Hlavní obsah

Volby online: Do Sněmovny jde rekordních 9 stran, ve všech krajích vyhrál Babiš

Konečné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Hnutí ANO po drtivém vítězství začalo obratem řešit půdorys příští vlády. Ještě v noci si vybralo své emisary, kteří budou jednat s ostatními partajemi. Jsou jimi Babiš, Brabec, Faltýnek, Vokřál a Vondráček.

Článek

Sčítání volebních výsledků jsme sledovali v online přenosu. Po celý den jsme vysílali živě ze studia Seznam Zprávy, kam přijala pozvání řada osobností - bývalí i současní politici, podnikatelé, odborníci i osobnosti z veřejného života. Reportéři Seznam Zprávy se pak hlásili z volebních štábů klíčových partají.

Volební studio Seznam Zpráv.

Online přenos

23:55 - Nečekáme už žádné podstatné informace, redakce Seznam Zprávy končí online přenos. Děkujeme za pozornost!

23:50 - Jednání za ANO povedou Babiš, Faltýnek i Brabec

Povolební vyjednávání povedou za ANO předseda hnutí Andrej Babiš, místopředsedové Jaroslav Faltýnek, Petr Vokřál a Richard Brabec a člen předsednictva Radek Vondráček. „První schůzky se uskuteční v neděli a v pondělí,“ uvedl po první povolební schůzce předsednictva.

23:30 - ČSÚ: Sněmovna omládla a má vyšší podíl žen

Český statistický úřad zpracoval ve 23:30 hodin konečné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. V tiskové zprávě ČSÚ mimo jiné uvádí, že mezi zvolenými poslanci je 44 žen, což je o 5 více než při volbách v roce 2013. Průměrný věk poslanců je 47,5 let a ve srovnání s posledními volbami je nižší o více než dva roky. Nejstarším poslancem je 79letý Karel Schwarzenberg, nejmladšími jsou 21letí Dominik Feri a František Kopřiva.

Nejvíce přednostních hlasů obdrželi poslanci Andrej Babiš, Václav Klaus a Karel Schwarzenberg.

„Volební účast je ve srovnání s předchozími sněmovními volbami vyšší o 1,4 procentního bodu. 100% volební účast byla v obci Čilá a v některých zahraničních volebních okrscích. Naopak nejnižší volební účast v obcích na našem území byla ve Vřesové na Sokolovsku, jen 22,2 %,“ uvedla Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Foto: Seznam Zprávy

Kdo s kým může vládnout? Zdroj: Seznam Zprávy.

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se, jak bude rozparcelována nová Sněmovna.

Foto: Seznam Zprávy

Jak strany bodovaly v krajích? Ve všech zvítězilo Babišovo ANO.

22:30 - Ze sněmovních stran utratí nejvíc peněz za jeden hlas TOP 09

Nejvíce peněz za hlas jednoho voliče utratí v letošních sněmovních volbách podle výpočtu ČTK na základě odhadovaných nákladů jednotlivých uskupení na kampaně TOP 09, a to asi 240 korun. Následuje ji ČSSD, kterou bude jeden hlas stát zhruba 220 korun. Naopak nejlevněji přijde každý hlas Piráty, a to na 15 korun.

22:25 - Momentka ze štábu ANO

22:00 - ČSSD se nevyvedl závěr kampaně, míní sociolog

Za rozdílem mezi výsledkem voleb a předvolebními průzkumy je hlavně velké množství voličů, kteří se rozhodují na poslední chvíli. „Je tady velké množství, možná až milion voličů, kteří do poslední chvíle váhali,” řekl sociolog Jan Herzmann, který byl hostem také živého vysílání Seznam Zpráv. Právě ti se nakonec přiklonili k hnutí ANO, SPD či Pirátům. Pád ČSSD podle něj není překvapením, podpora strany soustavně klesala. „K tomu se přidala skutečnost, že sociální demokracie špatně pojala závěr kampaně, počínaje kauzou lithium a konče vystupováním pana Zaorálka v posledních dnech kampaně,“ doplnil Herzmann. Ze Zaorálka podle něj byla cítit velká nejistota. „A když je někdo nejistý, tak váhající volič za ním nejde,“ míní Herzmann.

21:55 - Rozhovor vítěze voleb pro Seznam Zprávy

Andrej Babiš řekl reportérce Pavlíně Kosové, že by vládu nejraději sestavoval s ODS, ke které má ANO programově blízko. Dodal však, že jeho hnutí je natolik zeširoka rozkročené, že se programově může dohodnout i s jinými stranami. Jmenoval Piráty i STAN.

Rozhovor s Andrejem Babišem pro Seznam Zprávy. Video: Jolana Humpálová

21:40 - Rezignace vedení ČSSD? Zatím ne

V ČSSD přibývá hlasů, které chtějí okamžité změny ve vedení strany. „Sociální demokracie změnu potřebuje, musí být ale dostatečně promyšlena a připravena. Nastat by měla až na sjezdu strany. Nedovedu si představit, že bychom teď tady práskli botami a zmizeli,“ uvedl volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. „Myslím, že to je nejlepší způsob, jak zajistit to, aby nás porážka nerozbila, ale byla spíše důvodem a způsobem, jak se zamyslet. A aby byla něčím, co bude použito jako nástroj změny,“ doplnil.

Za chybu ČSSD mimo jiné uvedl, že měl do kampaně nastoupit dřív.

21:30 - ANO bude respektovat poměrné zastoupení stran ve Sněmovně

První místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek večer v povolební diskuzi na ČT24 řekl, že ANO bude respektovat poměrné zastoupení ve Sněmovně. „Tento princip jsme ctili při volbě orgánů Sněmovny, ať už to byli místopředsedové Sněmovny nebo předsedové jednotlivých výborů,“ dodal Faltýnek. Podle něj asi bude dohoda složitější: „Ale věřím, že se tam sešli lidé, kteří jsou schopni se dohodnout, minimálně na složení Sněmovny,“ prohlásil Faltýnek.

I když bude ANO ve vládě, na ministerský post se prý nechystá. „Exekutivní ambice nemám,“ řekl Faltýnek.

Tisková konference hnutí ANO.Video: Jakub Říha

21:25 - Půta (STAN) chce zůstat hejtmanem

Liberecký hejtman Martin Půta chce zůstat hejtmanem. „To znamená, že budu dál dělat hejtmana a pracovat pro kraj, a protože na dvou židlích se dlouho sedět nedá, tak prostě v té Sněmovně dlouhodobě sedět nemůžu. Jak to vyřeším technicky, to v tuhle chvíli ještě nevím, ale protože pan prezident chce první schůzi svolat až za 30 dnů, tak určitě bude prostor si to dobře rozmyslet a technicky to udělat co možná nejlépe pro všechny,“ řekl Půta.

21:20 - Hned několik obviněných poslanců ve Sněmovně

Znovuzvolení poslanci z hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek byli obviněni v souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu farmy Čapí hnízdo letos v říjnu. Kvůli korupci v jiné dotační kauze si obvinění po třech letech vyšetřování vyslechl i čerstvě zvolený Martin Půta (STAN). Hejtman Libereckého kraje ovšem před pár minutami avizoval, že má v plánu se poslaneckého mandátu vzdát a zůstat na kraji. Čtvrtým je pak bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda, který je už roky popotahován po soudech v souvislosti s kartou Pražana - Opencard. Zatím byl nepravomocně odsouzen k podmínce na dva a půl roku, proti trestu se odvolal.

21:12 - Sečteno je 100 % hlasů.

21:10 - Jak dopadly známé malé partaje?

Realisté Petra Robejška získali 35 995 hlasů, tedy 0,71 %.

Strana práv občanů, blízká prezidentovi Miloši Zemanovi, získala 18 556 hlasů, což znamená podporu 0,36 %.

Svobodní Petra Macha mají 79 227 hlasů, což je podpora 1,56 %.

To je mimochodem více, než kolik získali zelení. Strana zelených pod taktovkou Matěje Stropnického oslovila jen 74 329 Čechů, což je 1,46 %.

21:05 - Voliči odmítli euro

Voliči ve sněmovních volbách upřednostnili strany s negativním postojem k zavedení eura v Česku.

„Jednotná měna je hlavním poraženým voleb. Strany, které se pro jeho přijetí zřetelněji vyslovovaly, zejména TOP 09 a ke konci kampaně také ČSSD, zaznamenaly znatelný propad. Pokud se tedy nezmění postoj hnutí ANO, jehož předseda Babiš euro označil za krachující podnik, nelze očekávat přijetí měny před rokem 2025,“ řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

21:00 - Sečteno je 99,99 % hlasů, čeká se na Mexiko

Poslední, na koho se čeká: Mexiko.

20:51 - TOP 09 už nabídku ANO odmítla

Hnutí ANO oslovilo s nabídkou spolupráce všechny strany, co se dostaly do Sněmovny. Přijetí SMS s žádostí Andreje Babiše o návrh termínu schůzky potvrdil i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Zdvořile jsem mu odpověděl, že s termínem se přizpůsobím, ale že nemusí chvátat, protože naše pozice zůstávají stále stejné. To znamená, že o možné spolupráci s hnutím ANO nejsme připraveni uvažovat, natož pak jednat,“ řekl Kalousek.

20:40 - ČSSD dostala nabídku ANO jednat o vládě

Doručení zprávy SMS od Andreje Babiše s žádostí o termín schůzky, na které by mohli společně jednat o možné příští vládě, potvrdil statutární předseda ČSSD Milan Chovanec.

Tisková konference ČSSD.Video: Jakub Říha

20:10 - ANO nechce vládu s KSČM ani s SPD

Hnutí ANO sice řeklo ústy svého šéfa Andreje Babiše, že je připraveno jednat o půdorysu příští vlády se všemi stranami, které se do Sněmovny dostaly, dvě partaje však do toho nepatří. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že ANO nechce jít do vlády s KSČM ani s Okamurovou SPD. S těmi hodlá hnutí jednat o ustavující schůzi Sněmovny.

20:07 - Co píše respektovaný list Financial Times?

20:05 - Vítěz voleb si posteskl, že je ve Sněmovně příliš mnoho stran

Andrej Babiš během svého projevu prohlásil, že vidí jako problém, že se do Sněmovny dostalo příliš mnoho stran. „Náš největší problém ve fungování státu a samosprávy je koaliční uspořádání. Bohužel nemáme většinový systém, který bychom potřebovali, aby stát, vláda a samosprávy fungovaly efektivně,“ řekl. Podotkl ale, že změna volebního systému nebude patřit mezi největší priority ANO při jednání o novém kabinetu.

19:55 - ŠTÁB ANO: Babiš chce jednat rychle, už dnes určí vyjednavače

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po vítězství ve volbách oslovil všechny strany, co se dostaly do Sněmovny, a nabídl jim spolupráci. Chce, aby nový kabinet vznikl co nejrychleji. Ještě dnes večer se sejde výbor hnutí ANO, který určí trojici vyjednavačů, řekl Babiš novinářům.

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že dnes už jednání s dalšími stranami neočekává, mohla by ale začít v neděli a následujících dnech.

19:51 - Na Slovensku vidí v českých volbách Mečiara

Denník N na svém webu píše o paralele s výsledky voleb na Slovensku v roce 1994, které vyhrálo HZDS Vladimíra Mečiara, za jehož vlády čelila slovenská vláda výtkám kvůli deficitu demokracie.

Babiše označil Denník N za politického predátora, který bude torpédovat základy české demokracie. „Prvním krokem bude snaha o ovládnutí policie a státního zastupitelství, kterým se bude snažit zabránit ve vyšetřování podvodu s evropskými dotacemi, z něhož je obviněn,“ napsal list. Dodal, že ať již bude ve vládě s Babišem kdokoliv, česká politika se bude vůči Bruselu vymezovat ještě více než dosud.

19:50 - Češi jsou zbytečně nespokojení a hledají mesiáše, míní církev

Podle církevních představitelů oslovených agenturou ČTK jsou Češi zbytečně nespokojení v době prosperity a čekají na novodobého spasitele. Hlasy tradičních stran se také zbytečně tříští, řekl generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Stanislav Přibyl. Podle teologa, kněze a vysokoškolského profesora Tomáše Halíka budou důležité povolební změny uvnitř stran. „Je třeba se hlouběji zamyslet nad skutečnými příčinami vzestupu protestních antisystémových stran včetně fašizující SPD v době ekonomické prosperity, bezpečnosti země a relativní politické stability v minulém období,“ uvedl Halík. Důležité podle něj budou povolební změny uvnitř stran. „Zda prozápadní a prounijní orientace zvítězí v ODS a v ČSSD, jak se budou profilovat Piráti a zda se KDU-ČSL poučí z velké chyby, že neudělala koalici se STAN. Zápas o demokratickou kulturu proti populismu pokračuje,“ míní Halík.

19:35 - Podívejte se na přepočet voličských hlasů na poslanecké mandáty

ANO po minulých volbách mělo 47 poslanců, o 31 členů dolní komory si polepšilo. ODS získala k nynějším 16 dalších devět mandátů. STAN si ke čtyřem křeslům, které měl v rámci bývalého spojenectví s TOP 09, přidal další dvě. SPD mělo v dolní komoře dva zástupce, bude jich mít o 20 více. Piráti se do Sněmovny probojovali letos poprvé.

Sociální demokraté s dosavadními 50 mandáty naopak o 35 poslanců přišli. KSČM s nynějšími 15 poslanci obsadí o 18 křesel méně, TOP 09 o 15 křesel méně. KDU-ČSL přišla o čtyři poslanecká křesla.

Rozložení mandátů ve Sněmovně.

19:30 - Z ministrů ve Sněmovně zřejmě nezasedne Marksová ani Herman

Z ministrů, kteří kandidovali do Sněmovny, nezískali mandát ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). S 6739 preferenčními hlasy ho přeskočil starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Do Sněmovny se nedostal ani sociální demokrat Jan Mládek, který byl do letošního února ministrem průmyslu a obchodu.

ČSSD si bude muset projít sebereflexí, říká Hamáček.Video: Jolana Humpálová

19:25 - Senátor Hlavatý? Ne, poslanec. A hejtmanka přeskočila Ťoka

Majitel největší české textilky Juta a senátor Jiří Hlavatý se za hnutí ANO díky preferenčním hlasům stal poslancem za Královéhradecký kraj. Senátorský mandát mu tím zanikne. V senátním obvodu Trutnov se tak budou muset konat doplňovací volby.

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) pak přeskočila lídra krajské kandidátky, ministra dopravy Dana Ťoka. Získala ve sněmovních volbách největší počet preferenčních hlasů v kraji, přesně 7000.

19:20 - Časy se mění, jistota jménem Marek Benda zůstává

Marek Benda z ODS, který stranu reprezentuje ve Sněmovně jen s jednou kratičkou pauzou už od roku 1993, získal poslanecký mandát.

19:15 - VOLEBNÍ ŠTÁB ANO - Babiš oslovil všechny strany, chce rychle sestavit vládu. A přihlásil se k EU

Andrej Babiš během svého projevu označil svou stranu za jasně proevropskou. Řekl rovněž, že bude rád, pokud jej prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády. „Chtěl bych sestavit vládu, která je jeden tým. Která chodí za lidmi a prosazuje věci, jež jsou v jejich prospěch.“ Jednat chce se všemi, uvedl, že doufá, že předvolební proklamace, jak s ním nikdo nebude chtít spolupracovat, nebudou pravda.

19:12 - Do Sněmovny míří exprimátor Brna Onderka

Mandát poslance získá z jihomoravské kandidátky ČSSD kromě premiéra Bohuslava Sobotky i bývalý primátor Brna Roman Onderka. Muž, který „může“ za vznik hnutí Žít Brno.

Onderka byl sice až na šestém místě, ale posunuly ho preferenční hlasy.

Premiér Sobotka neskrýval zklamání z výsledků voleb. „Když jsem se podíval na čísla, tak ten nejsilnější pocit byl zklamání z počtu hlasů a z toho, jak volby dopadly, protože to, co je znepokojivé, je vzestup extremistických stran,“ řekl Sobotka.

19:10 - VOLEBNÍ ŠTÁB TOP 09 - Schwarzenberg věští těžké časy

Do štábu TOP 09 dorazil Martin Bursík, bývalý lídr Strany zelených, který se svou novou formací LES Kalouskovu stranu před volbami podpořil. Je tu třeba i herečka Eva Holubová, která straně veřejně vyjádřila podporu. Karel Schwarzenberg tu v projevu řekl, že Česko podle něj čekají těžké časy. „Zamyslete se nad tím, jaké strany nyní budou ve Sněmovně, to bude velmi obtížná situace pro příští léta,“ uvedl.

19:08 - Volby v Česku vyhrál populistický miliardář, hlásí BBC

Parlamentní volby v České republice vyhrál populistický miliardář Andrej Babiš a pozoruhodný úspěch zaznamenala krajně pravicová Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamury, která chce v zemi zakázat islám. Tak hodnotí výsledky hlasování v Česku britská BBC. Zatímco liberální a proevropské strany přišly ve velkém o podporu, nárůst preferencí si připsala krajní pravice, hodnotí BBC. „Přesvědčivý výsledek SPD stojí obzvláště za pozornost,” poznamenal pražský korespondent BBC Rob Cameron s tím, že strana chce postavit mimo zákon islám.

19:01 - ŠTÁB ANO - Babiš děkuje, že lidé nepodlehli účelovkám

Krátce před sedmou hodinou večerní se k výsledkům voleb vyjádřil pravděpodobný příští premiér Česka Andrej Babiš. Jeho hnutí ANO ve volbách získalo bezmála 30 % hlasů.

„Jsme skutečně nadšeni. A strašně moc děkujeme, milí občané, že jste nás podpořili v takovém rozsahu. Téměř 1,5 milionu voličů, to jsme skutečně nečekali. Dali jste nám důvěru, i když na nás běží již téměř dva roky masivní dezinformační kampaň. Různé lži. Jsem rád, že jste tomu neuvěřili a dali nám důvěru. Dali nám šanci sestavit vládu pod vedením hnutí ANO. My jsme vyhráli ve všech krajích, to je skutečně neuvěřitelné,“ řekl Babiš s tím, že všichni makali a děkuje „mladýmu i starýmu ANU“.

Babiš mimochodem dostal na 48 tisíc preferenčních hlasů.

18:50 - Historicky nejhorší výsledek pro komunisty

7,77 %. Pouze na takovou podporu voličů letos dosáhli komunisté. Ve štábu je patrné rozladění, dort přesto nechybí. KSČM nikdy neměla horší výsledek. Je to vůbec nejnižší podpora v parlamentních volbách od vzniku komunistické strany v roce 1921.

Místopředseda KSČM Pavel Kováčik nevyloučil ani nevyvrátil možnost, že by KSČM podporovala menšinovou vládu hnutí ANO.

Rozhovor s Vojtěchem Filipem, šéfem KSČM.

18:45 - Sečteno 99,7 % hlasů. Piráti přeskočili SPD. A TOP 09 překonala STAN

Čtvrt hodiny před sedmou večerní je sečteno 99,73 % hlasů. Hlasy z velkých měst, zejména z Prahy, pomohly Pirátům i TOP 09. Kalouskova strana, která celé odpoledne trnula, zda se vůbec do Sněmovny dostane, přeskočila hnutí STAN. A Piráti se stali třetí nejsilnější politickou silou v zemi, přeskočili doposud třetí SPD Tomio Okamury.

Přepočteno na mandáty poslanců vypadá situace následovně:

ANO – 78 / ODS – 25 / Piráti – 22 / SPD – 22 / KSČM – 15 / ČSSD – 15 / KDU-ČSL – 10 / TOP 09 – 7 / STAN - 6

Srovnání účasti ve sněmovních volbách.

18:40 - STAN bude mít ve Sněmovně Martina Půtu

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje a bývalý šéf STAN, s vysokou pravděpodobností získá poslanecký mandát. Půta byl letos v lednu - po delším vyšetřování - obviněn z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Případ se týká dotací na rekonstrukci kostela svaté Máří Magdalény v Liberci.

18:38 - Zakladatel pirátského hnutí pogratuloval České pirátské straně

Za obrovský úspěch označil zakladatel pirátského hnutí Švéd Rick Falkvinge volební výsledek České pirátské strany, která podle všeho skončila na třetím místě za hnutím ANO a ODS. „Čeští piráti dlouho a tvrdě bojují, aby překonali frustrující výsledek minulých voleb,“ napsal Falkvinge na svém webu falkvinge.net.

Rozhovor s Ivanem Bartošem, šéfem Pirátů.Video: Barbora Kalátová

18:35 - ŠTÁB ODS - Fiala vyloučil povolební spolupráci s ANO

18:30 - Ve volbách českých poslanců v cizině se daří Pirátům a TOP 09

Ve volbách českých poslanců na zahraničních zastupitelských úřadech se podle průběžných výsledků dařilo zejména Pirátům a TOP 09. Výsledky byly kolem osmnácté hodiny sečteny na Slovensku a v Austrálii a Oceánii, kde nejvíc hlasů dostali Piráti, a v Africe, kde si největší zisk připsala TOP 09. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

18:27 - Čeká se na projev Andreje Babiše

18:25 - Štáb KDU-ČSL - Bělobrádek rezignovat nehodlá

Lidovci podle již prakticky konečných výsledků sčítání získali zhruba 5,8 % hlasů. Což znamená deset poslaneckých mandátů. Je to o čtyři méně než při posledních sněmovních volbách. „Není to úspěch. Nemůžeme být spokojeni ani s celkovými výsledky. Zvítězily protestní a antisystémové strany,“ řekl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Na funkci rezignovat nehodlá. Během rozhovorů pro média uvedl, že nevylučuje jednání o vládě s hnutím ANO, nadále ale platí podmínka, že se lidovci nebudou podílet na vládě, v níž by působili obvinění nebo trestně stíhaní politici. Pro připomenutí - policie obvinila předsedu ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka z dotačního podvodu kvůli kauze Čapí hnízdo.

Rozhovor s Pavlem Bělobrádkem.Video: Jakub Říha

18:10 - ŠTÁB STAN - Gazdík se chystá s hnutím do opozice

Starostové a nezávislí získali podle předběžných čísel 5,17 % podpory, což přepočteno na mandáty znamená šest poslanců. Hnutí děkuje především svému celostátnímu lídrovi, je jím bývalý starosta Semil, poslanec Jan Farský.

Předseda STAN Petr Gazdík ve svém projevu řekl, že hnutí nepůjde do žádné spolupráce s hnutím ANO. „Budeme dobrou opozicí. Budeme faktičtí. A budeme prosazovat náš program.“

Gazdík reagoval i na otázku, zda se bude něco měnit ve vedení STAN. Vzkázal, že o obsazení předsednictva rozhodl volební sněm a není důvod to měnit.

STAN děkuje svému volebnímu lídrovi Janu Farskému. Video: Jolana Humpálová

18:01 - ŠTÁB ČSSD - Zaorálek děkuje spolustraníkům

17:55 - ŠTÁB PIRÁTŮ - Hvězdná chvíle Bartoše

„Připadám si jako Steve Jobs,” řekl na pódiu Ivan Bartoš, šéf Pirátů - a odstartoval tím oslavu konečných výsledků letošních voleb. Pro Piráty dopadly nad očekávání - například v Praze se partaj stala druhou nejsilnější stranou. Za velkého aplausu Bartoš prohlásil: „Nebudeme jako Kalousek, nebudeme jako Chovanec. A nebudeme jako Paroubek! Dvanáct let od CzechTeku jsme čekali - a teď jsme tam!”

Piráti už slaví, v Praze se stali druhou nejsilnější stranou.

17:50 - ŠTÁB ČSSD - Pokořená partaj nechce spolupracovat s Babišem

Sociální demokracie podmiňuje jednání o vládě programovým průnikem. „Neumíme si ovšem představit spolupráci s obviněnými politiky,“ řekl úřadující šéf strany Milan Chovanec ve zjevné narážce na obvinění Andreje Babiše, šéfa vítězného hnutí ANO, z dotačního podvodu.

Vnitrostranickou situaci budou sociální demokraté řešit na jaře na sjezdu, Chovanec zmínil jako pravděpodobný dubnový termín. Do té doby podle něj zůstane v čele asi současné vedení.

17:49 - VOLEBNÍ ŠTÁB STAN - Vděk Farskému

Ve štábu STAN je cítit úlevu, straníci gratulují volebnímu lídrovi Janu Farskému - vítězství je podle nich jeho. Celý tým v tuto chvíli ladí noty před tiskovkou.

17:48 - Rekordní počet stran ve Sněmovně

V letošních sněmovních volbách získalo poslance devět stran. Je to rekordní počet od vzniku samostatné ČR.

17:47 - ŠTÁB ODS - Klaus populární jako... Klaus

17:46 - ŠTÁB SPD - Okamura nechce Babiše premiérem

Stíhání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je podle předsedy hnutí SPD Tomio Okamury problém pro koalici těchto dvou subjektů. Vláda by mohla být nestabilní, řekl Okamura. „Trestně stíhaný premiér může být kdykoli vzat do vazby, což by způsobilo absolutní destabilizaci vlády. Nemůžeme si dovolit dělat krytí problémů jiné strany,“ řekl podle ČTK Okamura. Citujeme ČTK, protože reportér Seznam Zpráv nebyl na štáb SPD puštěn, Okamura tam odmítl média, která o něm z jeho pohledu nepsala hezky.

17:43 - Rozdělení mandátů podle předběžných výsledků voleb

V okamžiku, kdy bylo sečteno 98 % hlasů, vypadá rozdělení na poslanecká křesla následovně: ANO – 79 / ODS – 24 / SPD – 23 / Piráti – 21 / KSČM – 16 / ČSSD – 15 / KDU-ČSL – 10 / STAN – 6 / TOP 09 – 6

Průběžné výsledky sněmovních voleb, sečteno 97,52 % okrsků.

17:33 - ŠTÁB TOP 09 - Feri mezi nejmladšími poslanci 

Dominik Feri, jedna z tváří TOP 09, se do Sněmovny dostal i z posledního místa v Praze. Na Twitteru se radoval, bude z něj nejmladší poslanec v historii. Mimochodem, prvenství dosud držela komunistka Kateřina Konečná, která se poslankyní stala ve 21 letech a 5 měsících. U Feriho to je 21 let a 3 měsíce.

17:33 - ŠTÁB ZELENÝCH - Matěj Stropnický končí

Matěj Stropnický oznámil, že okamžitě odstupuje z čela Zelených. Strana si nové vedení zvolí v lednu, kdy uspořádá sjezd. Zelení ve sněmovních volbách podle dosavadních výsledků nezískali ani 1,5 procenta. „Výsledky nejsou dobré, co k tomu říct,” uvedl Stropnický. Doufá alespoň v dosažení důležité hranice 1,5 procenta, aby strana mohla díky příspěvkům státu dále pracovat.

Zelení podle Stropnického zůstávají v Senátu, jehož vliv stoupne ve chvíli, kdy se vlády ujme ANO. „Senát bude důležitou pojistkou,” konstatoval.

17:30 - ŠTÁB KDU-ČSL - Radost z topky

Když přeskočila TOP 09 pětiprocentní hranici, radost neskrývali ani politici ve štábu KDU-ČSL. Mají radost, že pět procent hlasů určených této straně nepropadne.

17:30 - ŠTÁB ANO - Rozhovor s místopředsedou strany Petrem Vokřálem

Komentář k průběžným výsledkům voleb pořídila reportérka Seznam Zprávy s místopředsedou hnutí ANO a brněnským primátorem Petrem Vokřálem. Řekl například, že volby podle něj ukázaly, že ANO není stranou jednoho muže. „Potvrzuje se, že máme lidi. Jsem rád, že voliči tomu věřili. Že nedali na řeči vrcholných politiků, kteří se snažili hnutí zdiskreditovat,“ uvedl Vokřál.

Rozhovor s Petrem Vokřálem při sečtení 40 procent hlasů.Video: Jakub Říha

17:29 - ŠTÁB ODS - Václav Klaus ml. nejásá

17:24 - TOP 09 si právě sáhla na 5 % hlasů

TOP 09 má nyní podle ČSÚ přes pět procent hlasů, sečteno je na 97 procent okrsků. První slova emeritního předsedy strany Karla Schwarzenberga? „Kalousek je dobrý předseda, ale lidé chtějí spíše slyšet populistické řeči... Gratuluji Starostům,“ uvedl.

TOP 09 ve chvíli, kdy dosáhla na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

17:20 - Policie prověřuje kupčení s hlasy v Ústí nad Labem

Policie prošetřuje údajné kupčení s hlasy v Ústí nad Labem. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Bližší informace nechce říkat.

17:17 - ŠTÁB TOP 09 - Jako na hokeji

Ve štábu TOP 09 se všichni soustředili na výsledky voleb. Co chvíli burcují, jako by se na obrazovkách s výsledky promítal hokej z MS - fandí se, aby se výsledek strany přehoupl přes 5 procent. Po sečtení devíti desetin okrsků zisk TOP 09 mírně vzrostl, je na 4,7 procenta.

Velké povzbuzování na štábu TOP 09.

17:01 - Světové agentury píší o ráně tradičním stranám v Česku

S velkou pozorností sledují světové tiskové agentury výsledky parlamentních voleb v České republice. Francouzská AFP o jasném vítězství hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše píše jako o vzestupu českého Donalda Trumpa, agentura Reuters sídlící v Londýně se zase pozastavuje nad neschopností dosud vládní sociálnědemokratické ČSSD zúročit ve volbách nynější hospodářskou prosperitu země. Americká AP uvedla, že výsledek znamená ránu pro tradiční politické strany.

„Česká ekonomika se poslední čtyři roky těší rychlému růstu, vyrovnanému rozpočtu a nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii, ale sociální demokraté, kteří vedou vládu spolu s ANO a dalším partnerem, nebyli schopní toto zužitkovat,“ napsala agentura Reuters.

16:55 - Prezidentský kandidát Horáček: Bojujme

K volebním výsledkům se vyjádřil první z uchazečů o Hrad, textař a producent Michal Horáček.

16:50 - Tři scénáře možné vlády podle reportéra Seznam Zprávy Filipa Horkého

16:46 - ŠTÁB ANO - Faltýnek chce nejprve zkusit spolupráci ČSSD a KDU-ČSL

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek navrhne, aby hnutí ANO s nabídkou spolupráce primárně oslovilo své dosavadní koaliční partnery ČSSD a lidovce. Mluvit o možné vládní spolupráci chce ale se všemi sněmovními stranami, a to na základě programových priorit. Premiérem by podle něj měl být šéf hnutí Andrej Babiš.

Neoficiální jednání by se podle Faltýnka měla rozběhnout už dnes v noci, vedení ANO čeká na příjezd Babiše do volebního štábu.

ANO a koblihy, tedy osvědčené spojení značek. Momentka ze štábu ANO.

16:40 - ŠTÁB SPD - Okamurova strana nevylučuje spolupráci s ANO

Místopředseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Radim Fiala právě novinářům řekl, že koaliční spolupráci SPD a hnutí ANO nevylučuje. Odmítá ale, aby vládu vedl obviněný premiér. Předseda ANO Andrej Babiš byl obviněn kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo. Fiala také řekl, že jako podmínky pro spolupráci SPD klade přijetí zákona o referendu a odmítnutí migrace.

Reportéry Seznam Zprávy na štáb SPD nepustili, z informací zevnitř ovšem vyplývá, že se zpívá česká hymna za přítomnosti rockera Aleše Brichty.

16:35 - VOLEBNÍ ŠTÁB HNUTÍ ANO - Radost

Atmosféra ve volebním štábu ANO.

16:30 - VOLEBNÍ ŠTÁB ODS - Velký potlesk

16:20 - Hodnocení Jindřicha Šídla, Seznam Zprávy

Šéfkomentátor Seznam Zprávy Jindřich Šídlo v živém vysílání hodnotí výsledky voleb. „Je to mimořádný úspěch hnutí ANO. Přesně po 11 letech a dvojích volbách jsme se dostali do situace, kdy jedna strana má přes 30 %. Znovu máme jednu velkou, dominantní stranu. Je to katastrofa pro ČSSD. Nejen výsledková, ale i finanční, protože sociální demokracie - vzhledem ke svým závazkům plynoucím z Lidového domu a kolik asi dostane peněz za mandáty - je v mimořádně složité situaci. Je to velký propad pro TOP 09. Po čtyřech letech v opozici s jasně vyhraněnými soupeři je to pro ni obrovský neúspěch. Naopak se vzpamatovala ODS. A je to velký úspěch Tomio Okamury a Pirátů.“

16:15 - Předběžný propočet zisků na poslanecké mandáty

ANO 82 / SPD 26 / ODS 24 / Piráti 24 / KSČM 16 / ČSSD 14 / KDU-ČSL 11 / STAN 4

16:03 - VOLEBNÍ ŠTÁB TOP 09 - Kalousek se bojí o budoucnost Česka

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Seznam Zprávy poděkoval voličům. Řekl, že pořád věří, že velká města, která ještě nejsou sečtena, jeho stranu podrží. Pozastavil se ale nad výsledky ostatních stran. „Byť jsou to zatím předběžné výsledky, začínám mít obavu, že komunisté, SPD a hnutí ANO můžou mít ve Sněmovně více než 100 hlasů. A v takovém případě bych se obával o budoucnost. Ani ne tak jako předseda TOP 09, ale jako otec a dědeček,“ řekl Kalousek.

Podrobněji ze štábu TOP 09 zde.

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem.

16:02 - VOLEBNÍ ŠTÁB STAN - Zděšení z výsledků

Volební lídr hnutí Starostové a nezávislí Jan Farský považuje průběžné výsledky voleb za trochu děsivé. Podle něj nebude záviset ani tak na výsledcích jednotlivých stran, ale na tom, jestli demokratické strany budou mít dohromady ve Sněmovně většinu.

16:01 - VOLEBNÍ ŠTÁB ČSSD - Míříme do opozice

O čtvrté se v Lidovém domě sešlo grémium strany. Milan Chovanec, ministr vnitra a úřadující šéf partaje, při příchodu řekl, že je zcela zjevné, že ČSSD nepovede vyjednávání o vládě. Chovanec počítá s tím, že se strana zkonsoliduje v opozici a v řádu měsíců uspořádá mimořádný sjezd, který zvolí nové vedení. Podle prognóz bude mít sociální demokracie zisk jen málo přes 7 %.

O mimořádném sjezdu mluví i šéf diplomacie a volební lídr strany Lubomír Zaorálek.

16:00 - Předpověď výsledků sněmovních voleb při sečtení 49 procent hlasů

Jde o prognózu, která už se bude od skutečných výsledků měnit jen drobně. V podstatě se teď hraje o to, zda Andrej Babiš a jeho hnutí ANO dosáhnou na 30 %. A zda se TOP 09 podaří dostat do Sněmovny, šance překonat pětiprocentní hranici je však velmi malá.

Foto: Seznam

Předpověď výsledků podle agentury Median (po polovině sečtených okrsků).

15:55 - Volby na sítích

Sociální sítě byly nedílnou součástí volební kampaně, není tedy divu, že účty českých politiků v uplynulých týdnech jen přetékaly nejrůznějšími příspěvky. Mezi nimi nechybělo ani množství kuriozit, na něž upozornila Hedvika Pajerová z analytického oddělení Seznamu. Jejich přehled si můžete pustit zde .

15:52 - ŠTÁB PIRÁTŮ - Nadšení

U Piratů vyvolávají průběžné výsledky velmi dobrou náladu. Předseda Ivan Bartoš připomíná, že jejich desetiprocentní cíl není nereálný. „Pýcha předchází pád,” okomentoval zároveň průběžné výsledky tradičních stran - hlavně TOP 09 a ČSSD.

Ivan Bartoš na volebním štábu Pirátů.

15:46 - ŠTÁB ODS - S populisty a extremisty nepůjdeme

Na štábu ODS se tleská při pohledu na obrazovky, které ukazují průběžné sčítání hlasů a přisuzují straně více než jednociferný výsledek. ODS má aktuálně kolem 11 %. Jednička pražské kandidátky Jana Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že ji mrzí současný výsledek TOP 09. Ta se zřejmě nedostane do Sněmovny, nepřekoná potřebnou pětiprocentní hranici. Odmítla možnou povolební spolupráci s ANO a SPD.

15:45 - ŠTÁB PIRÁTŮ - S komunisty, Okamurou a ANO nepůjdeme

Lídr Pirátů Ivan Bartoš odmítl povolební spolupráci s ANO, SPD, KSČM.

15:42 - ŠTÁB ČSSD - Zdrcení

Průběžné výsledky sněmovních voleb neukazují na to, že by v nich ČSSD uspěla. Novinářům to řekl místopředseda strany Jan Hamáček, podle něhož už se nedá očekávat zásadní změna výsledků. Zisky sociálních demokratů se pohybují jen lehce nad sedmi procenty hlasů.

15:40 - Volební predikce po sečtení téměř 30 % hlasů

Hnutí ANO dosáhlo zřejmě na skutečně drtivý úspěch. Zisk by měl být kolem 30 % hlasů. ODS - 11,4 %. Piráti - 10,4 %. SPD - 9,9 %. KSČM 8,0 %. ČSSD - 7,3 %. STAN - 6,5 %. KDU-ČSL - 5,8 %.

Sociolog Jan Herzmann ve studiu Seznam Zprávy propočetl, že zisk ANO bude znamenat více než 70 poslaneckých mandátů. „To by znamenalo, že by hnutí ANO nakonec stačil jen jeden silný partner k vytvoření vládní koalice. Je otázka, koho ze silných z trojice ODS, SPD a Piráti by Andrej Babiš chtěl přizvat k vyjednávání," uvedl.

Babiš se v minulosti vyslovil pro Piráty. „Bližší by mu osobně byla ODS. Asi by nechtěl vládnout s panem Okamurou, kdyby nemusel. Otázka je, jestli nebude zahnán tak moc do kouta, aby nemusel sáhnout po některé ze stran, s nimiž půjde s krajní nevolí - jen aby mělo ANO premiéra."

15:30 - Studentský průzkum v Brně

Voliči hnutí ANO v Brně a dalších městech Jihomoravského kraje jsou mnohdy bývalí voliči ČSSD. Vyplývá to z průzkumu, který u voleb provedli studenti Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Průzkum také ukázal, že voliči tradičních stran, jako jsou KDU-ČSL, KSČM nebo ODS, jsou rozhodnutí, koho volit, už dlouho před volbami. Naopak u stran jako například Piráti přicházelo rozhodnutí v několika dnech, možná týdnech před volbami.

15:27 - Web ČSÚ už se po výpadku rozjel.

15:25 - Předpověď výsledků sněmovních voleb 

Predikce společnosti Median ukazuje skutečně překvapivé výsledky: Hnutí ANO získá téměř 30 procent hlasů. Na druhém místě je ODS - přes 11 % hlasů. Piráti potvrzují, že byli černým koněm letošních voleb, u občanů skončili na třetím místě a mají zisk přes 10 % hlasů.

Naprostý pád zřejmě zažila ČSSD, která opustila dvojciferné volební výsledky, podle predikce skončili sociální demokraté až na šesté příčce s o něco málo víc než 7 % hlasů. Do Sněmovny se dostanou ještě Starostové a nezávislí a KDU-ČSL. Vypadává TOP 09 Miroslava Kalouska.

Předpověď volebních výsledků agentury Median pro Seznam Zprávy.

15:20 - ŠTÁB STAN - Opatrná radost

I když jsou venku zatím jen předběžné výsledky, u Starostů a nezávislých se nálada pozvolna zlepšuje. Přisuzují totiž STAN zisk kolem 5,3 procenta. Předseda hnutí Petr Gazdík očekává, že Starostové získají 7 procent.

Celostátní lídr STAN Jan Farský dorazil na místo i se svou rodinou. Předběžné výsledky nechtěl příliš komentovat.

15:18 - ŠTÁB KSČM - Nevylučují vládní spolupráci s ANO

15:15 - Predikce agentury Median

Predikce agentury Median: Sčítání voleb probíhá relativně rychle, ale postupuje od nejmenších okrsků – proto se okolo 15:00 liší průběžné výsledky u některých stran až o +/- 3 procentní body od konečného stavu. Už z prvních sečtených okrsků lze ale pomocí matematického modelování odhadnout finální výsledek. Není zcela přesný, ale pomůže k orientaci, jak mohou finální výsledky vypadat.

15:10 – Sečteno je 10 procent okrsků, ANO má přes 30 procent

Hodinu a deset minut po uzavření volebních místností je sečteno 10 procent okrsků. Do Sněmovny se podle těchto předběžných dat dostalo osm partají. Z drtivého vítězství se může radovat hnutí ANO Andeje Babiše, které aktuálně má 31,88 % hlasů. Na druhém místě je SPD Tomio Okamury se ziskem 11,51 % hlasů. Třetí jsou komunisti se ziskem 9,85 %.

15:02 - VOLEBNÍ ŠTÁB TOP 09 - Nervozita roste

Do štábu TOP 09 se začíná vkrádat nervozita. Lídři strany sledují průběžné výsledky se stále horší náladou. Strana má v době, kdy je sečteno kolem deseti procent okrsků, jen 3,5 % hlasů.

15:00 - VOLEBNÍ ŠTÁB ANO - Koláčky místo koblih

Volební koláčky v ANO. Foto: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy.

14:55 - VOLEBNÍ ŠTÁB KDU-ČSL - Vedení už je na místě

Ve volebním štábu KDU-ČSL už je většina členů vedení strany. Před malou chvílí dorazil předseda Pavel Bělobrádek, už před ním se objevil místopředseda Jan Bartošek nebo ministr kultury Daniel Herman.

14:50 - Přichází první volební výsledky. Sečteno je necelých 0,5 % okrsků. 

Foto: Seznam Zprávy

První volební výsledky, sečteno je prvního půl procenta hlasů.

14:45 - ČSÚ spadl web volby.cz. 

14:40 - ŠTÁB PIRÁTŮ

Lídři Pirátů už jsou na štábu, přijeli na ústředí svým vězeňským atuobusem. Jejich šéf Ivan Bartoš zopakoval, že jakýkoli zisk poslaneckých mandátů bude z jeho pohledu úspěchem.

Momentka od Pirátů: Ivan Bartoš na volebním štábu.

14:30 - Boj s novináři u Okamury

Už na dva novináře, kteří se snažili dostat do štábu Okamurovy SPD, zavolali pořadatelé policii. Na jednoho podali trestní oznámení.

„Hlavní pořadatel u vchodu je bývalý policista. Takže ze sebe hned sype paragrafy, co vše novináři porušují tím, že se chtějí štábu zúčastnit bez akreditace,“ hlásí z místa reportér Seznamu Vojtěch Blažek.

Okamura dopředu řekl, že do svého volebního štábu nepustí žurnalisty, kteří o něm v minulosti psali - z jeho pohledu - nepěkně. Akreditaci nezískala ani redakce Seznam Zprávy, dále třeba server Aktuálně.cz, list Hospodářské noviny či týdeník Respekt. Podrobněji v této zprávě.

14:25 - Vítězství ANO, 8 stran ve Sněmovně

Z odhadu volebních výsledků, které pro televizi NOVA provedla agentura STEM, vyplývá, že by se do Poslanecké sněmovny mohlo dostat až osm stran. Přičemž blízko pětiprocentní hranici, která je nutná pro vstup do Sněmovny, se pohybují lidovci a TOP 09.

Volby podle odhadu STEM vyhrálo s výrazným náskokem hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše.

14:20 - ŠTÁB TOP 09 - Čekání na knížete

Karel Schwarzenberg má do štábu TOP 09 dorazit jako jeden z posledních - kolem páté hodiny odpoledne. Předseda strany Miroslav Kalousek už tu je.

14:10 - ŠTÁB STAROSTŮ - Sázka o 15 tisíc korun

V pražské Chemistry Gallery, kde volby sledují Starostové a nezávislí, je zatím klid, lídři stále nedorazili, na místě jsou zejména novinářské štáby. Tiskový mluvčí STAN Karel Kreml vsadil 15 tisíc korun na to, že se partaj do Sněmovny dostane.

14:05 - ŠTÁB ČSSD - Vyjádření Dolínka i Hamáčka

Reportér Seznam Zprávy Filip Horký posílá komentář pražského lídra Petra Dolínka a lídra Středočeského kraje Jana Hamáčka.

14:05 - ŠTÁB ANO - Šlechtová chce vládu s ČSSD

Do štábu ANO dorazila jako první Karla Šlechtová.

Rozhovor s Karlou Šlechtovou.

14:05 - ŠTÁB ODS - Fiala chce nad 10 procent

Do volebního štábu ODS v centru Prahy dorazila 1. místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Šéf strany Petr Fiala očekává pro stranu více než 10 procent. Z místa reportuje Jaroslav Gavenda.

14:05 - ŠTÁB SPD - Návštěvní řád pro novináře

Tomio Okamura by měl do štábu SPD v karlínském hotelu Čechie dorazit kolem 16. hodiny. Tedy - až bude většina hlasů sečtena.

Foto: Vojtěch Blažek

U Tomio Okamury vyvěsili návštěvní řád pro novináře. Foto: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy.

14:00 - Volební místnosti se právě uzavřely.

13:45 - Kalouska přišel podpořit Petr Čtvrtníček

Reportér Seznamu Petr Švihel hlásí, že do štábu TOP 09 právě dorazil Miroslav Kalousek. Před vchodem do štábu je také Petr Čtvrtníček, známý herec a režisér, který pro TOP 09 natáčel předvolební spoty.

13:28 - Volební účast byla v minulých volbách 59,48 procenta

13:18 - Okamuru přišel podpořit rocker Brichta

Reportér Seznamu Vojtěch Blažek hlásí od štábu Tomio Okamury: SPD Tomio Okamury přišel do volebního štábu podpořit Aleš Brichta, zpěvák metalové skupiny Arakain a velký bojovník proti islámu.

12:52 - Volí i vězni

Ve věznicích v Jihomoravském kraji šlo volit méně vězňů, než původně projevilo zájem, řekli ČTK mluvčí věznic v Brně a Znojmě. Původně se k účasti ve volbách hlásila polovina vězňů, nakonec přišla zhruba třetina. V Karlovarském kraji ve věznici v Kynšperku nad Ohří projevilo zájem zúčastnit se voleb asi 600 z 800 vězňů.

12:37 - Kdo s kým může vládnout? Volební studio o možných koalicích

Volební studio: Kdo s kým může vládnout?

12:23 - Volební účast ve většině krajů byla dopoledne kolem 50 procent

Na některých místech dosahovala až k 60 procentům. Vyplývá to z informací ČTK od krajských úřadů a radnic.

12:00 - Dvojrozhovor s Jiřím Paroubkem a Alexandrem Vondrou na Seznam Zprávy

Rozhovor s Jiřím Paroubkem a Alexandrem Vondrou.

11:40 - O volby v Bruselu je zájem

V Bruselu mají voliči o české parlamentní volby zájem, fronta čekajících se v sobotu dopoledne táhla občas až před dveře výstavních prostor Českého centra, kde se hlasování tradičně koná.

11:06 - V Lysolajích volil Jiří Drahoš

Bývalý předseda Akademie věd a kandidát na prezidenta Jiří Drahoš vždy volí strany, které zachovávají ústavnost, demokracii a ukotvení ČR v Evropě. Řekl to dnes novinářům v pražských Lysolajích, kde volil do Poslanecké sněmovny. Koho konkrétně zvolil, však jako nadstranický kandidát na prezidenta neprozradil.

11:04 - Bezpečnostní hrozby pro Česko očima politiků

Politici hodnotí, co jsou podle nich největší bezpečnostní hrozby pro Českou republiku.Video: Jakub Říha

10:43 - Michal Horáček volil v Roudnici

Kandidát na prezidenta Michal Horáček volil dnes dopoledne v Roudnici nad Labem. ČTK řekl, že ho těší odhadovaná vysoká volební účast. Výsledky voleb ale tipovat nechtěl.

10:35 - Bohuslav Sobotka volil až dnes

Včera odvolila většina lídrů hlavních stran kandidujících do Poslanecké sněmovny. Hlasování Andreje Babiše a Tomio Okamury můžete vidět v úvodním videu.

10:30 - Druhé dopolední studio Seznam Zprávy

Čau lidi, pojďte volit. Česko bez taxikářů, hotelů a dalších firem, které nahradí sdílená ekonomika.

10:24 - Ve volebních štábech začínají přípravy

Z Lidového domu se divákům Seznam Zprávy bude hlásit náš reportér Filip Horký.

10:05 - 10 000 Čechů volí ze zahraničí

Podle ČTK se k volbám v zahraničí zapsalo asi deset tisíc Čechů. Jako první volili ti z Jižní Ameriky, aby se hlasy kvůli časovému posunu stačily včas sečíst. Pro zajímavost - speciální volební okrsky jsou otevřené třeba i v Afghánistánu nebo Iráku, kde se dá volit na dvou, respektive třech místech. Na čtyřech místech mohou Češi volit ve Spojených státech, Číně nebo v Německu.

9:23 - Tipněte si přes naše Videokomentáře volební výsledky

Jak dopadnou volby? Tipujte.Video: Jakub Říha

9:00 - První živé studio Seznam Zprávy

Čau lidi, pojďte volit. Drzá Klára, co má spadeno na EET, zve k volbám.

8:46 - Strany vyzývají zbývající voliče, aby šli hlasovat

Kandidující strany i jejich představitelé se snaží i druhý den přes sociální sítě přesvědčit Čechy, aby dorazili k volbám.

8:27 - Deník.cz: Policie zatkla Sládka kvůli nepovolené kampani

Policie v Chomutově v pátek večer zadržela předsedu republikánské strany Miroslava Sládka kvůli nepovolené kampani, kterou údajně porušil volební zákon. Krátce před půlnocí policisté Sládka propustili. Informoval o tom dnes server Deník.cz.

8:11 - Voliči mohou hlasovat o nové podobě Parlamentu do 14:00

Poslední voliči budou dnes moci odevzdat svůj hlas těsně před 14:00, kdy možnost volit podle zákona skončí. Než členové okrskové komise volební místnosti uzavřou, musejí ještě umožnit hlasování všem, kteří jsou ve volební místnosti nebo před ní. Teprve poté prohlásí předseda okrskové komise hlasování za ukončené.

8:00 - Volební místnosti se otevřely.

7:42 - Jak se z volebního lístku stane poslanecké křeslo?

Jakou sílu má váš hlas? Jak ovlivní výsledek voleb? Podívejte se na grafiku Seznam Zprávy.Video: Jakub Říha

7:25 - Do Sněmovny chce 31 stran a hnutí

Krátce po ukončení hlasování mají být zveřejněny první odhady, jak dopadlo. O přízeň voličů v letošních volbách usiluje rekordní počet více než 7500 kandidátů, které nominovalo 31 stran a hnutí. Zvoleno ale může být jen 200 z nich, takže na jedno poslanecké křeslo připadá zhruba 37 uchazečů.

7:17 - Bude účast rekordní?

Zájem o volby je nevšední. Velká část volebních místností hlásí větší zájem voličů než při předčasných volbách před čtyřmi lety. Někde odvolilo už padesát procent lidí.

7:00 - Lídři odvolili

V pátek své hlasy do volebních uren hodili lídři všech velkých stran. Spolu s nimi také více než dvě pětiny voličů. Zájem je podle vyjádření řady volebních komisařů vyšší než při předčasných volbách před čtyřmi lety. Někde volilo dokonce více než 50 procent lidí. Například v Praze je volební účast nadprůměrná, v některých částech hlavního města volila více než polovina oprávněných voličů. Velký zájem o volby je také třeba v Libereckém kraji, od 30 do 45 procent.

Video: Jak volili lídři stran. Novináři měli zájem hlavně o Andreje Babiše a Tomio Okamuru.Video: Jakub Říha

FAKTA

Ve hře je více než osm milionů hlasů. V minulých 20 letech - od roku 1996 - využili právoplatní čeští voliči hlasovací právo nanejvýš ze 76,4 procenta. Taková volební účast byla právě v prvních sněmovních volbách v samostatné České republice v roce 1996 a přiblížily se v tomto ohledu už jenom předčasné volby roku 1998 (74 procent). Od té doby se účast voličů pohybuje kolem 60 procent.

Reklama

Doporučované