Hlavní obsah
Online

WHO omylem zveřejnila závěr výzkumu o remdesiviru. Lék zřejmě nefunguje

Foto: Profimedia.cz

Remdesivir.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirem se po celém světě nakazilo přes 2,7 milionu lidí. Žebříček úmrtí i nemocných stále vedou Spojené státy. V Evropě se pandemie nejhůř projevuje ve Španělsku a Itálii. Vývoj situace ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Kvůli obavám z přesunu ohniska nákazy na sever země zavedla Čína další drakonická omezení v Charbinu, hlavním městě severovýchodní provincie Chej-lung-ťiang. Město dle státních médií zakázalo vjezd vozidel registrovaných v jiných oblastech.

- Koronavirus podle poznatků odborníků americké vlády rychleji oslabuje, když je vystaven slunečnímu záření, teplu a vlhkosti. Nejlépe naopak přežívá v interiéru a v suchu. Z tohoto Donald Trump zcela vážně vydedukoval, zda by bylo možné vstříknout nakaženým dezinfekci či je vystavit silnému záření. Lékaři okamžitě před takovými pokusy varovali.

- Nadějný lék remdesivir nejspíš nijak neurychluje uzdravování pacientů trpících covid-19. Vyplývá to z dlouho očekávaného klinického hodnocení. Jeho potenciální další přínos ale podle společnosti Gilead Sciences vyloučen není. Shrnutí výsledků studie bylo omylem odesláno na webovou stránku Světové zdravotnické organizace (WHO), kde neuniklo pozornosti médií.

Vývoj dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • Arméni si připomněli genocidu v Osmanské říši virtuálně

    Arméni využili krátké textové zprávy a jas obrazovek mobilních telefonů, aby si připomněli 105 let od hromadného zabíjení svých předků a krajanů v Osmanské říši. Kvůli omezením proti šíření koronaviru se museli obejít bez tradičního pochodu, napsala dnes agentura Reuters.

    V metropoli Jerevanu, který zabíjení Arménů v roce 1915 na území současného Turecka označuje za genocidu, se na výročí masakrů obvykle pořádají průvody s pochodněmi k památníku na vrcholu hory.

    Tento popis událostí a připomínky masakrů po celém světě rozhněvaly Turecko, které popírá, že by zabíjení bylo systematické a organizované a že by představovalo genocidu. Zpochybňuje také arménské údaje o počtu obětí.

  • Prokuratura v USA obvinila prodejce z porušení krizového zákona

    Federální prokuratura v New Yorku obvinila místního obchodníka z toho, že v době krizového řízení země nahromadil několik tun nedostatkového ochranného materiálu včetně respirátorů a obličejových štítů, které následně s přirážkou prodával. Agentura Reuters uvedla, že obchodník je prvním v USA, kdo byl během nynější pandemie nemoci covid-19 obviněn z porušení zákona o obranné výrobě. Tento mimořádný právní předpis, který pochází z dob studené války, americký prezident Donald Trump využil k zajištění zdravotnického zásobování nedostatkovým zbožím a přístroji.

    Podle prokuratury si obchodník Amardeep Singh na počátku pandemie obstaral desítky tisíc kusů ochranných prostředků včetně asi 180 000 rukavic, 21 000 respirátorů, 75 000 chirurgických roušek či 1,8 tuny dezinfekčních prostředků. Ty pak přes internet s výraznou přirážkou prodával, zatímco zdravotnická zařízení v New Yorku trpěla jejich nedostatkem. Pokud soud jeho vinu uzná, hrozí mu až rok ve vězení.

  • Britský veterán získal se sbírkou pro lékaře dva světové rekordy

    Devětadevadesátiletý veterán z druhé světové války Tom Moore, jehož sbírka pro britské zdravotníky se stala internetovou senzací a vybrala již přes 28,7 milionů liber (894,9 milionu korun), získal za svůj charitativní počin dva zápisy do Guinnessovy knihy rekordů. Jedním z nich dokonce překonal výkon legendárního Kanaďana Terryho Foxe. Informovala o tom agentura Reuters.

    Moore se zavázal, že do svých stých narozenin, které oslaví 30. dubna, přejde stokrát dvorek za svým domem. V minulosti si přitom zlomil kyčel, a pohybuje se proto pomocí chodítka. Původně plánoval vybrat na pomoc zdravotníkům potýkajícím se s pandemií nemoci covid-19 1000 liber (asi 31 100 korun), pro velký zájem však navýšil cílovou částku na 500 000 liber (15,5 milionu korun). Tuto sumu nicméně nyní překonal již o 5740 procent. Posledních deset délek ze svého závazku přitom splnil již minulý čtvrtek.

    Moore tím podle Guinnessovy knihy rekordů vybral dosud nejvíce peněz charitativním pochodem. Dosavadním držitelem tohoto prvenství byl Kanaďan Terry Fox (žil 1958-81), který v 18 letech přišel kvůli rakovině o nohu a následně se vydal na více než 5500 kilometrů dlouhý běh napříč Kanadou. V přepočtu na dnešní ceny se Foxovi tímto výkonem podařilo nashromáždit 27,2 milionu liber (847,7 milionu korun).

    Druhý zápis do knihy rekordů si Moore vysloužil jako nejstarší člověk, který se umístil se svou písní na prvním místě hlavních britských hitparád. Veterán totiž nahrál společně se zpěvákem Michaelem Ballem předělávku písně You ́ll never walk alone, jejíž výtěžek rovněž putuje na podporu zdravotníkům.

  • Air France dostanou záchranný balíček sedm miliard eur

    Aerolinky Air France dostanou s podporou francouzské vlády úvěrový balíček sedm miliard eur (190,6 miliard Kč), aby tak přestály koronavirovou krizi. Tři miliardy jim půjčí stát, který bude ručit až za 90 procent zbylých úvěrů od šesti bank. Oznámil to dnes ministr financí Bruno Le Maire. Se zestátněním skupiny Air France-KLM se podle něj v tuto chvíli nepočítá. Podle agentury Reuters musí tento krok ještě schválit Evropská komise.

    „Letadla Air France jsou na zemi, a tak musíme Air France podpořit,“ řekl ministr financí v rozhovoru s televizí TF1. Rozvedl, že pomoc je podmíněna ziskovostí a tím, aby se skupina Air France-KLM „stala tou nejekologičtější aerolinkou na planetě“. Podpora státu má za cíl zachovat nezávislost společnosti a pracovních míst, dodal.

  • ČR je znepokojena výhůržkami smrtí novinářce ze strany čečenského prezidenta

    Česká republika je podle Twitteru Ministerstva zahraničních věcí „vážně znepokojena výhružkami smrtí vůči ruské novinářce Jeleně Milašině ze strany čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova a vyzývá ruské úřady, aby zajistily bezpečnost v zemi.“

    Podle zpravodajky Českého rozhlasu v Rusku Ivany Milenkovičové Kadyrov uvedl: „Jestli chcete, abychom spáchali zločin a stali se zločinci, tak to řekněte! Někdo na sebe vezme to břímě a bude dle zákona potrestán.“

    Čečensko jako první region Ruské federace vyhlásilo kvůli koronaviru zákaz nočního vycházení. Ochránci lidských práv podle agentury Reuters už dali najevo obavy ohledně toho, jak bude respektování zákazu nočního vycházení vynucováno v tomto regionu, kde je běžné násilné porušování lidských práv. Čečenské úřady ale něco takového vehementně popírají.

  • Francie ohlásila nejmenší denní počet zemřelých od konce března

    Francie zaznamenala za poslední den 389 nově zemřelých s covid-19, což je nejméně od konce března. Nadále ubývá také počet lidí v nemocnicích i na jednotkách intenzivní péče. S odkazem na vyjádření zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôma Salomona o tom informoval list Le Figaro. Francie eviduje od začátku pandemie již 22 245 pacientů, kteří zemřeli po komplikacích způsobených koronavirem. Nákaza se dosud potvrdila u 122 577 lidí.

  • V Itálii zemřelo za den 420 nakažených, nejméně od 19. března

    V Itálii za poslední den zemřelo 420 pacientů s koronavirem, což je nejnižší denní bilance od 19. března. Celkem má Itálie téměř 26 000 obětí nemoci covid-19. Počet infikovaných vzrostl o 3021, tedy více než ve čtvrtek. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany.

    Kromě klesajícího počtu úmrtí vykazují italské statistiky v posledních dnech i další pozitivní trendy. Už pátý den v řadě klesá počet lidí, kteří jsou aktuálně nakažení - nyní jich je 106 527. Neustále se snižuje i počet kriticky nemocných na jednotkách intenzivní péče - od čtvrtka jich ubyla téměř stovka a k dnešnímu dni je jich 2173. Počet uzdravených z nemoci covid-19 se zvýšil ze čtvrtečních 57 576 na 60 498.

  • Španělsko stanovilo ceny roušek, dostupnost tím možná sníží

    Španělská vláda ve čtvrtek svým nařízením stanovila maximální prodejní ceny pro ochranné roušky a dezinfekční gely, aby tím odradila spekulanty. Prodejci a výrobci ochranných pomůcek ale tvrdí, že stát tímto krokem nejspíš dostupnost prostředků ještě sníží, protože mnoha podnikům se už nevyplatí roušky vyrábět ani distribuovat. Napsala to dnes agentura DPA.

    Podle vládního nařízení se nyní smí roušky prodávat maximálně za 96 centů (26 korun) za kus a 150mililitrové balení dezinfekce za 3,15 eura (86 korun).

  • V USA zemřelo s koronavirem již přes 50 000 lidí

    Komplikacím doprovázejícím nákazu koronavirem podlehlo ve Spojených státech již přes 50 000 lidí. Uvádí to aktuální bilance americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která pandemii nemoci covid-19 sleduje celosvětově. Koronavirus se podle JHU dosud prokázal u více než 870 000 obyvatel USA, což je nejvíce na světě.

    Televize CNN v dnešním komentáři uvedla, že ačkoli se předpokládá, že v USA se situace začíná zlepšovat, zemřou ještě další desítky tisíc lidí.

  • Senioři na Slovensku budou moci nakupovat i mimo vyhrazený čas

    Senioři na Slovensku budou moci nakupovat v obchodech znovu i mimo dobu, která je pro ně přímo vyhrazena. Hygienici totiž po kritice oznámili změnu opatření, na jehož základě mohli lidé starší 65 let od středy vstupovat do prodejen až na výjimky jen mezi 9:00 až 11:00 a pouze od pondělí do pátku. Nový odhad vývoje pandemie choroby covid-19 počítá s vrcholem nákazy na Slovensku až v září, počet infikovaných by ale měl být oproti dosavadním předpokladům výrazně nižší.

  • WHO chce urychlit vývoj léků proti koronaviru i jejich distribuci

    Světová zdravotnická organizace (WHO) zahájila globální iniciativu, která má urychlit vývoj, výrobu a spravedlivou distribuci vakcín a léků pro zvládnutí pandemie koronaviru. Plán podporuje Německo a Francie, naopak Spojené státy se jej účastnit nehodlají, uvedla agentura Reuters.

    „Nemoc covid-19 je ‚společnou hrozbou, kterou porazíme pouze společným přístupem‘,“ uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na dnešní virtuální konferenci s tím, že se bude jednat o „historickou spolupráci“ zemí světa.

    „Zkušenost nás naučila, že i když jsou zdroje k dispozici, nebyly k dispozici rovnoměrně všem. To nesmíme dopustit,“ dodal.

  • Británie má dalších 684 úmrtí s covid-19, více než den předtím

    V nemocnicích v Británii zemřelo na následky nemoci covid-19 za posledních 24 hodin dalších 684 lidí. Jedná se o mírný nárůst oproti číslům hlášeným ve čtvrtek, zároveň je to však jeden z nejnižších údajů od 6. dubna. Nově nakažených evidují úřady 5386, což je nejvyšší denní počet za tento týden. S odkazem na data ministerstva zdravotnictví to píše agentura Reuters.

    Od začátku pandemie země nyní eviduje již více než 19 500 zemřelých na komplikace spojené s covid-19, koronavirus se tam prokázal u 143 464 pacientů.

  • Francouzská vláda chce občanům zajistit látkové roušky

    Francouzská vláda hodlá v souvislosti s plánovaným uvolňováním karanténních opatření zajistit distribuci látkových roušek na více použití pro svoje občany. Podle agentury Reuters to dnes prohlásila náměstkyně ministra zdravotnictví Agnes Pannier-Runacherová. Nošení roušek na veřejnosti je v tuto chvíli ve Francii jen doporučené. Místní úřady však čelí časté kritice, že jsou jejich výzvy v tomto ohledu nejednoznačné.

    „Stát pomůže zajistit roušky pro veřejnost co nejdříve to půjde prostřednictvím nejvhodnějších distribučních kanálů,“ řekla náměstkyně. Francie má nyní k dispozici 10 milionů látkových roušek týdně a do konce dubna by se tato kapacita měla navýšit na 25 milionů kusů.

  • Reuters: Italské dělníky kvůli koronaviru pouštějí na WC semafory

    Italský dělník Simone Mela si určitě nikdy nepředstavoval, že jednou přijde doba, kdy v jeho domovské továrně budou provoz na toaletách řídit semafory. V koronavirovém světě se to ale stalo, takže pokud si Mela potřebuje v pracovní době odskočit, musí čekat na zelenou. Nijak si ale nestěžuje, protože je šťastný, že nějakou práci vůbec má, napsala agentura Reuters.

    Mela je zaměstnancem společnosti ISA, která vyrábí prosklené lednice do restaurací, barů nebo supermarketů. Do výrobního závodu v Umbrii se ale zatím mohlo vrátit jen 200 z celkem 800 dělníků. A ti, kteří už pracují, se musejí řídit novými hygienickými pravidly.

    Pomáhá jim v tom řada pomůcek - od těch úplně jednoduchých, třeba čar na podlaze vymezujících plochu určenou pro každého zaměstnance, až po ty technologicky pokročilejší. Jednou z nich je právě zmiňovaný semafor, který zaručuje, že na toaletách je v určitou chvíli vždy jen jedna osoba.

    Ještě sofistikovanější je aplikace SWAT neboli Systém pokročilého sledování zaměstnanců (System Workers Advance Tracing). Tu si zaměstnanci nahrají do svých mobilních telefonů a propojí s čipem připevněným k pracovnímu oděvu. Aplikace je pak vibrací upozorní vždy, když se příliš přiblíží k některému z kolegů - a vysílá signál do databáze.

  • V prázdné mešitě Al-Aksá zněla první páteční modlitba ramadánu

    Historickou premiéru zažila dnes jeruzalémská mešita Al-Aksá, třetí nejvýznamnější místo islámu. První pátek letošního postního měsíce ramadánu tam zazněla polední modlitba do prázdného prostoru, protože mešita zůstala kvůli opatřením spojeným se šířením koronaviru pro věřící zavřená.

    Pod imámem stojícím na vyvýšeném stupni klečela pouze hrstka muslimských hodnostářů s rouškami na tvářích, napsala agentura Reuters.

    „Prosíme Boha o smilování nad námi a celým lidstvem a o záchranu před touto smrtelnou pandemií,“ modlil se imám.

  • Na světě s covid-19 zemřelo již přes 190 000 lidí

    S nemocí covid-19 zemřelo na světě již více než 190 000 lidí. Vyplývá to z údajů agentury AFP i americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje. Nejvíc obětí hlásí Spojené státy, které se blíží k hranici 50 000 mrtvých. V tragické bilanci následuje šest evropských zemí.

  • Korea nastínila plán pro postpandemický návrat „do normálu“

    Jihokorejská vláda dnes nastínila body pro období, až se lidé budou vracet do normálu po odeznění koronavirové pandemie. Doporučení se týkají například flexibility práce, rezervace jízdenek a konzumování jídel v restauraci, píše agentura Reuters. Vláda počítá s tím, že tato přechodná doba by mohla trvat až dva roky.

    Jihokorejské úřady tento týden hlásí několik dní jen jednotky případů nově infikovaných koronavirem, což je výrazný pokles od konce února, kdy zde epidemie vrcholila a každý den přibývaly stovky nakažených. Země doufá, že současný pozitivní vývoj bude pokračovat a křivka nových případů se v blízkých dnech dostane na nulu.

  • V Bavorsku hrozí vysokými pokutami za nenošení roušek

    Jednotlivé spolkové země však hodlají k vymáhání rouškové povinnosti přistupovat různě. Největší pokuty zavádí sousední Bavorsko. Z upraveného sazebníku, který má k dispozici agentura DPA, vyplývá, že za porušení povinnosti zakrytého nosu a úst v dopravních prostředcích a obchodech bude hrozit pokuta ve výši 150 eur (zhruba 4 000 Kč). Obchody, které nezajistí nošení roušek u svého personálu, mohou dostat pokutu až ve výši 5 000 eur. Naopak například Berlín před časem oznámil, že dodržování povinnosti zpočátku nebude kontrolovat ani pokutovat.

  • Britský web se žádostmi o test na virus se pod náporem zhroutil

    Jen několik hodin po zahájení provozu se dnes uzavřela internetová stránka, na které mohli britští pracovníci kritické infrastruktury žádat o test na koronavirus. Poptávka byla příliš velká, zdůvodnilo problémy ministerstvo zdravotnictví. Podle stanice BBC je nově oprávněno o test na virus SARS-CoV-2 požádat až deset milionů lidí.

    Nový registrační systém, který rozšířil okruh možných žadatelů, začal fungovat teprve dnes ráno. Po několika hodinách byl ale příjem žádostí zastaven. „Dnes jsme zaznamenali významný počet žádostí o termín na testování. Omlouváme se za nepříjemnosti. Další testy budou k dispozici zítra,“ uvedlo britské ministerstvo zdravotnictví na Twitteru.

  • Video: Místo sněhu v Alpách rozprašují dezinfekci

Reklama

Hlavní zprávy