Hlavní obsah

Tah Babišem. Pellegrini před volbami podebatuje se šéfem ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: TV Markíza/tvnoviny.sk

Debata kandidátů na TV Markíza. Exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini.

Reklama

aktualizováno •

Slovensko míří k závěru kampaně před druhým kolem prezidentských voleb. Peter Pellegrini s Ivanem Korčokem se v úterý střetli v předposlední debatě. V kampani se znovu objeví i Andrej Babiš.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úterní debata na televizi Markíza odstartovala ostře a oba kandidáti se od začátku překřikovali.

Podle Petera Pellegriniho může Ivan Korčok v případě jeho zvolení vytvořit „progresivně-mocenské-liberální centrum“, ve kterém se uplatní „političtí zkrachovalci“ a které pomůže opozici svrhnout vládu Roberta Fica. Pellegrini kritizoval i prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Pellegrini vyčetl Korčokovi opakovaně „agresivitu a aroganci“. Korčok zase Pellegriniho zkritizoval za antikampaň. To, že ho jeho protikandidát nazývá „kandidátem války“, svědčí podle Korčoka o jeho charakteru.

Babiš znovu v kampani

Korčok také řekl, že Pellegrini uhýbá v zahraničněpolitických tématech. „Slovensko je vám ukradené. Couváte před Štefanem Harabinem, Robertem Ficem a Andrejem Dankem,“ vyčetl Pellegrinimu Korčok a vyjmenoval proruského kandidáta z prvního kola, premiéra a předsedu koaliční Slovenské národní strany.

Předposlední televizní debatu, jež se konala v Primaciálním paláci v centru Bratislavy, moderoval Michal Kovačič.

Už po duelu Pellegrini oznámil, že ve středu, ještě před volebním moratoriem, bude v Bratislavě debatovat s českým expremiérem a lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten Pellegriniho otevřeně podpořil už před prvním kolem. Debatu bude moderovat spisovatel Jozef Banáš.

Podle posledního průzkumu agentury Focus bude sobotní volební souboj těsný a rozdíl mezi kandidáty je na úrovni statistické chyby. Pellegriniho by volilo 50,8 procenta lidí, Korčoka 49,2 procenta. Sběr dat probíhal od 28. března do 2. dubna.

„Ach Bože,“ znělo v debatě

Výrazným bodem kampaně byl už duel z minulého čtvrtku ve Slovenském rozhlase. V debatě došlo na vícero ostrých výměn. „Urážíte moji rodinu,“ řekl mimo jiné Korčok Pellegrinimu, ten zase při jeho odpovědích často reagoval povzdychy „Ach Bože“.

Pellegrini také v duelu řekl, že na prezidenta kandiduje mimo jiné kvůli tomu, aby ochránil vládu Roberta Fica. Korčok právě tuhle pasáž využil v krátkém videu, které se pak virálně šířilo na sociálních sítích.

Klipy zveřejňuje i Pellegriniho tým. „Nikdy nedovolím zatáhnout nás do otevřeného vojenského konfliktu. Nepřipustím, aby se Slovensko chovalo podle potřeb a plánů zbrojařů a politiků, kteří je zastupují. Situace je vážná, proto přijďte určitě volit,“ říká Korčokův protikandidát ve videu z úterního rána.

Volební klipy Ivana Korčoka a Petera Pellegriniho.Video: facebook/ivan.korcok, facebook/pellegrini.peter

Rozhlasový duel kandidátů se měl konat i v úterý v poledne. Pellegrini ovšem krátce předtím uvedl, že se ho nezúčastní. „Já jsem včas a dopředu oznámil, že se rozhovoru nezúčastním, protože budu s vámi v regionu,“ stálo ve vzkazu voličům na Pellegriniho sítích.

Prázdná židle ve studiu, Pellegrini v Bratislavě

V době, kdy Korčok odpovídal ve slovenském rádiu Expres na otázky moderátora a vedle něj stála prázdná židle protikandidáta, byl Pellegrini podle snímků deníku Sme v Bratislavě. Na sociálních sítích jeho tým informoval o natáčení rozhovoru pro televizi TA3.

Pellegrini přitom minulý týden kritizoval, že Korčok kvůli cestě na východní Slovensko odmítl jeden televizní duel.

Odpoledne se Pellegrini jako předseda strany Hlas zúčastnil stranické akce na jeho podporu. Vystoupil na ní i ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok s apelem na „národního a sociálního voliče“ a vymezil se proti „bratislavské liberální kavárně“.

Foto: SZ/rádio Expres

Prázdná židle pro Petera Pellegriniho, kandidát Ivan Korčok a moderátor Braňo Závodský.

Soupeří se o Harabina i Maďary

Výsledek sobotního hlasování může ovlivnit to, jak se zachová na 264 tisíc voličů, kteří v prvním kole dali hlas Štefanu Harabinovi. Třetí kandidát v pořadí nepodpořil oficiálně ani Pellegriniho, ani Korčoka. Minulý týden dokonce dementoval zprávu z volebního štábu, ve které své voliče vyzýval k účasti a volbě Pellegriniho.

Sám Harabin na Velký pátek zveřejnil výzvu adresovanou Pellegrinimu, zda se zaváže k zásadním bodům jeho programu. Zmínil například vypovězení Istanbulské úmluvy, obranné smlouvy s USA nebo zákaz vývozu zbraní na Ukrajinu soukromými firmami.

Důležité budou pro výsledek voleb i hlasy etnických Maďarů. Ty se hlavně minulý týden snažil aktivně oslovit Peter Pellegrini, pomoci mělo i výjezdní zasedání vlády Roberta Fica v Galantě a slib milionů eur na místní projekty.

Za Maďary do Dunajské Stredy ale vyrazil i Ivan Korčok, který měl předtím mítinky ve velkých městech. Korčoka podpořilo i několik slovenských osobností maďarské národnosti včetně expremiéra Ľudovíta Ódora. Ten sám kandiduje za největší opoziční stranu Progresivní Slovensko do Evropského parlamentu.

Velikonoční výšlapy

O Velikonocích zase oba kandidáti pořádali ve stejný den výšlap s příznivci – Korčok na mohylu Milana Rastislava Štefánika na vrchu Bradlo a Pellegrini na Velkou Javořinu na česko-slovenské hranici.

Na Velikonoční neděli oba zveřejnili fotografie z kostelů. Korčok z evangelického a Pellegrini z katolického. Expremiér Pellegrini o sobě přitom ještě v roce 2019 prohlásil, že není praktikující katolík.

Kampaň během Velikonoc poznamenalo i spuštění webu, který se tváří jako volební stránky Ivana Korčoka. Ve skutečnosti jde ovšem o tvrdou antikampaň s falešnými citáty. Korčok kvůli tomu podal trestní oznámení a na základě technických podobností s formátem Pellegriniho webu označil za viníky tvůrce soupeřovy kampaně.

Foto: SZ

Falešné stránky, které mají vytvářet zdání Korčokova webu. Ve skutečnosti jde o antikampaň.

Poslední debata a mítink

Závěr prezidentské kampaně čeká Slovensko ve středu večer. Od půlnoci ze středy na čtvrtek totiž v zemi platí volební moratorium, které skončí až s uzavřením volebních místností v sobotu ve 22 hodin.

Ivan Korčok svolal svůj poslední mítink na středeční podvečer na bratislavské Náměstí SNP. Na akci se očekávají tisíce lidí.

Peter Pellegrini o závěrečném mítinku neinformoval, ovšem dopředu avizovaných veřejných akcí organizoval jeho tým v kampani jen velmi málo.

Samotnou kampaň má ve středu večer ukončit poslední duel kandidátů ve veřejnoprávní RTVS.

Reklama

Doporučované