Hlavní obsah

Video z Rumunska: Než jít do nemocnice, lidé se raději léčí po svém doma

Svět bez obalu: Lidé s covidem-19 se v Rumunsku raději léčí doma, nedůvěřují nemocnicím.Video: RFE/RL

 

Reklama

Rumunský lékař popisuje případy nakažených covidem-19, kteří nedůvěřují péči rumunského zdravotnictví. Příbuzní pro ně obstarávají kyslíkové přístroje a objednávají léky ze zahraničí.

Článek

V Rumunsku se někteří lidé, kteří onemocněli nemocí covid-19, raději léčí sami doma, protože nevěří zdejším nemocnicím.

Potvrzuje to například Marton Bokor, bývalý ředitel nemocnice ve městě Miercurea Ciuc, který nyní pracuje jako rodinný lékař. „Moje zkušenost je taková, že v poslední době je mnohem více pacientů ve středně těžkém a těžkém stavu léčeno ambulantně, protože se nechce nechat hospitalizovat,“ říká lékař.

Bokor říká, že si řada nemocných dokonce půjčuje kyslíkové přístroje, nebo obstarává léky v zahraničí. „V 95 procentech se i takto uzdraví, ale jsou případy, kdy měli ti lidé další problémy. Například je obtížnější léčit plíce kuřáka. Problematičtější je to také u těch, kteří mají cukrovku nebo nějaké srdeční onemocnění. Takže zhruba v 5 procentech případů došlo k úmrtí.“

V rumunských nemocnicích je jak nedostatek léků, tak i ochranných pomůcek a ventilátorů.

„Všechny tyto prostředky jsou pro nás velmi důležité,“ říká ředitel městské nemocnice Szilard Madaras. „Byli jsme velmi vděční za ventilátory a masky, které jsme dostali od maďarských kolegů. Obojí pomáhá pacientům tam, kde je to potřeba, pomáhá jim to dýchat. Například Favipiravir je nový lék a lze ho použít hlavně u pacientů se středně závažnými nebo mírnými příznaky a takový lék například zatím v Rumunsko k dispozici nemáme.“

V devatenáctimilionovém Rumunsku bylo koronavirem nakaženo už více než 1 700 tisíc lidí a 54 tisíc z nich zemřelo. Počet případů dosáhl vrcholu letos v říjnu, kdy zde byl zaznamenán téměř nejvyšší počet úmrtí na 100 tisíc obyvatel na světě.

Nedávno vzbudil velké pobouření případ, kdy v jedné z nemocnic zemřelo 5 pacientů jen kvůli tomu, že jim došel kyslík.

Minulý čtvrtek pak při požáru nemocnice v Ploješti na jihu Rumunska zahynuli dva covidoví pacienti a jedna zdravotní sestra se zranila. Za poslední rok se jedná v zemi už o čtvrtý požár na covidovém oddělení některé z nemocnic, během kterého zemřeli pacienti či zdravotníci.

Podle statistik nedokáží rumunští lékaři v nemocnicích zachránit asi polovinu hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Většina těchto zemřelých není očkována. V Rumunsku je proti covidu očkována jen zhruba třetina obyvatel.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované