Hlavní obsah

Video: V Pákistánu objevili 2000 let starý buddhistický chrám

Svět bez obalu: Video: V Pákistánu objevili archeologové 2000 let starý klášterní komplex buddhistů.Video: RFE/RL

 

Reklama

Obvykle sem místní chodí pást svá stáda dobytka. Teď na stejném místě odkryli archeologové pozůstatky buddhistické svatyně. Ruiny byly v minulosti nejspíše klášterním komplexem.

Článek

Vzácný nález spadající do předislámské éry byl objeven v okrese Svát v pákistánské Severozápadní pohraniční provincii.

„Je to velmi významná lokalita. Důležitá lokalita z náboženského hlediska,“ soudí archeolog Saqib Raza. „Pozůstatky staveb jsou staré 1900 nebo 2000 let. V regionu existuje více podobných nálezů; ve Svátu je možné takto staré památky najít.“

Obyvatelé klášterní komplexu byli podle něj buddhisté. „Stavby patří do éry Kushan. Byly zničeny nájezdy různých okolních národů. Poté sem postupně přišla dynastie hinduistických vládců a muslimů,“ dodává Raza.

Mezi objekty, které se podařilo odkrýt, jsou meditační svatyně. Stúpy, kde se ukládaly relikvie. Viháry – jednoduché klášterní budovy pro odpočinek. Archeologové věří, že součástí komplexu byly i školy. „Je tu i hala, která sloužila k různým shromážděním. Lidé se zde třeba učili filozofii. Jednalo se pravděpodobně o školní areál, druh vzdělávací instituce určené pro lidi, kteří žili v této oblasti,“ říká archeolog.

Starobylé hinduistické chrámy byly v Pákistánu často vykrádány, ničeny, anebo prostě jen ponechány napospas času.

Vedoucí archeologického týmu Saqib Raza má však za to, že v tomto případě by mohl mít komplex jiný osud. „Abychom podpořili náboženskou turistiku, mír a harmonii, rozhodlo se archeologické ředitelství tuto lokalitu zachránit a uchovat. Přestavíme areál podle původní architektury a označíme ho za posvátné místo.“

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované