Hlavní obsah

„Už se na to nemůžeme dívat.“ V Praze kandiduje nové hnutí i čtyřkoalice

Foto: ČTK

O místo v pražském zastupitelstvu usiluje za Prahu bez chaosu i herec Jan Antonín Duchoslav.

Reklama

O post primátora Prahy se v zářijových komunálních volbách bude ucházet i nové hnutí Praha bez chaosu. Voličům v metropoli se nabízí také pravicově konzervativní čtyřkoalice.

Článek

Za nové hnutí Praha bez chaosu (PBCH) se o post primátora bude ucházet někdejší generální ředitel dopravního podniku (DPP) Jaroslav Ďuriš. Zaměřit se chce na dopravu, bezpečnost či boj s energetickou chudobou.

Dvojkou je podnikatel a miliardář Pavel Sehnal a na kandidátce je také herec Jan Antonín Duchoslav, právnička a bývalá pražská zastupitelka Monika Hášová nebo bývalý místostarosta Prahy 13 Pavel Jaroš (ČSSD). Hnutí kandiduje rovněž na pět radnic, kde jsou mezi kandidáty mj. někdejší starostové a místostarostové. Novinářům to dnes řekli zástupci a kandidáti hnutí.

„My už se na to nemůžeme dívat. Současný stav řízení našeho milovaného města je tristní. Všude vládne aktivismus, lajdáctví, nekompetentnost, nikdo za nic neodpovídá, a to ani v situaci, kdy náměstka primátora odvádí policie v poutech. Tento chaos musí skončit. Jsme uskupení odborníků, manažerů a profesionálů, kteří svůj přístup a erudici v minulosti již dostatečně prokázali,“ řekl Ďuriš. DPP jako generální ředitel vedl v letech 2013 až 2016.

Hnutí se chce zabývat mimo jiné řešením dopravní situace v Praze. Podle Ďuriše je důležité se zaměřit na rozvoj MHD, přípravu a stavbu důležitých dopravních staveb a vyřešit problém s parkováním. Dalším tématem je boj s energetickou chudobou, bezpečnost a sociální podpora obyvatel.

„Prostě budeme pomáhat lidem v nouzi. Chceme změnu, aby se v Praze zase něco dělalo a aby se respektovala zkušenost, slušnost a selský rozum,“ řekl Ďuriš.

Kde PBCH kandiduje

PBCH sestavilo kandidátky na Praze 5, 6, 8, 10 a 13. Zmíněný herec Duchoslav, známý jako Viki Cabadaj z filmu Sněženky a machři, bude kandidovat nejen na magistrát, ale také v Praze 6. V osmé městské části se pokusí vrátit do křesla někdejší starosta a bývalý náměstek primátora Josef Nosek (dříve ODS), o místo starosty Prahy 10 bude usilovat bývalý starosta Bohumil Zoufalík (dříve ODS) a v Praze 13 bývalý místostarosta Jaroš.

Zástupci hnutí se chtějí zabývat také rozpočtem Prahy. „Musíme změnit hospodaření a účelně vynakládat prostředky,“ řekla Hášová. Podle ní má městská rada 59 komisí a v každé je minimálně deset externistů placených z rozpočtu města. Snížit chce také počet placených předsedů magistrátních výborů. Hášová byla od roku 2010 po dvě období městskou zastupitelkou, nejdříve za TOP 09 a poté přestoupila do zastupitelského klubu ČSSD.

„Sloužit, ne šikanovat“

Pražanům se ve volbách nabídne také nově vzniklá čtyřkoalice – skládá se ze Strany soukromníků ČR, Koruny České, Konzervativní strany a Klubu angažovaných nestraníků (KAN).

Chce nabídnout pravicově konzervativní alternativu současným stranám. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekli zástupci stran. Lídrem kandidátky a kandidátem koalice na primátora je místopředseda Soukromníků Ladislav Linek.

„Spojuje nás konzervativní myšlení, jednotný názor na politiku a politickou etiku,“ řekl Linek. Dodal, že volební heslo koalice je „sloužit, ne šikanovat“ a strana chce své myšlenky voličům přiblížit prostřednictvím veřejných setkání, volebních novin nebo sociálních sítí. „Za úspěch bychom považovali hranici pěti procent, abychom se dostali do zastupitelstva, uděláme pro to všechno,“ řekl lídr.

Program koalice přiblížil předseda KAN František Laudát. Z dopravy zmínil často zmiňovaná pražská témata, jako jsou nutnost dostavět okruhy či metro. Koalice podle něj bude prosazovat také zahloubení magistrály v celém centru od Nuselského mostu po Holešovice. Volební heslo koalice pak reprezentuje například návrh zrušení botiček za parkování nebo omezení odtahů jen na případy, kdy auta brání bezpečnosti.

Koalice je proti zvyšování daní z nemovitostí a dalších poplatků i možnému zákazu či omezení vjezdu aut do centra. Prosazuje revitalizaci Malostranského náměstí, kam by se podle jejích zástupců měla vrátit socha maršála Radeckého. V oblasti vzdělání by se podle Laudáta měla do škol vrátit výuka etiky. Jiří Matzner (Soukromníci) dodal, že Praha dostatečně nevyužívá svou zákonodárnou iniciativu.

Místopředseda Koruny České Petr Krátký dodal, že bude chtít otevřít téma změny sídla prezidenta. „Lidem volená hlava státu nemá na lid shlížet z Hradu, na Hrad patří král,“ řekl. Gabriela Sedláčková z Konzervativní strany uvedla, že koalici spojují hodnoty a nemá jít o uskupení cílící na všechny voliče. „Konzervatismus není prázdné lpění na minulosti, ale život z toho, co se již osvědčilo,“ dodala.

Komunální volby v Praze

O hlasy voličů se bude v podzimních komunálních volbách do zastupitelstva hlavního města ucházet 23 uskupení. V minulých volbách v roce 2018 kandidovalo 29 subjektů. Pražané budou volit stejně jako před čtyřmi lety v jednom obvodu 65 zastupitelů. Kromě toho se v metropoli konají i volby do zastupitelstev městských částí a ve třech obvodech do Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované