzivní srážky v provinciích Kastamonu, Bartin a Sinop mají podle turecké meteorologické služby trvat nejméně do pátku. Televizní stanice přinesly záběry zaplavených ulic, kterými proud vody unášel desítky aut, větve a trosky budov. Dvě z obětí zemřely kvůli sesuvu půdy.

+1

Některé vesnice v provincii Bartin velká voda zcela odřízla od světa, protože zničila přístupové silnice a mosty. Tamní obyvatele tak evakuují vrtulníky.

Severní oblasti Turecka postihují v létě bleskové povodně opakovaně, loni při nich zemřelo osm lidí.

Kromě následků povodní Turecko dál bojuje i s lesními požáry, kterých za poslední dva týdny vypuklo kvůli vysokým teplotám a suchu kolem tří stovek.

O život přišlo nejméně osm lidí. Turecký ministr pro lesnictví Bekir Pakdemirli ve středu na Twitteru napsal, že se po 14 dnech podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlý požár v provincii Mugla. Hasičům tak zbývá zkrotit tři zbývající ohniska na jihozápadě země.

Reklama

Doporučované