Hlavní obsah

Vláda tiše počítá s tím, že Česko bude v přísné karanténě až do konce dubna

Foto: vlada.cz

Vláda Andreje Babiše zřejmě zatím neplánuje karanténu rozvolňovat.

Reklama

Zavřené restaurace, obchody a služby kromě vyjmenovaných se dle plánů kabinetu Andreje Babiše do 30. dubna vysoce pravděpodobně neotevřou.

Článek

„Bonusovým obdobím je období od 12. března do 30. dubna 2020, celková částka za plný počet dnů je tedy 25 000 Kč.“ Stojí v tiskové zprávě Ministerstva financí vedeného Alenou Schillerovou, v níž úřad ohlašuje schválenou podporu pro živnostníky kvůli protikoronavirovým opatřením, jež na ně dopadají.

Znamená to, že vláda již počítá s tím, že ani po 11. dubnu neuvolní přísná opatření, která zavedla?

„Bude samozřejmě záležet na vývoji, ale podle toho, co vidíme jinde, tak situace se do konce dubna pravděpodobně nijak výrazně nezlepší, aby bylo možné vše uvolnit,“ uvedl pro Seznam Zprávy pod podmínkou anonymity jeden z členů kabinetu. Dodal však, že explicitně si toto datum neřekli.

Aktuální nouzový stav vyhlásila vláda na 30 dní. Tedy do 11. dubna. Až do tohoto data také platí veškerá opatření týkající se uzavření restaurací, většiny obchodů a služeb, vyjma těch výslovně vyjmenovaných, zákaz kulturních akcí či shromažďování se venku v počtu vyšším než dva.

Přesný přehled opatření najdete v tomto odkazu:

Pro prodloužení bude potřebovat vláda souhlas Sněmovny. Na delší dobu než 30 dní totiž sama nouzový stav vyhlašovat nemůže. Již nyní se ozývají hlasy opozičních stran, že takový krok vlády nepodpoří. Opatření jim přijdou příliš restriktivní a poukazují přitom na zkušenosti z jiných států, které zavedly méně drakonické karantény, a přesto je vývoj nákazy u nich podobný jako v Česku.

Na dnešním zasedání vlády pak ministři schvalovali primárně podporu firmám a podnikatelům. Kromě již zmíněné podpory pro osoby samostatně výdělečně činné také odsouhlasili program Antivirus, který zaměstnavatelům přispěje na platy jejich lidí.

Přehled schválených ekonomických opatření najdete zde:

Kromě toho také podnikatelé, kteří museli kvůli nařízení vlády uzavřít provoz, budou moci požádat o odklad nájemného až o šest měsíců, tedy do září. Dlužné nájemné budou následně moci splácet v dalším období, a to až dva roky. Počítá s tím vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Reklama

Související témata:

Doporučované