Hlavní obsah

Vládnoucí Hnutí pěti hvězd označilo v roce 2013 varování před stavem janovského mostu za pohádku pro děti

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Hnutí pěti hvězd italského premiéra Giuseppe Conteho v roce 2013 na svých webových stránkách označilo varování před stavem Morandiho mostu u italského Janova za pohádku pro děti. Most se zřítil v úterý za plného provozu.

Článek

Populistické Hnutí pěti hvězd (M5S), které stojí v čele italské vlády, před pěti lety označilo varování odborníků ohledně stavu Morandiho mostu u Janova za pohádku pro děti (favoletta). Upozornila na to italská média či britský The Independent.

Strana kritiku zveřejnila na své webové stránce v reakci na projekt „Gronda di Genova“, který navrhoval rozsáhlé rekonstrukce infrastruktury v regionu okolo italského města, včetně nyní zříceného mostu.

Prakticky nejhorší je práce záchranářů na lanech, říká hasič k pádu mostu v JanověVideo: Seznam Zprávy

Britský list připomíná, že pro stranu současného italského premiéra Giuseppe Conteho není oponování podobným projektům cizí. Řadě italských občanů se rozsáhlé rekonstrukce infrastruktury nelíbí, protože narušují jejich běžný život, píše list. Toho strana využívá v honu za politickými body.

Prohlášení po kolapsu mostu z oficiálních webových stránek zmizelo, prostřednictvím serveru web.archive.org je ale stále dohledatelné.

V roce 2016 most prošel lehkými opravami, které měly vyrovnat později fatální nedostatky v konstrukci. Plná rekonstrukce ale z důvodu předejití narušení běhu města provedena nebyla. Opravy mostu M5S také zařadila na listinu projektů, které mají podstoupit šetření o odpovídajících nákladech.

Hnutí pěti hvězd se staví také například proti vybudování trasy, kterou by rychlovlak spojil Turín s jihem Francie. Nový ministr dopravy projekt označil za vyhozené peníze.

Opravy mostu v roce 2016 jsou v Itálii podle The Independent předmětem spekulací. Italská odborná veřejnost se neshoduje, zda byly provedeny náležitě. Rekonstrukce infrastruktury jsou v Itálii podle listu často spojeny s korupcí a organizovaným zločinem. V případě rekonstrukce Morandiho mostu ale pro takové tvrzení podle listu neexistují důkazy.

Most stavebního inženýra Riccarda Morandiho se u italského Janova zřítil v úterý 14. srpna. Podle italských úřadů při nehodě zemřelo 42 lidí.

Reklama

Doporučované