Hlavní obsah

Vlevo dole: Panika u lidovců. ČSSD jim vlezla do kostela

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vlevo dole v aktuálním Reaktoru hodnotí poslední předvolební debatu v České televizi.

Reklama

Článek

Předseda ČSSD Jan Hamáček, jehož straně hrozí volební propadák, přišel ve finále kampaně s překvapivým krokem: Obrátil se na voliče konkurenční KDU-ČSL a žádá je o pomoc.

Udělal to ve středeční předvolební debatě v ČT, kde vyzval příznivce lidovců, aby raději volili ČSSD. Varoval je před tím, že v koalici Spolu, vedené ODS, nebudou prosazovat sociální aspekt.

Tenhle nečekaný moment a celou debatu hodnotí političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v aktuální epizodě Reaktoru, předvolebního spin-offu podcastu Vlevo dole.

„Myslím, že od ČSSD je to chytrý tah, protože část tradičních lidoveckých voličů dává důraz na sociální aspekty a může jim vadit koalice s pravicovými jestřáby z ODS a TOP 09. V Lidovém domě se o téhle možnosti hovořilo už delší dobu, překvapuje mě, že s tím přišli až na poslední chvíli,“ říká Lucie Stuchlíková.

Na Jana Hamáčka se kvůli tomu sesypala kritika od lidoveckých lídrů. Nejvíc je naštvala zmínka, že kdyby dnes žil Josef Lux, někdejší předseda KDU-ČSL, tak by určitě volil sociální demokracii.

„Je v tom hodně emocí a nevím, zda lidovce víc naštvalo, že se Hamáček nevkusně dotkl nezpochybnitelné stranické ikony Luxe, anebo vypukla panika kvůli tomu, že je to od ČSSD trefa do opravdu slabého místa,“ ptá se Václav Dolejší.

Jaká dívka se nově líbí Tomiu Okamurovi? Za co šéf SPD překvapivě pochválil Českou televizi, kterou jinak pořád kritizuje? Proč všichni političtí lídři postupně ztrácejí hlas a docházejí jim kapesníčky? A chtěla by být Lucie Stuchlíková umělou inteligencí? Poslechněte si celý aktuální díl Reaktoru v přehrávači nahoře.

A nezapomeňte hlasovat v naší předvolební tipovačce!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované