Hlavní obsah

Vinou státu přijde o třicet let podnikání. Kulaté razítko nic neznamená

Záhady Josefa Klímy: Farmář přijde vinou státu o třicet let podnikání. Jak se to mohlo stát?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Petr Habersberger je z farmářské rodiny. Kvůli měnícím se zákonům a chybným rozhodnutím státu stojí jeho 30 let budovaná farma před krachem.

Článek

Na začátku 90. let privatizoval Petr Habersberger státní statek u Třeboně hospodařící na téměř 300 hektarech pozemků. Ty ale koupit nemohl, podle tehdejšího zákona to nebylo možné.

Petr Habersberger si tak pozemky pronajal, a to poté, co se přesvědčil o tom, že na ně nemůže být uplatněna restituce. Potvrzení o nemožnosti uplatnění restitucí je zásadní. V privatizačním projektu se totiž počítalo s pozdějším odkupem, jakmile se upraví zákon. Bez okolních pozemků nemá farma téměř žádnou hodnotu.

O majetek však tou dobou už usiloval šlechtický rod Černínů. Na konci války vlastnila statek a pozemky v okolí Josefina Černínová a byly jí zabaveny. Zpočátku byly snahy o restituce neúspěšné, jenže v roce 1996 se změnil zákon a Černínové se dostali zpět do hry.

V roce 2012 rozhodl okresní soud v Jindřichově Hradci o vydání pozemků kolem farmy rodu Černínů. Učinil tak na základě osvědčení o československém občanství Josefiny Černínové. Rozhodnutí vydal magistrát hlavního města Prahy. Ten ovšem takové potvrzení vydat nemůže. Na soudu si toho ale nevšimli.

Petr Habesberger přišel o možnost hospodařit na pozemcích v okolí farmy na základě chybného rozhodnutí. Od roku 2012 navíc probíhá soud s úřednicemi, které rozhodnutí vydaly. Do věci se už dvakrát vložilo Nejvyšší státní zastupitelství a trestní řízení vrátilo na začátek.

A tak přestože Petr Habesberger přišel o možnost hospodařit úřednickou chybou, stále není na obzoru možnost chybné rozhodnutí zvrátit. Stát nejprve dal chybnou informaci, potom chybně vyřídil restituci. Přesto prý u soudu o náhradu škody zástupci státu tvrdili, že si za vše může Petr Habersberger sám chybným podnikatelským záměrem. Soud mu navíc uložil zaplatit víc než tři miliony korun na soudním poplatku.

Jak je možné, že ani kulatým razítkem opatřené potvrzení nemusí vůbec nic znamenat? Jak je možné, že pokud udělá úředník chybu, doplatí na ni obyčejný člověk?

Podrobnosti nabízíme v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované