Hlavní obsah

Vlevo dole: Jak Okamura rozjel velký politický byznys

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Přestože se jeho první politický projekt rozpadl kvůli hádkám o peníze, Okamura se dokázal vrátit s novým byznysplánem.

Reklama

Článek

Politickou stranu si můžete založit proto, abyste prosazovali nějaké ideály nebo méně vznešeně řečeno zájmy své sociální skupiny. A nebo také proto, že se v tom točí velké peníze. Politický byznys model je docela bezpečné investování peněz s velkým zhodnocením bez rizika.

Své o tom ví místopředseda Sněmovny Tomio Okamura, jehož někdejší strana o pouhých devíti členech kdysi dokázala na jedněch volbách vydělat 120 milionů korun. A jehož aktuální strana si teď myslí na historický úspěch - a další miliony - v nadcházejících podzimních volbách.

O podnikatelské i politické historii „majitele“ už druhého národoveckého hnutí je aktuální díl politického podcastu Vlevo dole.

Okamura se stal miláčkem médií ještě jako mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, který se jednu dobu vyjadřoval k jakýmkoli tématům od turistiky v Kroměříži až po schodek státního rozpočtu. „Paradoxně ho stvořila Česká televize, které teď nemůže přijít na jméno a ve které tehdy šel z jednoho pořadu do druhého,“ popisuje Václav Dolejší.

Prvně skóroval v senátních volbách, neúspěšně zkoušel zasáhnout do první volby prezidenta, ale skutečné terno udělal až při vstupu do Sněmovny. „Jenže volební úspěch jeho Úsvitu přímé demokracie skončil po pár letech veřejnými hádkami o to, kdo víc vytuneloval stranu, rozpadem celého hnutí a policejním vyšetřováním,“ popisuje Lucie Stuchlíková.

Kde nakonec peníze skončily? Dodnes nevíme. Ale všechno dobře dopadlo a Úsvit nahradila strana s novým jménem, ale stejným cílem.

Dá se kvůli voličům překonat i odpor k vepřovému kolenu? Píše Okamurovy projevy Večerníček? A jaká strategie stvořila Lubomíra Volného? To se dozvíte v čerstvé epizodě Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku nebo na naší nové platformě Podcasty.cz.

A také přijďte ve středu 8. září v 19 hodin na pivo s Vlevo dole do Skautského institutu na pražské Kampě. Budeme natáčet další epizodu, volit nového českého premiéra a možná přijde i nějaký starý.

Foto: Seznam Zprávy

Přijďte s námi vybrat nového premiéra

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované