Hlavní obsah

Tvrdá prezidentská bitva: Pellegrini vyrazil za Maďary, Korčok do velkých měst

Filip Harzer
reportér

Záběry z nedělního mítinku Ivana Korčoka na bratislavském Náměstí svobody.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kampaň před druhým kolem slovenských prezidentských voleb se rozběhla naplno. Peter Pellegrini rétoricky přitvrdil a vyrazil na jih země „lovit“ důležité hlasy maďarské menšiny. Ivan Korčok pořádá mítinky ve velkých městech.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od našeho zvláštního zpravodaje./

„Chci být prezidentem míru, který hrdě, suverénně obhajuje slovenské národně-státní zájmy. Ne prezidentem, který pro poplácání po zádech v Bruselu nebo Washingtonu zatáhne Slovensko do války, “ prohlásil ve videovzkazu zveřejněném v neděli odpoledne Peter Pellegrini.

Kampaň před druhým kolem tak lídr vládní strany Hlas začal ostrým vymezením se vůči protikandidátovi. Pokud by volby vyhrál Ivan Korčok, vzniklo by podle Pellegriniho v prezidentském paláci „nové progresivní, liberální a pravicové mocenské centrum“. Jeho cílem má být svržení vlády Roberta Fica.

Předseda parlamentu Korčoka v krátkém projevu líčil jako „kandidáta zahraničí“. Za sebou měl portrét Milana Rastislava Štefánika a také knihu rozhovorů s exprezidentem Ivanem Gašparovičem.

Přesvědčování Kubiše a Maďarů

Ani během pondělí Pellegrini v kampani nezahálel. Sešel se s neúspěšnými kandidáty z prvního kola, jejichž voliče si potřebuje získat.

„Jsem velmi rád, že máme na mnohé otázky společný názor,“ stojí v popisku fotografie s Jánem Kubišem. Levicového politika a někdejšího ministra zahraničí v první Ficově vládě v sobotu volilo bezmála 46 tisíc lidí.

Reportáž ze slovenské volební noci

Slovensko má za sebou první kolo prezidentských voleb. Seznam Zprávy během volební noci navštívily tři volební štáby: vítězného Ivana Korčoka, druhého postupujícího Petera Pellegriniho i „bohaté nevěsty“ Štefana Harabina.

S Kubišem se už v neděli sešel i Ivan Korčok. „Pan Kubiš řekl, že nebude dávat doporučení pro žádného kandidáta, ale řekne, koho bude volit on. Na takové komunikaci jsme se dohodli,“ nastínil posléze.

S dalšími neúspěšnými kandidáty se má ještě sejít. Výjimkou je proruský kandidát Štefan Harabin.

O podporu Maďarů na Slovensku se pak Pellegrini ucházel u předsedy Maďarské aliance Krisztiána Forróa. Tomu dalo v sobotu hlas přes 65 tisíc lidí.

Ani Kubiš, ani Forró zatím neřekli, koho ve druhém kole podpoří.

Přímo na maďarské voliče cílila i Pellegriniho pondělní návštěva vesnice Kostolné Kračany s většinově maďarským obyvatelstvem. Tam se kandidát společně se svým stranickým kolegou a ministrem pro místní rozvoj Richardem Rašim setkal se starosty dalších obcí z jihoslovenských okresů Dunajská Streda, Komárno a Senec.

„Lidí na jižním Slovensku se vždy bezprostředně dotýkaly naše vztahy s Maďarskem. Jsem velmi rád, že za mojí vlády se pro zdejší národnostní menšinu podařilo udělat nejvíc v historii,“ uvedl Pellegrini.

Korčoka obvinil ze zhoršování vztahů s Maďarskem. „Dopředu říkám, že v případě mého zvolení budou vztahy s Maďarskem a Viktorem Orbánem klidné a přátelské,“ stojí na Pellegriniho sítích.

+2

Korčok zatím sází na velká města

Ivan Korčok cestu na jih Slovenska, kde žije maďarská menšina, neplánuje. „Maďarské voliče oslovuji, ale fyzicky to už za ty dva týdny pravděpodobně nevyjde, protože máme dva týdny a v tom velikonoční svátky,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv krátce před nedělním večerním mítinkem na bratislavském Náměstí svobody.

„Mám v plánu několik rozhovorů s maďarsky píšícími médii, takže tohle bude moje komunikace s maďarskými spoluobčany. Povzbudilo mě, že jsem v mnoha okresech na jihu Slovenska měl dobrý výsledek. Lidé nevěří tomu, co jim maďarští politici na Slovensku o mně říkají, protože vědí, že mám Maďary rád,“ dodal.

Nedělní předvolební akce se v Bratislavě zúčastnily tisíce lidí se slovenskými vlajkami. Skandovala se hesla jako „Korčok na Hrad“, „Pět a půl“, což je v procentních bodech vyjádření náskoku před Pellegrinim, nebo „Podržtaška“, tedy pejorativní přezdívka Pellegriniho.

Foto: FB/Ivan korčok

Ivan Korčok během nedělního mítinku v Bratislavě.

Sám Korčok z bratislavského pódia apeloval i na voliče vládní koalice, kteří nejsou s rázným postupem Ficovy vlády spokojení. „Vidí, že jde o právní stát a spravedlnost. Vidí agresivitu, vulgárnost. Voliči Hlasu vidí, že Peter Pellegrini při tomhle všem mlčí a jen se usmívá,“ prohlásil.

Své příznivce vyzval, aby mluvili s Pellegriniho voliči a nerozhodnutými. „Pojďme jim říct, že je tu i jiná možnost, pojďme jim říct, že já, společně s vámi, o ně stojíme,“ apeloval.

V pondělí pak odcestoval na mítink do Košic, kde byly podle odhadu Denníku N asi čtyři tisíce lidí. „Děkuji celému východu! Ale přijďte volit i ve druhém kole,“ vyzval Korčok podporovatele. V úterý večer ho čeká podobná akce v rodné Banské Bystrici, ve středu pak v Žilině.

Přestřelka kvůli debatě v TA3

Pellegrini si v pondělí večer na sítích postěžoval, že se Korčok vyhýbá televiznímu duelu, který se měl konat v úterý na televizi TA3. „Potvrdil jsem svoji účast a chystal jsem se na debatu. Večer mě však z televize informovali, že pan Korčok účast zrušil. Tak nevím – najednou není debata potřeba?“ píše se v příspěvku z pondělního večera.

Sám Pellegrini přitom před prvním kolem čelil kritice za to, že se neúčastní debat s Korčokem ani s jinými kandidáty. Nakonec přišel do duelu na Markíze a do pořadu s deseti kandidáty na RTVS.

„Pane předsedo, nabídku jsem dostal dnes se zítřejším termínem – samozřejmě, úplně náhodou, i když mám už několik dní avizovaný program s lidmi v Prešově, na Spiši a večer v Banské Bystrici,“ reagoval hned v pondělí večer na sítích Korčok. „Aby to bylo ještě vtipnější, vy jste dnes odmítl debatu ve Slovenském rozhlase, také tento týden,“ podotkl.

Foto: Instagram/Peter Pellegrini

Přestřelka o debatě TA3 na instagramu.

O Velikonocích bude klid?

Očekává se, že nadcházející Velikonoce volební kampaň výrazně utlumí. O významu křesťanských svátků a potřebě klidu už v sobotu večer mluvil Pellegrini. „Velký pátek je největší křesťanský svátek, potom máme velikonoční neděli. Tohle budu světit a respektovat,“ řekl Korčok.

Volební kampani se ale, zdá se, podřizuje i politika Ficovy vlády. Ministerstvo kultury v pondělí oznámilo, že odkládá návrh zákona, který de facto z veřejnoprávní televize a rozhlasu RTVS vytváří státní médium přímo závislé na politické moci. Dosud přitom úřad se změnami, které vyvolaly odpor části společnosti, pospíchal.

V pondělí také mimořádně zasedala bezpečnostní rada státu. Svolal ji ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok ze strany Hlas. Výsledkem bylo posílení policejních hlídek o Velikonocích kvůli údajnému náboženskému motivu teroristického útoku v Moskvě. Podle opozice jde o zneužití situace v kampani.

Reklama

Doporučované