Hlavní obsah

Vládní sliby a realita: Liberační balíčky

Speciál Seznam Zpráv: Velká inventura vládních opatření. Co Babišův kabinet slíbil a jak to v praxi dopadlo.

Reklama

Článek

Liberační balíčky

Původní záměr: Jako jedno z prvních gest pomoci ekonomice chtělo Ministerstvo financí ulehčit daňovým poplatníkům v krizovém období, které vyšlo zrovna do termínu odevzdávání nejrůznějších daňových přiznání v čele s nejslavnějšími růžovými formuláři pro daň z příjmů fyzických osob.

Realita: Opatření se nakonec objevila ve formě dvou takzvaných liberačních balíčků. Vláda se snažila odpustit v oblasti daňových pokut a poplatků, co se dalo. V prvním balíčku se plošně odpouštějí pokuty za opožděné odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů na tři měsíce (fakticky jde tedy o odklad povinnosti podat přiznání a zaplatit daň až do konce června). Odpouštěj se pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení k DPH či správní poplatky za žádost o pozdější nebo splátkové uhrazení daně. Ve druhém balíčku se promíjejí platby červnových záloh na daň z příjmu (jen zálohy, nikoli daň samotná!) a také pokuty za pozdní přiznání k dani z nabytí nemovitosti. Další úlevou je možnost zpětně uplatnit letošní daňovou ztrátu v přiznáních za loňský a předloňský rok. Součástí druhého liberačního balíčku bylo též pozastavení EET.

Problémy: Mnoho těchto opatření záleží na dobré vůli Finanční správy. Kdo narazí na zatvrzelého úředníka, může mít potíž. V médiích se objevil případ restauratéra, který požádal o odklad platby DPH a úředníci mu místo toho obstavili byt. Pokuty za nepodání kontrolního hlášení se budou promíjet individuálně a bude vyžadováno prokázání škod způsobených koronavirem.

Kdo na pomoc nedosáhne: Kdo se pere s daněmi, nějakou pomoc si v liberačních balíčcích jistě najde, ale na záchranu podnikání to nejspíš bude málo. Navíc se odpouštějí jen pokuty nebo zálohy, celkovou daň bude chtít stát dříve nebo později zaplatit.

Pohled autora: Liberační balíčky jsou ve skutečnosti tím úplným minimem, které může stát jako vstřícné gesto rychle a efektivně udělat. Odpouštění pokut a poplatků na úřadech, které beztak fungují v omezeném „koronarežimu“, by snad měla být samozřejmost, nikoli věc k velkému chlubení. Ale jako součást balíku opatření se jistě může hodit.

Reklama

Související témata:

Doporučované