Hlavní obsah

Dva dny do voleb: Pavel se chystá na debaty, Nerudová dál jezdí za příznivci

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová před besedou v Kutné Hoře.

Reklama

Zjišťovali jsme, co dělají uchazeči o Hrad v posledních desítkách hodin před otevřením volebních místností.

Článek

Prezidentští kandidáti využívají poslední dva dny před pátečním otevřením volebních místností po svém.

Zatímco Andrej Babiš nejprve odjel za francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a posléze se stáhl do soukromí, Petr Pavel se připravuje na poslední dvě velké debaty na komerčních televizích.

Danuše Nerudová ještě vyrazila mezi lidi. Ve středu odpoledne se sešla na besedě s veřejností v Kutné Hoře, ve čtvrtek ji to samé čeká v Brandýse nad Labem.

V prostorech citlivě zrekonstruované jezuitské koleje, kde sídlí Galerie Středočeského kraje, zapózovala fotografům a v moderní kavárně se setkala i s příznivci, kteří jí ještě před začátkem besedy přinesli pugét.

Prostory galerie v Kutné Hoře se - k překvapení kandidátky i jejího moderátora Jana Musila - zaplnily doslova k prasknutí. Posluchači stáli až mezi dveřmi, což některé z nich otrávilo a z besedy odešli.

+1

Velkou část publika tvořili v Kutné Hoře studenti očividně mladší 18 let, tedy bez volebního práva. „Ještě k volbám nemůžeme. Jsme tu, protože máme rády paní Danuši. Odešly jsme kvůli tomu ze školy,“ odbudou mě dvě děvčata, kterých se zeptám, proč na diskuzi s prezidentkou jsou, když ještě nejspíš nemohou volit. Dorazila ale i řada seniorů.

„Jsem ráda, že mě nabijete energií na tu večerní debatu na Primě,“ řekla Nerudová hned v úvodu publiku.

Příprava na televizi

V debatě by se měla utkat s dalšími dvěma favority - Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. Zda budou opravdu tři, není jasné. Andrej Babiš už dříve uvedl, že pozvání nepřijme a půjde před volbami jen do debaty na TV Nova, která se uskuteční ve čtvrtek.

„Účast v dnešní Superdebatě na Primě a CNN Prima NEWS potvrdila Danuše Nerudová a Petr Pavel. Naše pozvání pro Andreje Babiše jakožto jednoho ze tří nejsilnějších kandidátů ovšem stále platí. Moderátoři i celý tým dnešní Superdebaty jsou proto na dnešní večer nachystáni tak, jako by Andrej Babiš měl přijít,“ uvedl Matěj Štýs z tiskového oddělení Primy.

Na večerní debatu se připravoval i Petr Pavel. „Pan generál má dnes kromě přípravy na debatu na programu natáčení videí a také už proběhla debata na Deníku,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Eva Hromádková.

Tým Andreje Babiše na otázky týkající se středečního a čtvrtečního programu nereagoval.

Další kandidáty čeká předvolební debata až ve čtvrtek. Karel Diviš tak na středu na svém webu avizoval setkání s podporovateli v Brně. Senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer se účastnili schůze horní komory Parlamentu, druhý jmenovaný si ještě na podvečer naplánoval akci s příznivci v Praze.

Jaroslav Bašta byl - podle mluvčí SPD Barbory Šťastné - ve středu pracovně v Poslanecké sněmovně a poskytoval předvolební rozhovory.

„Včera jsem byl v Českych Budějovicích v Madetě, dnes jsem měl setkaní s podporovateli, natáčení videa pro sociální sítě, setkaní se zástupci OSCE/ODIHR dohled nad volbami, řešil jsem napadení mých webových stranek a příprava na debatu v TV Nova zítra,“ shrnul svůj program Tomáš Zima.

Reklama

Doporučované