Hlavní obsah

Vodňanský ústav vlastní jednu z největších kolekcí druhů jeseterů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jednu z největších kolekcí druhů jeseterů ve světě vlastní Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech na Strakonicku. Pracoviště, které patří mezi ojedinělé v Evropě, slaví letos 100. výročí od založení.

Článek

Ústav je od roku 2009 součástí tehdy nově vzniklé Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. „Jeseteři jsou naší doménou. Stále jsme ale také aktivní ve šlechtitelském programu kapra, lína a sumce. Navíc zde rozvíjíme moderní metody chovu ryb,“ uvedl ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech Tomáš Randák.

Dodal, že navíc mohou vědci nově využívat laboratoř evironmentální chemie na sledování mikropolutantů, které znečišťují vodu. Dále se ústav zaměřuje například na sledování invazivních druhů. „Jedná se třeba o ryby, které na řadě toků způsobují problém. Snažíme se poznat biologii invazivních druhů a nějakým způsobem nastavit management,“ uvedl Randák.

Výjimečnost ústavu je v tom, že má kvalitní zázemí a nachází se v oblasti rybníků a v centru rybářského dění. „Podle mého mínění jsme i v rámci evropského měřítka docela unikátní pracoviště. Máme zde kvalitní experimentální zázemí a zároveň zde existuje propojení s vědeckými laboratořemi,“ uvedl.

Fakulta rybářství a ochrany vod podle jejího rektora Pavla Kozáka těží z propojení s tímto odborným pracovištěm. „Jsme nejmladší fakulta na univerzitě, ale vycházíme z bohaté tradice. Za ni do velké míry vděčíme právě výzkumnému ústavu,“ uvedl.

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity byla založena k 1. září 2009. Společně s Výzkumným ústavem rybářským a hydrobiologickým ve Vodňanech a Ústavem akvakultury v Českých Budějovicích jde o nejkomplexnější pracoviště v Evropě s bakalářským, magisterským a doktorským studiem, badatelským a aplikovaným výzkumem, s habilitačními a profesorskými právy v oblasti rybářství a ochrany vod. Fakulta má k dispozici experimentální zázemí pro studium a výzkum akvakultury, hydrobiologie, toxikologie, nemocí ryb, reprodukce, genetiky, chovu ryb a raků a unikátní rybářskou knihovnu.

Reklama

Doporučované