Hlavní obsah

Slovensko po útoku Islámského státu v Rusku posílí bezpečnostní opatření

Video ze situace po útoku.Video: AP

 

Reklama

Slovensko zpřísní bezpečnostní opatření po teroristickém útoku v Moskvě.

Článek

Slovensko po pátečním teroristickém útoku u Moskvy, ke kterému se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), posílí bezpečnostní opatření. Stupeň teroristického ohrožení zatím nezměnilo.

Novinářům to po dnešním jednání bezpečnostní rady státu řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Podle opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) mimořádné jednání bezpečnostní rady státu souvisí se snahou vládní koalice, aby předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini vyhrál nadcházející rozhodující kolo prezidentských voleb. Právě Pellegrini hovořil o závěrech jednání jako první, jeho spojení s volební kampaní ale odmítl.

Slovenská policie posílí hlídky na velkých společenských akcích spojených s bohoslužbami a také například v obchodních domech. Ministr to zdůvodnil tím, že zemi čekají velikonoční svátky a že útok v Rusku byl motivován nábožensky. Slovenské úřady zatím ponechaly riziko teroristického ohrožení na druhém stupni ze čtyřdílné škály.

Podle ministra je na Slovensku zadržován muž původem z Tádžikistánu, který je členem organizace, jež spolupracuje s IS. Doplnil, že cizinec neměl napojení na krajany, kteří útočili v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy.

Šutaj Eštok uvedl, že muž se na Slovensko dostal v roce 2022 z Ukrajiny, byť v informačních systémech byl označen jako riziková osoba. Později se dostal do Německa, odkud byl letos vyhoštěn zpět na Slovensko. Umístěn je v jednom ze záchytných táborů a probíhá řízení o jeho vyhoštění ze Slovenska, protože má trvalý pobyt na Ukrajině.

Pellegrini stejně jako jeho stranický kolega a ministr vnitra na dotazy novinářů popřel, že by jednání bezpečnostní rady státu souviselo s kampaní před rozhodujícím druhým kolem voleb hlavy státu. To se uskuteční 6. dubna a Pellegrini v něm bude o hlasy voličů soupeřit s vítězem sobotního prvního kola Ivanem Korčokem.

Opačný názor než Pellegrini a Šutaj Eštok zastává SaS. „Peter Pellegrini si zřejmě myslí, že zneužívání strachu mezi občany mu zajistí funkci prezidenta. Absurdní kroky vlády a strany Hlas s dnešní tiskovou konferencí Pellegriniho a Eštoka po jednání bezpečnostní rady nasvědčují tomu, že ostrá kampaň plná dezinformací a strašení právě začala,“ napsal v prohlášení předseda SaS Branislav Gröhling.

Reklama

Doporučované