Hlavní obsah

Vlajky na půl žerdi. Toto jsou čeští hrdinové, kteří položili život v Afghánistánu

Tito muži padli v Afghánistánu na vojenských misích.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Celkem třináct vojáků již česká armáda ztratila v Afghánistánu. Za rotného Martina Marcina a desátníky Kamila Beneše a Patrika Štěpánka drží vojáci smutek.

Článek

Útok sebevražedného atentátníka, ke kterému se přihlásil Tálibán, stál v neděli život tří českých vojáků. Rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek byli zkušenými vojáky. Jejich těla dopraví armádní speciál ve středu zpět do vlasti.

Generální štáb zřídil před svým sídlem na Praze 6 pietní místo. Státní vlajky na všech armádních zařízeních byly staženy na půl žerdi.

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům,” sdělil náčelník Generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata.

Atentátníkovi, který dnes zabil tři české vojáky v Afghánistánu, bylo okolo 18 let. Podle listu The New York Times to řekl místní bezpečnostní činitel. Výbuch byl podle něho tak silný, že tlakovou vlnou bořil okolní hliněné zdi.

V Afghánistánu již na misích přišlo o život 13 českých vojáků. Jejich hrdinství připomínáme ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované