Hlavní obsah

Vlekaři na Vysočině pořád chystají lyžování. Čeřínek chce začít

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vlekaři na Vysočině využívají mrazivé noci k výrobě technického sněhu, aby mohli otevřít, pokud se uvolní opatření proti epidemii. Lidé chodí na neupravené sjezdovky stejně, což je podle nich nebezpečné.

Článek

Provozovatelé sjezdovky Čeřínek u Jihlavy zvažují otevřít i přes vládní zákaz, podle Vladimíra Chába zatím nedostali odpověď na to, zda jim stát nahradí vzniklé ztráty. „Oni nám to zakážou, ale zapomněli nám říct, jestli nám za to něco dají,“ řekl Cháb. Ptal se na to prý marně na Ministerstvu průmyslu, dotaz ještě pošle písemně. Řekl také, že pokud mohou kabinové lanovky v Krkonoších přepravovat turisty a běžkaře, nevidí důvod, proč by na Čeřínku nemohl jezdit vlek pro jednu osobu. Cílem snah je podle něj to, aby byl provoz sjezdovky povolený. „Ne abychom rebelovali. Pokud s námi nebudou komunikovat, tak nám nic jiného nezbude,“ řekl. Termín možného spuštění vleku neuvedl.

Skiareály v Česku mohly při dodržení stanovených podmínek fungovat od 18. prosince, rozhodnutím vlády jsou znovu zavřené od 27. prosince. Na Vysočině zatím jezdil jen kratší vlek na Čeřínku a dětský vlek na Šacberku. Přírodní sníh na Vysočině není. Na některých sjezdovkách, kde leží nějaký technický sníh, se poslední dny pohybují desítky i několik stovek lidí. Rodiče s dětmi tam jezdí na sáňkách nebo na bobech, chodí tam pejskaři.

Za sněhem na zavřenou sjezdovku Čeřínek podle Chába chodí minimálně tolik lidí, jako kdyby bylo otevřeno. „Ale my je teď nedokážeme nijak usměrňovat,“ řekl. Dodal, že lidé se pohybují po sněhu, který stál provozovatele milion korun a ti se jen mohou dívat z okna, jak jim utíká obrat.

Skiareál Harusův kopec u Nového Města na Moravě dnes kvůli zajištění bezpečnosti najal ochranku, výstražné pásky a tabule početné příchozí neodradily. „Je nám to líto, tahle situace, ale nic jiného nám nezbývá,“ řekl správce Karel Klapač. Vysvětlil, že se na sjezdovce nedá jezdit bezpečně, protože tam není dost sněhu a není upravená. „Jsou tam kanóny, kusy ledu,“ řekl.

Hodně lidí zajíždí i na Šacberk u Jihlavy, přestože je tabule upozorňují, že je sjezdovka zavřená a vstup na vlastní nebezpečí. I tento skiareál při poklesu teplot dál vyrábí sníh. Pavel Havlíček, který skiareál provozuje, řekl, že dnů, kdy dost mrzne, není na Vysočině poslední roky tolik. „Nemůžeme čekat, kdy (vláda) rozvolní, je to vabank,“ konstatoval.

Reklama

Doporučované