Hlavní obsah

Interní průzkum k eurovolbám: STAN má potenciál přeskočit Spolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Koalice Spolu při představování společné kandidátky.

Reklama

Průzkum pro Spolu před eurovolbami ukázal horší výsledek, než na jaký si koalice myslí. Navíc změřil vysoký potenciál konkurenčních Starostů.

Článek

Koalice Spolu by v eurovolbách skončila na druhém místě s 22 procenty hlasů, porazilo by ji hnutí ANO s 27 procenty. Vyplývá to z interního průzkumu, který si koalice Spolu nechala udělat od agentury Ipsos a Seznam Zprávy do něj měly možnost nahlédnout.

Následovalo by pak hnutí STAN se ziskem přes 13 procent. Pirátům průzkum v tuto chvíli přisuzuje osm procent. Do europarlamentu by se dostala ještě koalice Stačilo v čele s komunistkou Kateřinou Konečnou a SPD.

Model se jen mírně liší od čísel, která vyšla v nedávném průzkumu STEM/MARK. ANO by podle něj vyhrálo volby o něco málo přesvědčivěji s téměř 29 procenty, následovalo by Spolu s 19 procenty a STAN s necelými 13 procenty.

Interní průzkum vyvolal podle informací SZ v koalici Spolu, která si dělá ambice volby vyhrát, obavy. A to především kvůli potenciálu – tedy maximální možné podpoře, kterou průzkum také změřil.

„Na třetím místě by se umístili Starostové a osobnosti pro Evropu s vysokým potenciálem přesahujícím potenciál koalice Spolu,“ píše se v průzkumu.

Podle dat mají Starostové shodný potenciál jako ANO: více než 34 procent voličů. Spolu je v potenciálu na třetím místě – i když se 33 procenty zaostává jen minimálně.

Jenže zatímco potenciál hnutí ANO může nechat Spolu relativně klidným, protože nesdílejí stejné voliče, u STAN je to přesně naopak.

Souboj o stejné voliče

Oficiálně nechtějí členové koalice Spolu interní průzkum komentovat, bojí se ale, aby vládní voliči nedali při rozhodování přednost spíše výrazné Danuši Nerudové než kandidátce složené ze tří stran.

Je však třeba připomenout, že hnutí STAN má vysoký volební potenciál historicky, ovšem v kombinaci s nízkým voličským jádrem. To znamená, že pro velkou část voličů je spíše stranou druhé volby a potenciál většinou nenaplní.

Naopak Spolu má pevnější jádro podporovatelů. Panují ale obavy, že to pro evropské volby nemusí platit.

Reklama

Doporučované