Hlavní obsah

Vojtěch: Na dovolenou využijte očkování, nebo si od září za test zaplatíte

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve Sněmovně řekl, že plánované zrušení hrazení testů od září má lidi motivovat pro to, aby se očkovali.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí oznámil, že vláda už nechce od začátku září proplácet preventivní testy na covid-19. V Poslanecké sněmovně novinářům vysvětloval, proč se ke kroku chystá.

Pane ministře, vy jste hovořil o tom, že od 1. září by nemusely být propláceny testy, jak by to bylo ale zajištěno v případě lidí, kteří se ze zdravotních důvodů zkrátka očkovat nemohou, i kdyby chtěli?

Tak já jsem zároveň právě už včera řekl, byť to, zdá se, ne všichni kolegové ve Sněmovně slyšeli, že skutečně těchto lidí by se to netýkalo. Logicky, u těch lidí, kde je objektivní důvod, že se nemohou naočkovat, buď jsou tam zdravotní důvody, nebo jsou to děti, pro které není vakcína, to znamená 12 let, tak v takovém případě samozřejmě by to testování bylo nadále hrazeno.

Neobáváte se, že by lidé zkrátka na ty testy nechodili, z takových těch preventivních důvodů a mohlo by třeba dojít k šíření nákazy, když tedy nebudou hrazené?

Ne, já si myslím, že v tomto směru je to otázka hlavně motivační. A není to jenom Česká republika, dnes jsem viděl, že prezident Macron oznámil úplně stejný postup. Pokud se bavíme o testování, které je využíváno například pro cesty do zahraničí a podobně, tady si myslím, že zkrátka by mělo být preferováno očkování na prvním místě. Hrazené testy by měly být spíše nadstandardem a v takovém případě z mého pohledu by neměly být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pro veřejné zdravotní pojištění, když se už na to díváme z tohoto pohledu, tak jednoznačně efektivnější je hradit očkování. Samozřejmě pokud se bavíme o testování ve školách, to plošné testování, které plánujeme v září, tak tam to budou testy, které budou placeny ze státního rozpočtu a tam nehrozí, že by si museli rodiče nebo děti tyto testy platit. Bavíme se skutečně pouze o těch dvou PCR a čtyřech antigenních testech využívaných pro cestování, pro návštěvu kulturních akcí, hospod.

Je to strategie, jak donutit lidi k očkování?

Já bych nehovořil o slově donutit, ale skutečně motivovat. A to říkám zcela upřímně, myslím si, že zkrátka očkování by měla být ta varianta číslo 1, a hrazené testy, tyto typy testů by měly být spíše nějakou alternativou, kterou teď hradíme právě proto, že ne každý ještě se k tomu očkování mohl dostat, ale od 1. 9. si myslíme, že zkrátka ta situace bude jiná a je to určitá motivace, aby lidé to očkování neodkládali. Je spousta lidí, kteří ne že by třeba odmítali očkování, ale říkají si, že to zkrátka nechají až ke konci léta a podobně a my potřebujeme, aby to neodkládali. Ta situace se může zejména po létě zhoršit a očkování kromě toho, že samozřejmě je to primárně pro zdraví těch lidí a jejich blízkých, tak nám zajistí hlavně to, že tu nebudeme muset nikdy dělat žádný lockdown, že tady nebudeme muset zavírat obchody, restaurace, a proto musíme teď dělat všechno pro to, abychom byli připraveni na období po létě, které může být opět složité, stejně jako v loňském roce.

Kdy si budou muset lidé test hradit? Vy jste jmenoval dovolenou, ale bude to třeba i u hospod, nezruší se tedy nějaká povinnost, mít test někam, když to stát nebude proplácet?

To, jak to bude nastaveno z hlediska toho pravidla OTN, bude záležet bezesporu na epidemiologické situaci. Je jasné, že toto nebude asi opatření, které by bylo na další rok. Doufejme, že ta situace se v čase zklidní. Ta pravidla budou nastavená podle epidemiologické situace, ale to, že bude někde povinnost mít test třeba pro cestu do zahraničí, tak to neznamená automaticky, že takový test musí být hrazen, je to zkrátka z mého pohledu určitý nadstandard a tím neříkám, že by to bylo tak, že chceme ty lidi nějakým způsobem perzekuovat, ale musíme brát v potaz logicky náklady systému veřejného zdravotního pojištění a už teď jsou poměrně ty testy objemné a myslím si, že pokud se člověk zkrátka může nechat naočkovat, tak chceme, aby tak učinil.

Reklama

Doporučované