Hlavní obsah

Vokřál spustil zemětřesení. Babišovo hnutí čekají další změny

Foto: hnutí ANO

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál v pondělí rezignoval na své funkce v hnutí ANO.

Reklama

Místopředseda ANO Petr Vokřál v pondělí rezignoval na své funkce v hnutí. Vlivný poslanec vyzval k odchodu krajskou šéfku Taťánu Malou. Novým lídrem do voleb má být současný hejtman Bohumil Šimek.

Článek

Sedmého března 2019 začal nevídaný policejní zásah. Příslušníci Národní centrály proti organizovanému zločinu vyrazili na desítky míst. Posunuli tak do další fáze kauzu Stoka. Její hlavní aktér a bývalý vlivný politik ANO Jiří Švachula už přes rok sedí ve vazbě. Je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek v celkové hodnotě stovek milionů korun.

Stoka i po roce čpí v jihomoravském hnutí ANO. V pondělí podemlela politickou kariéru místopředsedy Petra Vokřála a spustí lavinu dalších změn. Hnutí nyní oficiálně hledá nového lídra do voleb.

Podle informací Seznam Zpráv jej premiér Andrej Babiš najde v současném hejtmanovi Bohumilu Šimkovi. Oba se podle dvou nezávislých zdrojů sešli už o víkendu, kdy premiér v Brně sondoval situaci. Schůzka předcházela Vokřálově rezignaci. „Rozhodnutí pana Vokřála mě sice překvapilo, ale respektuji ho. Nejsem zastáncem rychlých vyjádření a překotných rozhodnutí, proto se dál věnuji své každodenní práci hejtmana a další postup před volbami musí určit samotné hnutí ANO,“ napsal Šimek v SMS zprávě.

Nestraník i jeho blízcí spolupracovníci z krajského úřadu mají výhodu, že jejich jména v kauze Stoka nijak nefigurují. S hejtmanem chtějí po volbách případně spolupracovat i lídři dalších stran. „Osobně jsem právě pro pana Šimka, i když to není na mně. Máme čas do srpna,“ řekl jihomoravský poslanec ANO Rostislav Vyzula. Vokřálovu rezignaci přivítal.

Podle zdrojů Seznam Zpráv bude Babiš se Šimkem znovu jednat. „Zatím žádná schůzka není naplánovaná,“ reagoval hejtman.

Změna na pozici lídra překope také další místa na kandidátce. „Jsem přesvědčený, že kandidátka musí být kompletně zrušená a znovu navržená. Bylo to celé schválené za podivných okolností. Samozřejmě to neznamená, že se obmění všichni,“ řekl Vyzula.

Vokřál si původně na čelo prosadil blízké spolupracovníky. Popředí tak může opustit místostarostka Vyškova Karin Šulcová a především krajská šéfka Taťána Malá. Její číslo pět na kandidátce nelibě nesla řada spolustraníků. Pro pořad Reportéři ČT Malá přiznala, že už měla dříve náznaky o nezákonné činnosti v Brně-střed.

To potvrzuje i bývalý místostarosta brněnské Bystrce Jaroslav Petr. „Už na jaře 2017 jsem ji upozornil na situaci kolem kauzy Švachula a spol. a ona nekonala. Nese tedy politickou spoluzodpovědnost i za rozval brněnské i krajské organizace ANO 2011,“ píše v dopise, který odeslal do Sněmovny.

Malou v úterý vyzval k odchodu i Vyzula. „Vycházím z toho, jak by měl vypadat demokratický systém v politice. Pokud měl někdo tušení - jak to bylo řečeno paní Malou - a nic neudělal, tak takový člověk nemůže být dále členem ANO a měl by okamžitě odejít. Očekával bych, že udělá to samé, co pan Vokřál,“ zdůraznil poslanec.

Bývalá ministryně spravedlnosti, která musela opustit úřad kvůli pochybnostem ohledně diplomových prací, na dotazy Seznam Zpráv nereagovala.

Podle informací redakce zasedá v úterý odpoledne krajské předsednictvo v Praze a bude řešit i pozici Malé.

„Očista“ čeká také brněnskou organizaci ANO, která má 218 členů. Už v pondělí bude oblastní předsednictvo řešit situaci tří vyloučených a znovuvzatých buněk z Černovic, Starého Lískovce a Židenic. Vokřálovo křídlo jejich členy nařklo z velrybaření členů a namočení ve Stoce, jeho odpůrci v tom viděli politikaření a boj o moc.

„Očekávám velmi bouřlivé jednání,“ uvedl směrem k pondělí dobře infomorvaný zdroj z hnutí ANO. Pokud by vedení trvalo na zrušení tří buněk - což je nyní nepravděpodobné - rázem by v Brně přišlo skoro o pětinu straníků. Tři místní organizace čítají 37 členů.

Místostarosta Brna-sever David Aleš, který se postavil na stranu tří organizací, se již minulý týden podivil nad tím, proč v hnutí ANO zůstává bývalý Vokřálův náměstek Richard Mrázek. I jeho jméno v kauze Stoka figuruje. „Proč si třeba on nepozastavil členství? Zatím to vypadá, že se dělá očista, jak se to někomu hodí,“ sdělil Aleš.

Mrázek byl Vokřálovým vlivným náměstkem pro investice, později také pro dopravu. Se Švachulou a rodinami například cestoval na dovolené. „O pozastavení členství jsem zatím neuvažoval. To by hlavně muselo pozastavit členství skoro celé hnutí, protože v tom spise figurují,“ řekl Mrázek pro Seznam Zprávy.

Například poslanec Vyzula bude v pondělí vyžadovat důkazy o velrybaření ve třech buňkách. „Mělo by se jasně říci, jaké jsou k tomu podklady. Dosud jsem nic neviděl. Pokud někdo politikařil, nabízí se spíš to, co dělal pan Vokřál,“ řekl Vyzula.

Škrtnutí tří buněk požadovala také brněnská šéfka hnutí Karin Karasová. „Jediným bodem programu bude řešení situace v místních organizacích. Budeme chtít po jednotlivých členech vysvětlení,“ uvedla už dříve Vokřálova spolupracovnice.

Hnutí ANO čeká před krajskými volbami klíčová záležitost spojená se Stokou. Krajský soud v Brně v polovině září kauzu začne veřejně rozplétat. Mohou se tak objevit nové informace i svědectví. „Pokud je v brněnském ANO někdo spojený s kauzou Stoka a nebylo to ještě prokázáno, měl by hned požádat o pozastavení členství, nebo odejít,“ zdůraznil Vyzula.

Podle něj se musí hnutí od Stoky razantně distancovat. „Je dostatek času, aby to oblastní i krajská organizace před volbami zvládly, ale musí na tom hodně pracovat,“ dodal známý lékař.

Reklama

Doporučované