Hlavní obsah

Virtuální model Osvětimi pomůže usvědčit poslední žijící nacisty

Virtuální 3D model Osvětimi pomůže objasnit soudní procesy s nacisty.

 

Reklama

Díky 3D modelu vyšetřovatelé zjistí, zda mohli obvinění vědět o dění v táboře.

Článek

Bavorská policie vytvořila virtuální 3D model koncentračního tábora Osvětim. Má pomoct v soudních procesech s bývalými nacisty.

Válečnými zločiny se německé soudy zabývají po desetiletí. Mnohé případy ale skončily takřka debaklem – soudci je uzavřeli pro nedostatek důkazů. V německém soudnictví není možné usvědčit někoho z vraždy, pokud mu to nelze přímo dokázat. A to lidem, kteří nepracovali přímo s těly zavražděných vězňů, dokázat dosud skutečně nešlo.

„Často to byl případ, kdy podezřelý řekl, že pracoval v Osvětimi, ale nevěděl, co se tam ve skutečnosti děje,“ řekl Jen Rommel z federálního úřadu pro vyšetřování nacistických válečných zločinů. Rommel zároveň dodává, že stále vyšetřuje několik tuctů případů a odhaduje, že řada z nich by mohla být ještě postavena před soud.

Díky novému modelu by však mělo být snadnější dosvědčit, že obžalovaný skutečně věděl, co se ve vyhlazovacím táboře děje. Virtuální model dává vyšetřovatelům i soudcům možnost projít se areálem a díky speciálním brýlím vyhodnotit, odkud kam mohl dotyčný dohlédnout.

Foto: panorama.auschwitz.org

Nahlédnout do současné podoby osvětimského tábora může každý

Ralf Breker vytvořil kromě 3D modelu pro policii i virtuální prohlídku areálem tábora. Vznikla na základě desítek fotografií, které pořídil v táboře celkem během pěti dnů. Táborem v Osvětimi se tak může virtuálně projít kdokoliv. Prohlídka je dostupná na http://panorama.auschwitz.org/.

„Náš záměr byl získat lepší přehled o táboře a ukázat různé perspektivy a linie vidění, například ze strážních věží,“ vysvětluje tvůrce modelu, inženýr bavorské policie Ralf Breker.

Samotné vytvoření modelu zabralo šest měsíců. Tomu ale předcházely roky příprav. „V květnu 2013 jsme začali se záznamy pomocí laserových skenerů a budovy, které již nestojí, byly rekonstruovány na základě plánků z osvětimského archivu,“ popisuje Breker.

„Z právního hlediska nás zajímá záměr: Mohl podezřelý vědět, že jsou lidé odváděni do plynových komor nebo stříleni? Tento model je velmi dobrý a velmi moderním nástrojem pro vyšetřování, protože může takovou otázku zodpovědět,“ komentuje novinku Rommel.

Koncentrační tábor Osvětim leží 60 kilometrů západně od Krakova a skládá se ze tří oddělených táborů. Vznikl nedaleko stejnojmenného polského města na počátku 40. let 20. století. V táboře zemřel do konce války více než milion lidí – převážně Židů, přestože byl původně určen pro Poláky. Ze tří dílčích táborů sloužil k vyhlazování vězňů ten druhý, tedy Osvětim-Březinka.

Reklama

Související témata:

Doporučované