Hlavní obsah

Vlevo dole: Jak spolu v příští vládě vyjdou Bartoš s Fialou?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Posluchače politické talkshow Seznam Zpráv zajímá mimo jiné to, jak by se velmi rozdílní lídři ODS a Pirátů dokázali skutečně shodnout na možné povolební spolupráci.

Reklama

Článek

Kdo vyhraje říjnové sněmovní volby? A pokud opozice, dokáží se lídři Pirátů Ivan Bartoš a ODS Petr Fiala domluvit na společné funkční vládě? A co pak bude dělat šéf hnutí ANO Andrej Babiš – stane se řadovým opozičním poslancem?

Takové byly nejčastější otázky posluchačů politického podcastu Vlevo dole, na než odpovídali jeho autoři – Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší. Vznikla tak , v níž političtí reportéři Seznam Zpráv výjimečně neprobírali aktuální téma, ale vyzvali své posluchače, ať pošlou své vlastní dotazy. A přišlo jich opravdu hodně: celkem 750, takže na všechny se bohužel nedostalo.

„Pokud jde o Bartoše s Fialou, tak oni jsou na první pohled hodně rozdílní – jeden rozevlátý účastník pochodů za legalizaci marihuany, druhý uhlazený profesor politologie sepisující knihy. Ale oba jsou hodně systematičtí, mají rádi fakta místo domněnek a jsou zvyklí rozhodovat podle přesných dat, takže by spolu nakonec mohli docela dobře fungovat,“ míní Lucie Stuchlíková.

Jestli k tomu dojde, bude hodně záležet na tom, jak ve volbách dopadne hnutí ANO. Pokud zvítězí, prezident Miloš Zeman nejspíš jmenuje Andreje Babiše premiérem i v případě, že nebude schopen sestavit vládu opírající se o většinu hlasů ve Sněmovně.

Vládu tvořenou dnešní opozicí by ohrožovalo něco jiného. Tvořily by ji sice dvě koalice, ale fakticky pět politických stran: ODS, Piráti, Starostové, TOP 09 a lidovci. To by vyžadovalo přinejmenším velkou vzájemnou toleranci.

„Bartoš s Fialou by hlavně museli udržet radikální lidi ve svých stranách, kde existují velké předsudky. Pro Piráty jsou občanští demokraté podezřelí kmotři a členové ODS zas vidí v Pirátech nebezpečné novodobé svazáky,“ říká Václav Dolejší.

Zachrání milión followerů Dominika Feriho TOP 09? Kolik je u nás Pirátů nad šedesát let? Kteří politici s Vlevo dole nemluví? Co dělá Václav Dolejší každou neděli? A byla by lepší prezidentka Alena Schillerová, nebo Lucie Stuchlíková? To se dozvíte ve speciální epizodě politického podcastu. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované