Hlavní obsah

Virus snížil odbyt Pivovaru Svijany v březnu až květnu o 30 procent

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Opatření spojená s koronavirovou pandemií snížila od března do května výrobu v Pivovaru Svijany zhruba o 30 procent. Krátkodobě sice vzrostla poptávka po baleném pivu, ale výpadek restaurací nahradit nedokázala.

Článek

Linka na plnění sudů několik týdnů stála, řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Luboš Spálovský. Největší pivovar v Libereckém kraji loni na trh dodal 709.896 hektolitrů piva, letos kvůli pandemii nového koronaviru zřejmě tuto hranici nepřekoná.

„V období od března až do května se prodej snížil skutečně dramaticky. Zpočátku sice krátkodobě vzrostla poptávka po baleném pivu, ale i ta se brzy vrátila na standardní úroveň. Na rozdíl od některých jiných pivovarů máme přitom výhodu, že nejsme závislí výhradně na sudovém pivu,“ doplnil ředitel největšího pivovaru v Libereckém kraji Roman Havlík. Zvýšená poptávka po baleném pivu byla podle něj jen krátkodobá. „Celkem je tak produkce baleného piva za poslední dva měsíce jen zhruba o pět procent vyšší než loni,“ dodal ředitel.

Svijanský pivovar jako pomoc provozovatelům restaurací a hostinců, kteří museli kvůli koronaviru ze dne na den zavřít, nabídl výměnu sudů s prošlým pivem za čerstvé. „Na nabídku reagovali naši obchodní partneři pozitivně a většina ji využila. Pivo naražené před rozhodnutím o uzavření restaurací i nenačaté sudy s pivem s končící expirací jsme jim kompenzovali v plné výši,“ řekl Havlík. Pivovar také nabídl možnost odložit splatnost faktur. „Stažené pivo likvidujeme ve vlastní čistírně odpadních vod, jiné využití bohužel není možné,“ doplnil.

V minulých letech většinou pivovary před letní sezonou zvyšovaly ceny, Svijanští o tom letos ale neuvažují. „Mohlo by to existenčně ohrozit hospody a restaurace. Naším cílem je naopak je co nejvíce podpořit a pomoci jim postavit se opět na nohy, proto jsme i během krize převzali část jejich hospodářských ztrát na sebe,“ dodal ředitel Pivovaru Svijany.

Reklama

Doporučované