Hlavní obsah

Co víme o koronaviru. Jak se pozná? Co dělat, když mám příznaky?

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: CDC

Vizualizace koronaviru COVID-19.

Poprvé se onemocnění objevilo jako neznámý virový zápal plic. Počátek epidemie COVID-19 je datován k 31. prosinci 2019, kdy byly první případy hlášeny v čínském městě Wu-chan v provincii Chu-pej. Virus se šířil velmi rychle a záhy se dostal i mimo Čínu.

Článek

Co víme o koronaviru

Koronavirus je zjednodušené označení pro virus, který dostal název SARS-CoV-2 nebo 2019-nCoV. Ten způsobuje onemocnění, které lékaři nazývají COVID-19. Koronavirus se mu říká proto, že má tvar, který vypadá jako sluneční koróna – takových virů je celá skupina a patří do ní právě třeba SARS nebo HIV. Na člověka se přenesl se vší pravděpodobností z divokého zvířete, i když zdroj nákazy nebyl v lokalitě prvního výskytu onemocnění, tedy v Číně, konkrétně ve Wu-chanu, identifikován.

Poprvé se onemocnění objevilo jako neznámý virový zápal plic. Počátek epidemie COVID-19 je datován k 31. prosinci 2019, kdy byly první případy hlášeny ve zmíněném čínském městě Wu-chan v provincii Chu-pej. Virus se šířil velmi rychle a záhy se dostal i mimo Čínu. Během dvou následujících měsíců onemocnělo na celém světě přes 87 tisíc osob a tři tisíce zemřely. Nárůst ale bohužel stejně strmě stoupal dál a po dalším týdnu už počet nakažených vyšplhal přes 100 tisíc. Aktuálně se toto číslo blíží 160 tisícům a mrtvých je přes 5800.

V České republice byly první tři případy nákazy novým koronavirem prokázány 1. března 2020. Aktuální počet nemocných vždy uvádíme v následujícím textu:

Jak se pozná COVID-19?

COVID-19 je vysoce nakažlivé onemocnění, které se pozná hlavně podle horečky, dýchacích potíží – kašle a dušnosti, bolestí svalů a únavy. Většina nemocných má naštěstí lehčí průběh nemoci, ale hlavně senioři a chronicky nemocní jsou ohroženi i na životě.

Inkubační doba se pohybuje mezi 6 a 14 dny. K přenosu nemoci dochází kontaktem s infikovanou osobou prostřednictvím kapének šířených při mluvení, kýchání či kašlání, ale můžete se nakazit i přenosem z předmětů, kterých se nakažený dotýkal.

Co je dobré vědět o COVID-19

Způsob přenosu: kapénkami při kýchání a kašlání i fyzickým kontaktem, zatím není prokázáno, zda se tento virus přenáší vzduchem, doporučuje se proto dodržovat dostatečný odstup.

Klinické příznaky: podobné jako u chřipky, vysoká teplota (až 20 % pacientů má ale teplotu nižší než 38 °C), únava, dušnost, kašel, může se rozvinout ve virový zápal plic, selhání ledvin a smrt, ale může také proběhnout bez příznaků.

Inkubační doba: uvádí se až 14 dní, přičemž člověk je nejvíce nakažlivý v prvních fázích onemocnění.

Nejvíce ohrožené skupiny: starší lidé a lidé s oslabenou imunitou.

Smrtnost (podíl zemřelých ze všech nakažených): různé zdroje uvádí mezi 2 % a 3 %, ale výrazně záleží na věku – u lidí ve věku 70 až 79 let se uvádí 4 % a nad 80 let poté již přes 8 %. Naopak u lidí pod 50 let je smrtnost výrazně pod 1 %. Například v Jižní Koreji je aktuální smrtnost 0,8 %, v Německu 0,15 %. Tyto údaje však jsou obtížně stanovitelné a různé zdroje se aktuálně v hodnotách liší.

Léčba: na nemoc není očkování ani lék, ve vývoji jsou vakcíny – nemocní dostávají podpůrnou léčbu, řeší se příznaky.

Jak se bránit nákaze?

Je to podobné jako u dalších virových onemocnění, včetně chřipky. Shrňme si opatření v bodech:

– Vyhýbejte se místům, kde se shromažďuje větší množství lidí.

– Pokud máte, noste ven roušku nebo si zahalte obličej, pokud nemáte, vyhněte se kontaktu – ale zas nepanikařte, podle zatím známých informací je třeba k nakažení nejméně 15 minutový kontakt na vzdálenost kratší než 2 metry.

– Při kašli si nedávejte ruce před ústa, nekýchejte do dlaní.

– Důležitá je obecně zvýšená hygiena rukou! Myjte si je, kdykoli se dotknete potencionálně infikovaných povrchů, po cestě v MHD, ale ideálně i po vysmrkání či kašli. Madel v metru a dopravních prostředcích se přidržujte předloktím, nikoli rukama.

– Nedotýkejte se obličeje a očí nemytýma rukama, nejezte bez předchozího mytí rukou – pozor by si měli dát i rodiče a venku nesahat na obličej dětí nebo jim nepodávat jídlo.

– Pokud máte, noste s sebou dezinfekční gel a ubrousky, kterými si otřete například tlačítka bankomatu nebo ovladač výtahu.

– V obchodech nepoužívejte košíky ani vozíky. Nákup ukládejte rovnou do tašek. Pokud to jde, plaťte kartou a vyhněte se kontaktu s bankovkami a mincemi.

– Nepůjčujte si od nikoho mobil.

– Nepodávejte si ruce, neobjímejte se s lidmi.

– Dbejte na dostatek antioxidantů (vitaminy C, ovoce a zelenina).

Jak reagovat, pokud mám příznaky

Na koronavirové infekce zatím neexistuje lék, podle americké televize CNN ale vědci v Pekingu zkouší nasazovat léky, které se používají proti HIV a AIDS, někde se podávají i antivirotika. Bohužel ani odborníci zatím nevědí, co zabere, vše je ve stadiu pokusů.

Pokud máte příznaky odpovídající koronavirové infekci, poraďte se po telefonu s lékařem. V podstatě ale léčíte symptomy, tedy srážíte vysokou horečku, pokud ji máte, a berete léky, které zlepší dýchání.

Jestliže pociťujete příznaky, které koronavirové infekci odpovídají, rozhodně nikam nechoďte a zavolejte svého lékaře nebo příslušnou hygienickou stanici. Pokud to jde, izolujte se od ostatních i doma, držte se v jedné místnosti, zvyšte hygienu a dezinfikujte to, čeho se dotýkáte. Používejte také výhradně svoje ručníky a prádlo.

Kde, jak a za kolik mě otestují

Kde se provádí test na koronavirus? Seznam laboratoří najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu.

Vždy předtím, než někam vyrazíte, do laboratoře zavolejte a domluvte si postup a zeptejte se na cenu – ta se liší místo od místa. O tom, zda máte jít na testy, rozhoduje lékař a krajský hygienik – ti mohou dokonce poslat i odběrnou sanitku, která nabere vzorky u vás doma, abyste nemuseli nikam chodit. Ale pokud chcete mít jistotu i přesto, že nemáte nárok na test zdarma, můžete oslovit jedno ze tří státem schválených odběrových míst, jimiž jsou Thomayerova nemocnice, Fakultní nemocnice v Motole a Nemocnice na Bulovce. Vždy tam ale nejdřív zavolejte a vyptejte se na postup a zeptejte se na cenu, každá laboratoř má svou.

Na testování vám zdravotníci udělají stěr z nosohltanu a případně vezmou vzorek krve. Test probíhá několik hodin.

Další relevantní informace najdete i na webu okoronaviru.cz.

Související témata: