Hlavní obsah

Lukašenko dal Bělorusům recept proti viru: traktor, pole a vodka

Foto: Profimedia.cz

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko.

Reklama

Podle běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka šíří paniku nezodpovědná opoziční média. Země neplánuje zavírat školy ani hranice a situaci má prý vláda pod kontrolou. Opozice mluví o falšování dat.

Článek

„Není potřeba panika, prostě je třeba pracovat. Obzvlášť příjemné je vidět v televizi: lidé pracují s traktorem, nikdo nemluví o viru. Traktor vyléčí všechny. Pole všechny vyléčí,“ prohlásil na téma pandemie koronaviru běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

INFORMACE O COVID-19

Autoritářský vládce dodal, že radí lidem chodit do suché sauny, protože prý virus hyne při 60 stupních. Poradil i časté mytí rukou, pravidelnou snídani, oběd a večeři a každodenní pití vodky.

„Já nepiji, ale v poslední době žertovně říkám, že vodka není jen na mytí rukou, ale také na otravu viru. V přepočtu na čistý alkohol 40–50 gramů denně. Ale ne v práci!“ varoval Lukašenko, který letos oslaví 26 let v čele státu.

V zemi se dosud potvrdilo 36 případů nákazy. Největší starost ale nemá prezident o zdraví obyvatel, ale o ekonomickou situaci, na které se pandemie už projevuje. Chatrná běloruská ekonomika je založena na zpracovávání levné ropy z Ruska a vývozu ropných produktů do Evropy.

Hranici s Běloruskem uzavřelo v pondělí Rusko. Podle Moskvy neplní Minsk doporučení Světové zdravotnické organizace, ale ta to popřela s tím, že dosavadní opatření v Bělorusku zatím odpovídají míře rozšíření viru.

Reklama

Související témata:

Doporučované