Hlavní obsah

Vila Tugendhat zahájí ve středu online nákup vstupenek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nákup vstupenek přes internet zahájí za týden, tedy ve středu 20. května, brněnská vila Tugendhat. První návštěvníky po uzavření vynuceném pandemií koronaviru přivítá 2. června.

Článek

„V létě se v rezervačním systému památky UNESCO objevila řada volných termínů,“ řekla ředitelka vily Iveta Černá.

„Všechny dříve zakoupené vstupenky na termíny od 2. června jsou i nadále platné. Těm, kdo měli koupené vstupenky na prohlídky na březen, duben a květen, jsme postupně všem vrátili peníze. Při nové rezervaci budeme přihlížet k tomu, že návštěvník už rezervovaný termín měl,“ řekla Černá.

Elektronický prodej vstupenek se otevře v 10:00 a nabídne nejen uvolněné letní termíny, ale i data prohlídek na září, říjen a také listopad. „Vždy se snažíme uvolňovat do prodeje termíny na půl roku dopředu,“ dodala Černá.

I když letní termíny byly v prodeji už před začátkem pandemie, na červenec a srpen se uvolnila nová data v době, kdy byly ve vile naplánované pravidelné sanitární dny. Jde téměř o tři týdny. Kvůli rušení prohlídek ze strany zahraničních návštěvníků se navíc uvolnily termíny i v jiných dnech.

„Od 2. června se otevřou všechny prohlídkové okruhy, počet lidí v jedné skupině zůstane zachovaný, tedy 16 lidí. Změní se ale trochu scénář prohlídek. Například do malých místností v horním podlaží budou návštěvníci vstupovat samostatně a nebude v nich poskytován výklad. Ten jim dá průvodce v předstihu a teprve potom je pošle na prohlídku těchto místností. Podobné to bude u rozšířených prohlídek, které míří také do technického podlaží,“ dodala Černá.

I když na prohlídky samotné vily bude nadále zapotřebí včasná rezervace, zahrada vily zůstane přístupná bez rezervace. Navíc se otevře průchod ze zahrady sousední vily Löw-Beer. Vstupenky do zahrady vily Tugendhat si budou lidé moci zakoupit i na pokladně vily Löw-Beer, návštěvníci vily Tugendhat zase po skončení prohlídky mohou odejít přes zahradu Löw-Beer a zastavit se v tamní kavárně a galerii Celnice.

Vila Tugendhat je nejnavštěvovanější brněnskou památkou, prohlídky bývají vyprodané na půl roku dopředu. Vilu navrhl v roce 1928 Ludwig Mies van der Rohe pro Gretu a Fritze Tugendhatovy. Je unikátní svou konstrukcí, prostorovým uspořádáním, vybavením interiéru, technickým zázemím i začleněním do přírody. Poprvé v dějinách architektury byla při stavbě soukromého domu užita ocelová nosná konstrukce.

V letech 2010 až 2012 byla vila zrekonstruována, záměrem oprav bylo stav domu co nejvíce přiblížit původnímu řešení.

Reklama

Doporučované