Hlavní obsah

Chystají se velké razie hygieniků, jak se dodržují opatření proti covidu

Foto: vláda.cz

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

aktualizováno •

Kontroly by měly proběhnout ve dvou až třech termínech, informovala hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek oznámil změny v testování a karanténách, které chce prosadit.

Článek

Novinky zazněly na páteční tiskové konferenci. Podle Svrčinové by celorepublikové kontroly hygieniků měly proběhnout podobně, jako je tomu v případě dopravní akce Kryštof. „Stejně jako policie kontroluje bezpečnost provozu, tak by proběhla kontrola dodržování opatření, a to na území celé České republiky,“ uvedla.

Neupřesnila zatím, zda – stejně jako v případě akce Kryštof – bude o termínech kontrol předem informovat. „Podrobnosti budu mít až v pondělí po poradě s řediteli krajských hygien,“ dodala.

Například za porušení mimořádného opatření, které nařizuje nosit na vybraných místech roušky, lze udělit na místě pokutu do výše deset tisíc korun. Většina současných restrikcí je pak stanovena krizovými opatřeními vlády, za jejich porušení hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun. Informace o sankcích najdete na vládním webu.

„Postihy jsou nastavené velmi dobře, jsou poměrně vysoké, bohužel ne všechny hygienické stanice jsou zvyklé dávat postihy ve vyšší výši,“ řekla k tomu hygienička. Seznam Zprávy například informovaly o kontrole hygieniků v plzeňských restauracích. Lidem, kteří neprokázali bezinfekčnost, udělovali na místě pokutu 500 korun.

Kontroly v restauracích?

Úřad hlavní hygieničky dostal od ministra zdravotnictví také příkaz prověřit z právního hlediska možnost zavedení kontrol bezinfekčnosti ze strany pracovníků restaurací, kaváren a dalších stravovacích zařízení. O tom, že by číšníci kontrolovali příchozím aplikaci Tečka nebo jiné potvrzení bezinfekčnosti, se hovořilo už loni na jaře.

„Toto opatření je z epidemického hlediska správné. Musíme ale mít právní jistotu, že nebude hrozit jeho zrušení ze strany soudu,“ uvedl ministr Vojtěch. Podle něj toto opatření úspěšně funguje už v celé řadě jiných evropských zemí.

S provozovateli restaurací toto opatření konzultovali už v létě. „Myslím, že budou vstřícní. Jasně jsme si řekli, že je to další opatření, které bychom zavedli, abychom zabránili uzavírání restaurací,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pak oznámil tři hlavní změny týkající se boje s covidem, které by rád zavedl. Na vše chce ale posvěcení pravděpodobné budoucí koalice. Čeká na její stanovisko.

„Vnímáme to, že bude nová vládní koalice a zahájili jsme konzultace s jejich zástupci. Chceme najít konsenzus, protože by bylo špatně, kdybychom zaváděli opatření, která bude nastupující vláda rušit,“ vysvětlil svůj postup Vojtěch.

První novinka už tento týden zazněla. Ministerstvo chce zkrátit platnost testů. PCR test by místo sedmi dnů platil jen tři a antigenní test by platil místo tří dnů jen jeden. „Aby byly testy více průkazné. Sedm dnů v případě PCR testu je v současné době s ohledem na delta variantu příliš,“ řekl. Pokud to vláda schválí, změna začne platit od 1. listopadu.

„Připravujeme výjimku pro děti do 12 let,“ dodala k tomu hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Děti se musí testovat, pokud dochází na kroužky, na nichž se schází děti z různých kolektivů. Podle hygieničky se ještě řeší, jak to bude, když se například sjede několik sportovních týmů na soutěži.

Ministr také uvedl, že ačkoli se platnost testů sníží, neuvažuje se o tom, že by se zvýšil počet hrazených testů – aktuálně jsou to dva PCR a čtyři antigenní testy měsíčně.

Platby za testy

S tím souvisí i to, že ministr chce znovu otevřít debatu o konci hrazení preventivních testů z veřejného zdravotního pojištění. Věří, že to přiměje další lidi k očkování.

„Je to i stanovisko klinické skupiny Ministerstva zdravotnictví. Dopad do systému veřejného zdravotního pojištění je výrazný, zhruba dvě miliardy korun měsíčně,“ zdůvodnil návrh. Nadále by byly testy hrazené, pokud by je nařídila hygiena. Naopak placené, pokud by je člověk potřeboval kvůli návštěvě divadla či bazénu.

Změna by mohla platit od 1. prosince. „Samozřejmě budou úlevy pro děti do 12 let, ještě diskutujeme o hranici do 18 let,“ uvedla hlavní hygienička.

A za třetí chce ministr zavést novinku, kterou očekává, že by uvítali zejména rodiče školáků. Chce zkrátit doby karantén ze 14 dní na sedm dní – pokud bude ukončena negativním PCR testem. Ministerstvo vládě navrhuje platnost změny od 25. října.

Reklama

Doporučované