Hlavní obsah
Online

Hasiči ukončili záchranné práce v sutinách pražské budovy, nikdo by v nich být neměl

Shrnutí událostí z Mikulandské ulice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na stavbě v Mikulandské ulici v centru Prahy se zřítily dva stropy v rekonstruované budově. Sutiny zavalily několik lidí. Tři z nich jsou v péči záchranářů.

Článek

Neštěstí se stalo kolem 10:30, kdy se propadly dva stropy v přízemí. Jeden z dělníků popsal, že slyšel jen velkou ránu. Až když vyběhl ven, zjistil, co se doopravdy stalo. Jednoho ze zavalených lidí vytáhli sami dělníci pár okamžiků po zhroucení stropů.

Takhle to vypadalo uvnitř zřícené budovy:

Video: Seznam Zprávy

Na místo byli povoláni statici, kteří se shodli, že budova se může kdykoliv zřítit. Prvotní pokusy Báňské záchranné služby o stabilizaci budovy byly neúspěšné a následný pád konstrukce zasáhl jednoho z hasičů. Ten byl na místě prohlédnut záchranáři a bez žádných vážných zranění byl propuštěn.

S postupující tmou se hasiči začínají soustředit více na odstranění sutin než na hledaní další zavalené osoby. Dle vyjádření velitele zásahu hasičů Oldřicha Klegra by pak měli problémy s hlídáním čidel umístěných na zdech. V místě zásahu si postavili dřevěnou stříšku, v samotném centru pak pracují z bezpečnostních důvodů vždy jen dva z nich. Celou stavbu sledují přístrojem, který hlásí každou odchylku stěny o jeden milimetr.

„Stále ale pracujeme s tím, že tam jedna osoba je,“ podotkl Klegr. Pracovat chtějí v případě potřeby celou noc. „Tma by nás měla zabrzdit jen v řádu minut. Každopádně budeme pokračovat do té doby, než si budeme jistí, že tam nikdo není,“ dodal. Za den se při zásahu vystřídalo asi 120 hasičů.

Foto: Seznam Zprávy

Budova se nachází v Mikulandské ulici poblíž Národní třídy.

Na místo v průběhu dne dorazila i primátorka hlavního města Adriana Krnáčová. Ta uvedla, že je třeba prověřit roli památkářů Národního památkového ústavu, který podle ní nutil projektanty k nějakým možná i nestandardním postupům. Proti jejímu tvrzení se důrazně ohradil mluvčí úřadu Jan Cieslar. Podle něho neexistuje souvislost mezi zřícením stropů a snahou památkářů o prohlášení budovy za památku. Na vině je podle něho Metrostav, který rekonstrukci realizuje.

V budově před rekonstrukcí sídlila základní škola. Po dokončení prací měla budova sloužit Vysoké škole uměleckoprůmyslové jako dílny.

Záznam z místa neštěstí:

Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

  • Záchranné práce ukončeny

    Hasiči ukončili záchranné práce. Pokud by se pod sutinami ještě v tuto chvíli někdo nacházel, měl by minimální šanci na přežití. Policisté se ale kloní k variantě, že v troskách budovy nikdo není.

  • Hasiči se soustředí na odstranění sutin

    Dle velitele zásahu Klegra se přibližně sto dvacet zasahujících hasičů soustředí spíše na odstranění sutin než na hledání známek života. Důvodem je hlavně nebezpečná statika budovy. Tu hlídají čidla s citlivostí na jeden milimetr. Hasiči mají na místě postavenou stříšku, z bezpečnostních důvodů jsou ale uvnitř budovy vždy jen dva muži. „Stále ale pracujeme s tím, že tam jedna osoba je,“ podotkl Klegr.

  • Práce na místě pokračují i za tmy

    Dle vyjádření velitele zásahu hasičů Oldřicha Klegra je vyčištěno přibližně 70 procent prostor. Nikoho dalšího prozatím hasiči v sutinách nenašli, jsou připraveni ale pracovat i přes noc.

  • Budova pochází z 19. století

    Budova, která není památkově chráněná, byla postavena na konci 19. století. Sídlila v ní základní škola. Po přestavbě se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM).

  • Na hasiče spadla část stropu

    Při záchranných pracích v rekonstruovaném domě v Mikulandské ulici v centru Prahy spadla večer na jednoho z hasičů část stropní konstrukce. Zraněn ale není. Hasiči zásah přerušili, budovu vyklidili a zkoumají ji znovu se statikem. Novinářům to řekl velitel zásahu Oldřich Klegr.

    Podle Klegra je ale složité udělat další bezpečnostní opatření, protože by to samo o sobě bylo příliš riskantní: „Bohužel je to už posunuté, obloukové vazby jsou narovnané, takže hrozí, že to spadne kdykoliv,“ uvedl.

    Hasiči si udělali v místě zásahu dřevěnou stříšku, v samotném centru pracují z bezpečnostních důvodů vždy jen dva z nich. Celou stavbu sledují přístrojem, který hlásí každou odchylku stěny o jeden milimetr.

  • Na místo přijel vůz Metrostavu

    Na místo přijel vůz Metrostavu s bedněním. Firma Metrostav je zodpovědná za probíhající rekonstrukci domu.

  • Obyvatelé se pomalu vracejí do svých domovů

    Pražané, již bydlí v uzavřené ulici se pomalu vracejí do svých domovů. Jsou tak jedinými civilisty, kteří mají k místu nehody přístup.

  • Báňská záchranná služba opouští místo

    Zdravotnický a hasičský vůz Báňské záchranné služby ze stanice Motol právě opustily místo nehody. Jednotky zde pomáhaly stabilizovat statiku budovy.

  • NPÚ odmítá jakoukoliv odpovědnost za zřícení stropů

    Národní památkový ústav v reakci na prohlášení primátorky Adriany Krnáčové odmítl jakoukoliv odpovědnost za pád stropů. Podle mluvčího Jana Cieslara úřad vždy postupoval standardně a v souladu se zákonem o památkové péči. „Není nám jasné, jak by mohlo aktuální zřícení části stavby jakkoliv souviset s úsilím o větší památkovou ochranu dotčené budovy,“ uvedl pro ČTK Cieslar.

  • Jeden z dělníků vyfotil místo nehody zevnitř

    Foto: Seznam Zprávy
  • Stabilizační práce byly prozatím ukončeny

  • Měli jsme tušení, že by budova mohla spadnout, uvedl jeden z dělníků

    Podle vyjádření jednoho z dělníků byla budova ve špatném stavu už před zřícením. Jednoho z dělníků prý vytáhli ihned po zborcení.

    Video: Seznam Zprávy

  • Počet dělníků na místě nehody není doposud znám

    „Nikdo nám do této chvíle nebyl schopen říci, kolik lidí na místě v době zřícení pracovalo,“ uvedl velitel hasičů Oldřich Klegr.

  • Hasiči už odklidili deset kubíků suti

    Dle vyjádření velitele zásahu hasičů Oldřicha Klegra hasiči odstranili z budovy přibližně deset kubíků suti. Na místě je podle odhadů ještě asi dvacet až třicet dalších kubíků. Zatím nelze odhadnout, jak dlouho bude odsávání trvat.

  • Na místo dorazil už i druhý odsávací bagr

    Na místo už přijel i druhý bagr na odsávání sutin. První se mezitím vrátil z vyprázdnění.

  • Čekání na tiskovou konferenci

    Tisková konference, která byla naplánována na 15:30, ještě nezačala.

  • Dobrovolní hasiči jsou v pohotovosti

  • Hasiči čekají na příjezd bagru

    Záchranáři zatím nikoho dalšího v troskách nenašli. Čekají na příjezd nového sacího bagru na odklízení suti. První odjel vysypat suť, až se vrátí, budou na místě pracovat dva sací bagry, řekl mluvčí policie Jan Rybanský.

  • Kynologové potvrdili, že v sutinách stále někdo je

Reklama

Hlavní zprávy