Hlavní obsah

8618 případů? Není to konec, premiér je nepoučitelný, říká český virolog

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

„8618 nově nakažených? Nemyslím si, že by to bylo konečné maximum,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy expert na vakcíny a přední český virolog Libor Grubhoffer.

Článek

Za rekordním nárůstem nemocných jsou podle experta chyby vlády a jmenovitě nepoučitelný premiér Andrej Babiš. Roli ale hraje i česká kultura, kde je obcházení pravidel běžné.

Co říkáte na nejnovější čísla? 8618 nakažených - je to určitý bod zlomu?

Těžko odhadnout, jestli je to už opravdu vrchol. Může to nějaký čas setrvat, nebo vyrůst. Nemyslím si, že by to bylo konečné maximum.

Jaká by na základě takového nárůstu měla přijít reakce?

Není tu už moc možností pro zpřísnění současných opatření. Myslím si, že ten lockdown skutečně hrozí.

Proč ta předchozí vládní opatření nezabrala?

Myslím, si, že teď sklízíme důsledek letní liknavosti a dosti nezodpovědného rozvolnění, ke kterému tady došlo nedůsledností vlády. Rádi se porovnáváme s Německem. Objektivním důvodem růstu u nás může být to, že naše země je malá a hustě osídlená. Tohle ovlivnit nemůžeme, ale rozdíl mezi námi je i v základních rysech společnosti. Obyvatelé Německa jsou zodpovědnější. Důsledně proto dodržují všechna hygienicko-epidemiologická opatření. A to je něco, co ovlivnit můžeme.

Je to důsledek chování vlády?

Myslím, že ano. Naše vláda díky premiérovi a způsobu vládnutí ANO u velké části našeho národa vyvolává pocit nespokojenosti. Pak je tu tendence brát věci na lehkou váhu. Navíc občané nedostávají dostatečná data a to posiluje tu celkovou nedůvěru a potřebu nebrat vážné vládní nařízení. Může za to i způsob, jak se ta nařízení často mění.

Navíc jsme viděli, že premiér je nepoučitelný. Po tom, co se stalo v létě. (Premiér zrušil návrat roušek, který navrhl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch - pozn. red.) Způsob, jakým teď smetl ze stolu zase návrh na zavedení registrace v restauracích, je neuvěřitelný. Je vidět, že premiér je nepoučitelný a situace musela dopadnout tak, jak dopadla.

Je to ale i v podstatě naší kultury. Tady se potkávají lidé, kteří se třeba ani neznají a i za této epidemiologické situace se dohodnou, že pro následující půlhodinovou schůzku si sundají roušky. Nebo že se docela běžně podávají ruce.

Umíme ještě ochránit ty nejzranitelnější skupiny?

Jsem přesvědčen, že ano. Ten vlastní zdravotnický systém je velmi kvalitní. Ať už po personální, materiální, nebo technické stránce. Ten personál má takovou čest, že nedopustí nechat ty občany naší země padnout.

Jaký vývoj se dá čekat v příštích měsících?

Určitě mohou v dalších měsících přijít mnohem komplikovanější situace. Já přesto doufám, že tím tlumením společnosti - ať už tomu říkáme razantní opatření, nebo nedejbože ten lockdown - se pandemická situace velmi zklidní. Zároveň věřím, že si lidé uvědomí, že už to není otázka jen jakéhosi kverulování nebo frajeřiny, která nám je blízká. Že budeme nosit roušky, používat dezinfekci a budeme obezřetní při kontaktech s okolím. Tedy dodržovat rozestupy.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Profesor Libor Grubhoffer.

Profesor Libor Grubhoffer

Ředitel Biologického centra Akademie věd ČR.

- Stál u zrodu Biologické (později Přírodovědecké) fakulty Jihočeské univerzity, v letech 2004-2011 byl jejím děkanem. Posléze se stal rektorem univerzity.

- Zabývá se biochemií a molekulární biologií vektorů a jimi přenášených patogenů, přednáší biochemii ve společném programu Biological Chemistry s Keplerovou univerzitou v Linci. Je specialistou na nemoci, které přenášejí klíšťata.

- Je členem Učené společnosti ČR.

Reklama

Doporučované