Hlavní obsah

Místopředseda ANO Petr Vokřál v hnutí končí, Babiše to mrzí

Petr Vokřál

Reklama

Vokřál jako důvod uvedl, že „nechce dále spojovat své jméno s osobami, které hnutí ANO využívají pouze ke svému osobnímu prospěchu a kteří tak ničí dobrou práci kolegů, kterým se podařil již kus dobré práce.“

Článek

Místopředseda hnutí ANO, jeho kandidát na hejtmana a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál končí v hnutí ANO. Vokřál o tom informoval na svém facebookovém profilu. Uvedl, že nechce spojovat své jméno s lidmi, kteří stranu využívají pro vlastní prospěch. Premiéra a předsedu ANO Andreje Babiše Vokřálův odchod z hnutí mrzí. ČTK Babiš napsal, že vedení jihomoravské organizace dlouhodobě přehlíželo a neřešilo to, že do hnutí v Brně přišli lidé, kteří tam být neměli.

„Odcházím proto, protože nechci dále spojovat své jméno s osobami, které hnutí ANO využívají pouze ke svému osobnímu prospěchu a kteří tak ničí dobrou práci kolegů, kterým se podařil již kus dobré práce. Nejsem a nikdy nebudu kariérním politikem. Vždycky jsem se orientoval na projekty pomáhající lidem a na tvorbu vizí než na zákulisní hry, politikaření a boj o moc. Tyto disciplíny mně skutečně nikdy nešly,“ napsal na facebook Vokřál. Dodal, že se snažil v hnutí prosazovat liberální myšlenky a že jej bavilo v minulém volebním období, kdy byl primátorem, pro Brno pracovat.

O Vokřálově rozhodnutí dnes informoval server Aktuálně.cz. „Během víkendu jsem se definitivně rozhodl, že moje cesta v hnutí je dále neudržitelná. Z více důvodů. Dlouhodobě jsem se snažil prosazovat liberální pojetí hnutí, tak, jak jsem do něj vstupoval v roce 2014. ANO se ale vydalo spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby. Toto je pro mě málo,“ řekl serveru Vokřál. Dodal, že neuvažuje o kandidatuře v krajských volbách za jinou stranu.

Vokřál v uplynulých týdnech navrhoval zrušení tří brněnských buněk ANO - v Židenicích, Starém Lískovci a v Černovicích. Důvodem bylo mimo jiné napojení na lidi, kteří figurovali v kauze podezření z korupce kolem veřejných zakázek v městské části Brno-střed spojených s Jiřím Švachulou. Předsednictvo hnutí ANO ale v květnu zrušilo své březnové rozhodnutí o rozpuštění tří těchto brněnských organizací. Manažer hnutí a poslanec Jan Richter tehdy uvedl, že to bylo kvůli procesní chybě, v očistném procesu v jihomoravské organizaci chce ale podle něj hnutí pokračovat.

„Organizace byly z mého pohledu jednoznačně napojeny na různé lidi, řekl bych až z podsvětí. Neumím se srovnat s tím, že se velrybaří lidi, účelově se mění bydliště jen proto, aby někdo někde mohl být členem či na kandidátce,“ řekl Vokřál Aktuálně.cz a Hospodářským novinám.

„Situace v Brně, která už delší dobu poškozuje naše hnutí, je důsledkem toho, že do naší jihomoravské krajské organizace přišli lidé, kteří tam nikdy být neměli. Vedení této organizace o problému dlouho vědělo, ale přehlíželo ho a neřešilo. Přitom to je jejich kompetence a povinnost. Lidí, kteří poškozují jméno našeho hnuti, se musíme zbavit. Odchod Petra Vokřála mě každopádně mrzí,“ komentoval Vokřálův odchod pro ČTK Babiš.

Vokřál byl lídrem kandidátky ANO pro nadcházející krajské volby, současný hejtman Bohumil Šimek byl až čtvrtý. Šimek Vokřálovo rozhodnutí dnes komentovat nechtěl. „Určitě se k tomu teď vyjadřovat nebudu, děkuji za pochopení,“ napsal ČTK v sms zprávě.

Předsedkyně brněnské organizace ANO Karin Karasová dnes ČTK řekla, že jí Vokřál své rozhodnutí oznámil těsně předtím, než se objevilo v médiích. „Cítím obrovskou lítost, že přicházíme o výborného ekonoma, zkušeného a hlavně čestného člověka,“ uvedla.

Předminulý týden bývalý primátor požádal o zrušení svého členství v dozorčí radě Veletrhů Brno.

Reklama

Související témata:

Doporučované