Hlavní obsah

VIDEO: Vlna velká jako rozhledna. Surfař pokořil rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Čekal jsem na takovou vlnu celý život, říká rekordman.Video: AP

 

Reklama

Rekordní vlna Brazilce Rodriga Koxy měřila přes 25 metrů.

Článek

V Santa Monice v Kalifornii se v sobotu sešly největší surfařské hvězdy planety. Brazilec Rodrigo Koxa tu převzal první cenu v hlavní nejprestižnější kategorii, která je určena pro surfaře, kteří dokážou sjet nejvyšší vlnu.

Koxa svým výkonem na vlně 25 nebo dokonce 27 metrů vysoké překonal držitele dosavadního světového rekordu z roku 2011 Garretta McNamara.

V Koxově výkonu, kterého dosáhl v portugalském Nazaré, jde prý o nejvyšší vlnu, kterou se prokazatelně v historii podařilo na surfu sjet.

„Čekal jsem na takovou vlnu celý život. Večer předtím jsem byl neklidný, pořád jsem si opakoval, že ta vlna musí přijít, a až přijde, tak ji prostě musím sjet,” popsal Rodrigo Koxa čekání na jedinečnou příležitost.

Nazaré v Portugalsku je vyhlášeným surfařským rájem. Vděčí za to podmořskému Nazarskému kaňonu, který nedaleko od pobřeží rozbíjí proudění vody a pomáhá vytvářet extrémně vysoké vlny.

Reklama

Související témata:

Doporučované