Hlavní obsah

Vítězky Litery Horáková a Denemarková o agresivních anonymech, zákazu vstupu do Číny a dalších podivnostech

Kultura Terezy Willoughby: Rozhovor s vítězkami literární ceny Magnesia Litera Radkou Denemarkovou a Pavlou Horákovou.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Hodinách z olova píše o Číně, v zemi je ale nežádoucí osobou. Román Radky Denemarkové se stal Knihou roku. Druhé nejsledovanější ocenění, tedy za prózu, získala Pavla Horáková se svým románem Teorie podivnosti.

Článek

Pro Pavlu Horákovou je to první Litera. Je autorkou několika knih pro děti a spoluautorkou románu Johana, experimentálního formátu prózy na pokračování. Čerstvě oceněný román Teorie podivnosti vypráví příběh Ady Sabové, vědkyně Ústavu mezioborových studií.

Její hrdinka zaznamenává rádoby zdánlivé nahodilosti a podivnosti kolem sebe. „Zkušenost z profesionální práce s jazykem mě trochu omezuje při psaní. Kdybych neměla takovou jazykovou průpravu, byla bych svobodnější,“ říká Horáková, která je zároveň překladatelkou a redaktorkou Českého rozhlasu. V čem je podivná a jaké místo má intelektuálka v dnešní společnosti?

Radka Denemarková strávila dlouhou dobu v Číně. Své postřehy a paralely s jinými totalitními režimy zaznamenala v románu Hodiny z olova. „Lidé v Číně zapomínají na to, co je podstatné, tedy hlavně úcta k demokracii a lidská práva,“ říká. Dnes má autorka vstup do této asijské země zakázán.

Kromě Číny žila také v Německu a Rakousku, kde vycházejí její knihy. Celkem získala už čtyři Litery, mimo jiné za překlad románu nobelistky Herty Müllerové. Pro své knihy si vybírá témata, která ve čtenářích probouzejí vášně. „Chodí mi agresivní anonymy. Podcenila jsem, jak je tady Václav Havel vysmíván,“ komentuje autorka reakce na oceněný román. Co si o anonymech myslí? A jaká nebezpečí Čína skrývá? Víc ve videu výše.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který vysíláme každý pátek od 20 hodin v Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované