Hlavní obsah

Vítkovský stavební úřad nařídil otevření obory Jelenice na Opavsku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stavební úřad ve Vítkově nařídil odstranění branky, která brání volnému průchodu oborou Jelenice na Opavsku. Její vlastník společnost Opavská lesní se ale proti rozhodnutí odvolala, obora tak zůstává uzavřená.

Článek

O tom, že má firma zpřístupnit oboru veřejnosti a umožnit průchod turistů i cyklistů po vyhledávané stezce, rozhodl před časem i Krajský soud v Ostravě.

„Stavební úřad zahájil řízení o odstranění stavby. Konkrétně brány, která nyní znemožňuje průchod oborou. Úřad nařídil odstranění stavby. Firma se proti tomuto rozhodnutí odvolala,“ řekl starosta Vítkova Pavel Smolka a dodal, že spor nyní řeší moravskoslezský krajský úřad. Ten má několik možností, jak rozhodnout. Může rozhodnutí vítkovského úřadu potvrdit, nebo ho zamítnout z formálních či právních důvodů.

Spor o průchod oborou vedou zástupci z Vítkova, Hradce nad Moravicí a Březové od loňského jara. Opavská lesní tehdy oboru uzavřela na základě rozhodnutí vítkovského stavebního úřadu. Krajský soud ale později rozhodnutí zrušil a obora má být podle něj veřejnosti přístupná. Podle Smolky momentálně neexistuje právní důvod pro její uzavření. „Firma si sice podala proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě stížnost a zároveň i žádost o odklad vykonatelnosti rozhodnutí ostravského soudu. O stížnosti ještě Nejvyšší správní soud nerozhodl, odklad ale zamítl. Obora už dávno měla být přístupná,“ uvedl Smolka.

Oborou vede frekventovaná trasa hojně využívaná cyklisty a turisty. Firma pořádající komerční lovy usiluje o uzavření obory kvůli údajnému rušení zvěře. Opavská lesní podle obchodního ředitele Tomáše Bittnera argumentuje především tím, že oborou oficiálně nevede turistická trasa ani cyklostezka. S tím Smolka souhlasí. Podle něj byla trasa z iniciativy firmy před lety přeložena na opačný břeh řeky, kde je ale mnohem horší terén, a pro rodiny s dětmi je místy neschůdná a nesjízdná.

Obora Jelenice byla vybudována na místech původní panské obory, která byla zrušena v roce 1898. Oboru začala firma stavět na pozemcích pronajatých od Lesů ČR a zkolaudovala ji v roce 2001, od roku 2018 pozemky Opavská lesní vlastní.

Reklama

Související témata:

Doporučované