Hlavní obsah

Koho podpoří třetí Harabin? „Banderovci, ukronacisti, sorošovci“ to nebudou

Video: Štefan Harabin poté, co vypadl z prezidentského klání. Omlouváme se za zhoršenou kvalitu zvuku i obrazu.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

 

Reklama

Téměř 12 procent Slováků, kteří přišli vybírat v prvním kole novou hlavu státu, si přálo vítězství otevřeně proruského kandidáta Štefana Harabina. Koho ve druhém kole podpoří? Hodinu po půlnoci poskytl rozhovor Seznam Zprávám.

Článek

/Od našeho zvláštního zpravodaje na Slovensku/

Šestašedesátiletý právník a politik Štefan Harabin měl v posledních týdnech napilno. Finišoval s kampaní před prezidentskými volbami - o přízeň voličů se letos ucházel už podruhé. Na prezidenta kandidoval už v roce 2019, kdy skončil na třetím místě.

Na třetí, tedy nepostupové příčce skončil i tentokrát. Hlas mu odevzdalo necelých 12 procent voličů.

Kromě toho se musel chystat na soud. Už po víkendu by se měl objevit v soudní síni, kde se bude bránit obvinění z hanobení rasy, národa a přesvědčení a ze schvalování trestného činu.

Harabin otevřeně schvaluje ruskou agresi vůči Ukrajině, odmítá sankce uvalené na režim Vladimira Putina, neuznává legitimitu zvolené vlády v Kyjevě. Jak jsme popsali například v této reportáži, jeho rétorika přesně odpovídá tomu, co sdílí na sociálních sítích jeho skalní podporovatelé. Ti často čerpají z dezinformačních a konspiračních médií.

Za minulého režimu byl Harabin členem komunistické strany a v 80. letech se stal soudcem a v roce 1991 nastoupil na nejvyšší soud. Mezi lety 1998 až 2003 nejvyššímu soudu dokonce předsedal a do stejné funkce se opět vrátil hned po konci svého vládního angažmá - v letech 2006 až 2009 byl ministrem spravedlnosti v první vládě Roberta Fica, kam ho nominovala HZDS Vladimíra Mečiara.

Stručný rozhovor, který vám předkládáme, vznikl hodinu po půlnoci v sídlištním baru-pizzerii Palmyra Club, kde se během volební noci usadil Harabinův štáb. I tímto neokázalým prostředím chtěl politik doložit, že - jak říká - nebyl kandidátem ani oligarchů, ani peněz.

Oba kandidáti postupující do druhého kola - jak Ivan Korčok, tak Peter Pellegrini - už veřejně řekli, že se pokusí na svou stranu přetáhnout i vaše voliče. Jste teď bohatá nevěsta. Jak si myslíte, že se vaši voliči zachovají?

Myslím, že moji voliči jsou tak inteligentní, že vědí, co mají dělat. Nepochybuji o tom, že jsou to voliči míru, voliči proti dodávkám zbraní na Ukrajinu, proti vyslání vojáků (na Ukrajinu), proti dávání peněz (Ukrajině)… Jednoduše jsou proti banderovskému, ukronacistickému, fašistickému režimu na Ukrajině. A tito voliči jsou inteligentní.

Jak si myslíte, že může skončit druhé kolo? I vzhledem k tomu, že Ivan Korčok skončil první, což s takovým náskokem průzkumy neukazovaly.

Velkou hru v těchto ovlivňovacích procesech hrají mainstreamovké sorosovské zkorumpované korporace. Jejich manipulace jsou známé ve všech zemích, je to stále stejný rukopis. Takže asi takový vývoj to může mít.

Budete jednat před druhým kolem s Peterem Pellegrinim?

Já jako soudce s nikým nejednám. Jsem samorost. A jsem soudce, já jsem nikdy s nikým nevyjednával. Já nejsem kandidátem ani oligarchů, ani peněz.

Reklama

Doporučované