Hlavní obsah

V některých krajích PES varuje, covid se tam znovu vzmáhá

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Index rizika PES se sice stále drží na hodnotě 57 bodů, polovina krajů je ale nad šedesátkou.

Reklama

aktualizováno •

Data ukazují, že v některých regionech se epidemie začala znovu rychleji šířit ještě před otevřením obchodů a restaurací. Nejvíce se zhoršilo Liberecko. Podle šéfa zdravotnických statistiků Duška je na hodnocení třeba více dní.

Článek

Od čtvrtka se život v Česku po dlouhých týdnech vrátil blíže normálnímu provozu. Díky sestupu na třetí stupeň protiepidemického systému PES se otevřely obchody, restaurace nebo kadeřnictví a uvolnila se také další omezení.

Současně však statistiky začaly vydávat varovné signály – v některých regionech, hlavně na Liberecku, v Praze nebo na Karlovarsku, se šíření koronaviru v posledních dnech znovu více rozeběhlo.

Čísla přitom ukazují, že se covid-19 „vzpamatoval“ ještě před čtvrtečním přechodem na volnější režim. S přibývajícími kontakty se dá očekávat spíše další nárůst.

V uplynulých dnech se stav epidemie nejvíce zhoršil v Libereckém kraji. Za čtvrtek tam hygienici nahlásili více než 280 pozitivních, nejvíce od 20. listopadu.

V indexu PES se Liberecko posunulo z pondělních 52 bodů na 71 bodů, a znovu se tak vrátilo ze třetího do čtvrtého epidemického pásma. Do něj nyní spadá polovina ze všech čtrnácti regionů.

Na rozdílný vývoj v krajích upozornil šéf zdravotních statistiků Ladislav Dušek.

„Situace nad celou Českou republikou vypadá relativně stabilizovaně, ale musíme ji číst po jednotlivých regionech, protože zátěž i trendy se v regionech mezi sebou liší,“ řekl na páteční tiskové konferenci.

Například reprodukční číslo, které udává rychlost šíření nákazy, se podle Duška v některých regionech pohybuje kolem hodnoty jedna. To znamená, že šíření viru neslábne.

Za celé Česko se rizikový index už dva týdny nezměnil a stále zůstává na hodnotě 57.

Výraznější zhoršení zaznamenalo v posledních dnech hlavní město – i když je ve stupnici PES dál suverénně nejlepším regionem, vykazuje nízký poměr pozitivních obyvatel (zhruba 4 na 1000 lidí).

Od pondělí v Praze stoupá denní počet zjištěných nakažených, podle databáze městských hygieniků se ve čtvrtek poprvé od 20. listopadu přehoupl přes hranici 500 osob. Hlavně kvůli tomu si metropole v indexu PES před víkendem pohoršila na 49 bodů z pondělních 42 bodů.

Podobný trend v tomto týdnu vykázal také Karlovarský kraj, když se posunul ze 49 na 59 bodů. Index se mírně zhoršil také v Moravskoslezském kraji a na Ústecku.

Šéf zdravotnických statistiků Dušek přesto zařadil Prahu a Karlovarsko mezi osm regionů, které podle něj „směřují k lepším hodnotám“. Mluvil ovšem o srovnání s předchozím týdnem, kdy bylo hodnocení u naprosté většiny krajů horší než počátkem tohoto týdne.

Mezi lepší regiony, které mají dlouhodobě stupeň rizika pod 60 body nebo vykazují zlepšení, Dušek zahrnul Prahu, Moravskoslezský, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Jihomoravský, Jihočeský a Pardubický kraj.

Naopak v rizikové situaci nebo s rizikovým rozptylem statistických hodnot jsou podle něj Královehradecký, Liberecký, Ústecký, Olomoucký kraj a Vysočina.

Podle Duška je důležité, aby se situace hodnotila po více dnech. „Mohou se stát i situace, že v jednom jediném dni index vyskočí v daném regionu rychle nahoru, protože třeba vybočil s reprodukčním číslem nad jedna, za další den dva se ale vrátí zpátky,“ podotkl.

Mezitím se však objevily také kritické hlasy od spoluautorů PES. Univerzitní ekonomové Jan Kulveit a Jakub Steiner na svých facebookových stránkách varovali, že se epidemický systém nedodržuje správně a v důsledku není schopen v současném třetím stupni dostatečně „brzdit“ šíření covidu-19. Kritizovali také „štěňata“, podrobnější tabulky pro různé oblasti, která si připravila jednotlivá ministerstva.

Nervozitu z vývoje pozitivních nálezů připustil už ve středu premiér Andrej Babiš (ANO). „Ten vir bohužel tady je a ta včerejší čísla mě vůbec nenadchla. Máme stále vysoká čísla,“ řekl TV Nova.

Doplnili jsme původní text o vyjádření ředitele ÚZIS Ladislava Duška a kritiku ekonomů.

Reklama

Doporučované