Hlavní obsah

Vítkovice Heavy Machinery zastavily výrobu

Ilustrační foto.

Reklama

Strojírenská společnost zaměstnává přibližně 800 lidí, ti jsou doma s 80 procenty mzdy. Podnik zřejmě čeká propouštění.

Článek

V ostravské strojírenské společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM), která zaměstnává přibližně 800 lidí, se zastavila výroba. Dodavatelé energií firmě odpojili elektřinu a teplou vodu, zaměstnanci jsou doma s 80 procenty mzdy. Firma podle všeho nemá peníze na výplaty a v podniku se zřejmě bude propouštět. ČTK to řekl předseda Základní organizace OS Kovo Těžká mechanika Vítkovice Miroslav Solanský.

Jaroslav Martínek za společnost VHM potvrdil, že se výroba ve firmě zastavila, a řekl, že k tomu vedení společnosti v brzké době vydá stanovisko.

„Lidé to nesou hodně špatně. Od vedení firmy máme informace, že momentálně nemají finanční prostředky na to, aby vyplatili mzdy,“ řekl Solanský. Výplatní termín v podniku má být v pátek.

„Firma hledá nového dodavatele energií. ČEZ nám vypověděl smlouvu,“ řekl odborový předák. Vedení firmy podle něj připravuje podání insolvenčního návrhu. Solanský řekl, že při případné reorganizaci by se počítalo se snižováním stavu zaměstnanců. Kolika lidí by se propouštění týkalo, zatím není jasné.

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Zhruba 80 procent výroby vyvážejí, hlavně do zemí Evropské unie.

VHM dříve patřily do strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. V březnu 2018 firma skončila v úpadku. Soud schválil její reorganizaci a firmu postupně přebral strategický investor, společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Díky tomu, že do VHM vložil peníze a zajistil její financování, mohl tehdy podnik obnovit výrobu. Nyní je většinovým vlastníkem VHM Strnadova společnost CE Industries.

Reklama

Doporučované