Hlavní obsah

Vlna veder bude pokračovat. Denní teploty se vyšplhají ke třiceti stupňům

Vlog meteorolga Petra DvořákaVideo: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na závěr týdne se teploty ještě vyšplhají, ale přibude srážek.

Článek

Do konce týdne bude vlna veder pokračovat. Zatím půjde o kratší sérii čtyř dnů. Teploty budou v průběhu týdne pořád vzrůstat a horní hranice se bude pohybovat kolem třiceti stupňů. O víkendu se mohou teploty přehoupnout přes třicet stupňů, a v některých místech by mohly dosáhnout až ke třicet třem stupňům.

V noci budou růst i minimální teploty, protože se bude postupně zvyšovat relativní vlhkost v ovzduší spojená s oteplujícím charakterem. Noční teploty se momentálně pohybují kolem dvanácti stupňů a mohly by vyšplhat v průměru na sedmnáct stupňů. Tropická noc, kdy teplota nespadne pod dvacet stupňů, ovšem nenastane. V České republice je to poměrně výjimečný jev.

S tímto typem tropického počasí jsou spojeny bouřky a přeháňky. Kvůli dostatku vlhkosti se bude utvářet kupovitá oblačnost. Zejména v sobotu a v neděli. Teploty zůstanou nadprůměrné, ale budou se tvořit přeháňkové mraky. Na některých místech v republice se budou vyskytovat bouřky. Těch bude v závěru týdne přibývat, někde je může doprovázet i krupobití. Bouřky ochladí počasí jen na chvíli. Jakmile odezní, vrátí se zpět tropické počasí.

Reklama

Doporučované