Hlavní obsah

Cyril Svoboda prezidentem? V Senátu sbírají podpisy pro jeho kandidaturu

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý lidovecký politik Cyril Svoboda.

Reklama

aktualizováno •

Na scéně se objevil další zájemce o Hrad. V horní komoře Parlamentu sbírá podpisy pro prezidentskou kandidaturu Cyril Svoboda. Seznam Zprávám to potvrdilo několik zákonodárců, bývalý lidovecký předseda to nechtěl komentovat.

Článek

Na aktuální schůzi Senátu, poslední ve starém složení, koluje listina, na kterou se připisují zákonodárci k podpoře kandidatury někdejšího předsedy KDU-ČSL a ministra zahraničí Cyrila Svobody.

Seznam Zprávám to potvrdilo hned několik na sobě nezávislých senátorů. „Podepsal jsem,“ řekl například končící karlovarský senátor Jan Horník (STAN).

Podle zákona musí případný kandidát, který se vydá touto cestou, získat podporu deseti senátorů.

Sám Svoboda nechtěl věc komentovat. „Teď je předběžné se k čemukoliv vyjadřovat,“ reagoval pouze.

Pokud by se mu podařilo deset podpisů získat, stal by se druhým takovým kandidátem v aktuálním souboji o Hrad.

Podpisy v Senátu sbírá například senátor Pavel Fischer, kterého podporují zákonodárci zejména z řad TOP 09, lidovců a ODS. Dalším kandidátem, který pravděpodobně vzejde z horní komory, je Marek Hilšer, který má podporu zejména mezi senátory za STAN.

V čele diplomacie i legislativní rady

Cyril Svoboda dlouhá léta patřil k hlavním tvářím KDU-ČSL, v letech 2001 až 2003 a později v letech 2009 až 2010 straně předsedal. V jejím dresu působil postupně na Ministerstvu zahraničí v dobách, kdy lidovci vládli se sociálními demokraty, nebo jako předseda Legislativní rady vlády v éře Mirka Topolánka z ODS.

V druhém případě lidovce převzal v krizi, ve které se ocitli kvůli aférám svého předchůdce Jiřího Čunka. Krátce po jeho zvolení předsedou odvedl jeho politický rival Miroslav Kalousek část straníků k nově vznikající TOP 09, Svobodovi se pak ve volbách v roce 2010 nepodařilo přesvědčit dostatek voličů a lidovci vypadli na tři roky ze Sněmovny. Částečně i kvůli jeho soudním rozepřím s charitou.

Po prohraných volbách založil Diplomatickou akademii v Praze, kde dosud vyučuje. V roce 2018 působil jako poradce Andreje Babiše (ANO).

Reklama

Doporučované