Hlavní obsah

INFORMACE O COVID-19

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

StopCovidCZ

Dříve, než zavoláte na informační linku 1221, která je zahlcena stovkami dotazů, přečtěte si nejčastější otázky a odpovědi vypracované ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví.

Článek

Obecné informace o COVID-19

Co je COVID-19?

Nový typ koronaviru označovaný jako „nový koronavirus“ neboli SARS-CoV-2 (původně označený jako 2019-nCoV), případně také jako wuchanský koronavirus, se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.

Jaký je průběh nemoci COVID-19?

Podle údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), nasbíraných pouze na základě případů z Evropy, zažívá 80 % nakažených mírný průběh nemoci.

Těžkými příznaky trpí 14 % lidí a 6 % kritickými. Tito lidé, zejména staří a jinak nemocní, mohou trpět zánětem plic a velmi špatně se jim dýchá, proto často potřebují plicní ventilaci. Množství lidí, kteří mohou na onemocnění zemřít, se často liší podle toho, jak je daná populace stará.

Zatímco riziko úmrtí pro nakaženého člověka mladšího 40 let je asi 0,2 %, nad 60 let už je to 3,6 % a nad 80 let bezmála 15 %.

Čemu mám na internetu o koronaviru věřit?

Bohužel se objevují různé mýty ohledně koronaviru. Více informací o tom, co není pravda, najdete na webu www.okoronaviru.cz . Dále vám doporučujeme sledovat ověřené stránky národních i mezinárodních organizací a relevantní média. Podrobné informace najdete i na stránkách ministerstva zdravotnictví https://koronavirus.mzcr.cz/.

Nakažlivost koronaviru

Příznaky koronaviru

Testování

ČR a COVID-19

Informace pro těhotné

Lékařské zákroky

Prevence a ochrana

Ochrana před nákazou

Karanténa, chytrá karanténa, nouzový stav a omezení

Co je karanténa?

Co je nouzový stav?

Omezení kvůli koronaviru

Rizikové země

Rizikové země

Cestování obyvatel ČR ze zahraničí a do zahraničí

Cizinci

Doprava

Informace pro studenty škol, zaměstnance a zaměstnavatele

Nároky na finanční náhrady a materiální pomůcky

Ošetřovné

OSVČ

Jsem OSVČ

Ošetřovné pro OSVČ

Informace pro bezpečnostní složky a pracovníky státu

Půjčky a podpora pro podnikatele

Obchody

Konkrétní dotazy ze sféry podnikání