Hlavní obsah

Další suma pro Nerudovou. Přispěla jí manželka vládce hor Igora Rattaje

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Igor Rattaj a jeho manželka Ľubica Skusilová

Reklama

aktualizováno •

Na transparentním účtu Danuše Nerudové se objevilo další zajímavé jméno. Peníze jí poslala Ľubica Skusilová, slovenská malířka a manželka majitele Tatra Mountains Resort.

Článek

Příspěvek ve výši 200 tisíc korun se Nerudové připsal na účet ve středu. Ľubica Skusilová je manželka miliardáře, někdejšího partnera J&T a majitele firmy Tatra Mountains Resort (TMR) Igora Rattaje.

Zatímco Rattaj se věnuje rozšiřování lyžařských středisek a hraní epizodních rolí ve filmech, které jeho společnost TMR sponzoruje, Skusilová se v posledních letech plně věnuje výtvarné tvorbě. Uspořádala už i několik výstav.

Skusilová pro Seznam Zprávy uvedla, že Nerudovou poznala na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde se nadchla jejím rozhledem, vystupováním a reprezentativností.

„Má vizi jakým směrem zemi směřovat, jak dělat reformy. Má srdce i rozum. Je uznávaná v zahraničí, dosáhla mnohého i na akademické půdě,“ popsala Skusilová, která má i s manželem v Česku přechodné bydliště. Dodala, že je obdivovatelkou Nerudové a přála by Česku mít takovou prezidentku.

Upozornila i na paralelu, že Slovensko v současné době má jako hlavu státu rovněž ženu, Zuzanu Čaputovou. „Fandím moudrým ženám v politice. Vnímám, že to mají těžší než muži,“ dodala.

Firma TMR Igora Rattaje provozuje lyžařská střediska na Slovensku, v Česku, Polsku a v Rakousku. Začínala v Nízkých Tatrách, posléze rozšířila svůj byznys na Tatranskou Lomnici a do skiareálu Štrbské Pleso.

V roce 2012 firma vstoupila do České republiky, kdy koupila podíl ve skiareálu ve Špindlerově Mlýně. Od roku 2017 mají v pronájmu areál na Ještědu. Tam jeho podnikání provází kontroverze ohledně masivního kácení lesů, přesněji více než 50 hektarů. Součástí původního memoranda byl závazek rozvíjet areál v rámci tehdejších hranic. Nyní usiluje o změnu územního plánu.

Kromě lyžařských areálů provozuje i zábavní parky. Například Aquapark Tatralandia či resort v Čeladné.

Nerudová měla ve středu večer na účtu zůstatek ve výši přes 12 milionů korun. Nedávno jí finančně významně pomohl miliardář Martin Moravec, majitel sítě drogerií Teta – poslal jí pět milionů korun. Průběžně jí ale chodí i peníze od drobných dárců. Podporují ji i prostřednictvím crowdfoundingové kampaně. Od lidí chce takto vybrat milion korun, zatím získala přes 700 tisíc.

Reklama

Doporučované