Hlavní obsah

Vladimír Merta by chtěl oslavit 75. narozeniny koncertem v Arše

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Písničkář, filmař a publicista Vladimír Merta by chtěl oslavit 75. narozeniny 20. ledna příštího roku koncertem v pražském divadle Archa. Při té příležitosti chystá vydání kolekce svých historických domácích nahrávek.

Článek

Na jevišti tříhodinového koncertního maratónu by se oslavenec měl setkat s řadou pozvaných kolegů, jejichž jména pořadatelé postupně oznámí až před konáním koncertu. „Během večera plánuje představit své písně nejen v akustické podobě, ale i v bohatší instrumentaci se svými hosty,“ informovala za pořadatele informovala Lenka Příhonská.

„Koncert je určen Mertovým příznivcům a nebude se opakovat. Kapacita sálu je bohužel s ohledem na současnou složitou situaci omezena, navýšení kapacity bude možné pouze v případě optimální epidemické situace,“ uvedla Příhonská.

K Mertovým pětasedmdesátinám je připraveno vydání edice domácích nahrávek z počátku devadesátých let minulého století. Komplet tří CD nabídne téměř čtyři desítky nahrávek méně známých písní nebo písní, které Merta napsal pro Vladimíra Mišíka nebo skupinu České srdce. Trojalbum bude představeno divákům poprvé na koncertě v divadle Archa.

Merta byl na konci 60. let jedním z nejrespektovanějších hudebníků tehdejšího Československa. Patřil k polooficiálním autorům, kterým režim výrazně bránil v koncertních i nahrávacích možnostech. Tuzemské debutové album P.S. mu umožnil vydat v roce 1978, další jeho desky vyšly až po roce 1989. Písničkář působí také jako publicista, spisovatel, fotograf a filmový režisér. Je rovněž autorem hudby k několika filmům.

Pro mnoho lidí je Merta symbolem odporu proti komunistickému režimu. Na festivalu Porta v roce 1986 dostal Zlatou Portu a ve stejné době i dvouletý zákaz za píseň Praha magická. Právě v Mertově bytě vznikla v roce 1978 i slavná nahrávka Audience s Václavem Havlem a Pavlem Landovským. „Snažili jsme se jako krasobruslaři, dělali jsme povinné cviky, ale sem tam jsme skočili přes ten mantinel. I když z dnešního pohledu ani mé děti nechápou, proč mě zakazovali. Jsem rád, že mám tuhle roli za sebou a my můžeme brnkat a všichni ti punkeři to udělají za nás. Nejsem žádný Pussy Riot. My jsme si jen přiložili polínko, na kterém shořel bolševik,“ řekl před časem v rozhovoru s ČTK Merta.

Na konci 60. let nahrál ve Francii písničkářské album Ballades de Prague, které loni vyšlo k 50. výročí svého vzniku na vinylu. Byl členem folkového sdružení Šafrán. Během osmdesátých let psal a režíroval animované filmy. Je zakládajícím členem Evropského kulturního klubu a aktivním členem OSA.

Reklama

Související témata:

Doporučované