Hlavní obsah

Vodka a sirup. Kotlebův recept proti koronaviru nezkoušejte, varuje úřad

Foto: Profimedia.cz

Šéf opoziční krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba při odběru vzorku pro koronavirový test.

Reklama

Úřad pro kontrolu léčiv na Slovensku varoval před konzumací alkoholu a léku na kašel při nákaze koronavirem. Reagoval tak na vyjádření šéfa Kotlebovců Mariana Kotleby, který takovou kombinaci propagoval při vlastní léčbě.

Článek

Použil jsem metody našich předků. Sirup Stopkašel a Bromhexin jsem začal míchat s vodkou. Mně to zachránilo zdraví. Do půlky (odměrky) jsem nalil Stopkašel, do zbytku vodku. Do půlky Bromhexin, do zbytku vodku,– řekl Kotleba ve videonahrávce, kterou zveřejnil na sociální síti. Dodal, že mu pomohla také koupel v horké vodě, do které rozpustil běžnou sůl.

Bromhexin se užívá k rozpouštění hlenu při onemocněních dýchacích cest, také Stopkašel ulevuje při kašli.

Slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv upozornil na rizika užívání alkoholu a léků. „Ani u Bromhexinu, ani u žádného jiného léku není vhodná souběžná konzumace alkoholu. Pití alkoholu navíc před onemocněním covid-19 nejenže nechrání, ale může být i nebezpečné. Konzumace alkoholu virus neničí, ale naopak může zvýšit zdravotní rizika, pokud se člověk infikuje,“ upozornil ústav v prohlášení.

Třiačtyřicetiletý Kotleba nepřímo znovu zpochybňoval stávající pandemii. „Mnohem těžší nemoci jsme zažívali, když jsme byli mladí. Na základní škole byla stále půlka třídy doma s hnisavými angínami. Nikdo z toho nedělal žádnou paniku, nikdo neomezoval lidem svobodu, nikdo nedělal psychopatická opatření,“ řekl šéf LSNS, který dříve také vystupoval proti povinnému nošení roušek.

Poté, co byl Kotleba pozitivně testován na koronavirus, podstoupili test také další poslanci. U několika z nich byla infekce rovněž potvrzena, schůze parlamentu proto tento týden nepokračuje.

Vodku už lidem ordinoval i Lukašenko

Kotlebův recept připomíná výroky běloruského nyní samozvaného prezidenta Alexandra Lukašenka z letošního března. Ten tehdy v podobném duchu mluvil o zbytečné panice vykonstruované opozičními médii a Bělorusům kromě vodky doporučil v rámci prevence proti koronaviru pracovat na poli či návštěvu sauny.

„Není potřeba panika, prostě je třeba pracovat. Obzvlášť příjemné je vidět v televizi, že lidé pracují s traktorem, nikdo nemluví o viru. Traktor vyléčí všechny. Pole všechny vyléčí,“ prohlásil Lukašenko. Autoritářský vládce dodal, že radí lidem chodit do suché sauny, protože prý virus hyne při 60 stupních, vodku by podle něj Bělorusové měli pít každý den. „Já nepiji, ale v poslední době žertovně říkám, že vodka není jen na mytí rukou, ale také na otravu viru. V přepočtu na čistý alkohol 40–50 gramů denně. Ale ne v práci!“ varoval Lukašenko, který aktuálně už téměř tři měsíce čelí celostátním protestům požadujícím jeho odstoupení a opakování prezidentských voleb.

Reklama

Doporučované