Hlavní obsah

Fialovo přání v ohrožení. Hledání koaličního prezidenta se nedaří

Foto: Profimedia.cz

Šéfové vládní koalice řeší, koho vyslat do prezidentské volby.

Reklama

Vládní koalici se nedaří najít vlastního prezidentského kandidáta. Řada představitelů vládních stran se už otevřeně přiklání k tomu, že bude lepší podpořit kandidáta „zvenčí“.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Ještě na začátku roku premiér Petr Fiala říkal, že chce mít strategii pro prezidentskou volbu hotovou co nejdříve. O dva měsíce později ale připouští, že to nebude tak jednoduché.

Jednání o společném kandidátovi sice několikrát proběhla, jejich účastníci se ale shodnou – žádná konkrétní jména ze schůzek nevyplynula. A sílí hlasy, že v takovém případě bude lepší vlastního kandidáta nestavět vůbec.

„Nemáme-li někoho, kdo do toho opravdu chce jít s velkou vervou, s velkou chutí vyhrát, tak se čím dál víc přikláním k tomu, abychom se nesnažili o postavení vlastního kandidáta za každou cenu,“ myslí si předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podobně mluví i další politici, které Seznam Zprávy oslovily. „Myslím, že by to měl být nadstranický kandidát. Volby může vyhrát jen někdo, kdo překročí fanoušky vládní koalice, kdo získá i hlasy navíc,“ říká šéf Pirátů Ivan Bartoš.

A i s podporou takového kandidáta se podle něj musí zacházet opatrně. „Když někoho otevřeně podpoří politická strana, je to takový polibek smrti,“ dodává Bartoš. O nadstranickém kandidátovi zvenčí se mluví i u lidovců nebo Starostů. A to například s argumentem, že po kandidátovi, který bude příliš spojený s vládou, se mohou svézt také její problémy.

Nejsilnějším zastáncem vlastního kandidáta v pětikoalici zůstává premiér Petr Fiala a jeho ODS. „Já jsem otevřen oběma možnostem. Pro mě je představitelný i kandidát, který vzejde z nějaké politické strany, nakonec silné osobnosti ve stranách jsou, včetně ODS,“ řekl Seznam Zprávám Fiala.

„My o tom diskutujeme a v té diskusi každý zastává svůj názor,“ říká Markéta Pekarová Adamová na dotaz, jak se s premiérem shodne na budoucím postupu.

Vondra nebo Vystrčil?

Z kuloárních informací plyne, že právě ODS si v hledání prezidentského kandidáta počíná nejaktivněji. V jejím případě se hovoří o dvou jménech.

Prvním a veřejně známějším možným kandidátem je šéf Senátu Miloš Vystrčil, který letos nechce obhajovat funkci místopředsedy strany. Podle informací Seznam Zpráv ale hovořil s několika straníky, kterým naznačil, že o funkci spíše nestojí.

„Já se zabývám obhajobou svého mandátu v letošních senátních volbách, to je pro mě priorita, chci pokračovat také jako předseda Senátu. Žádnou jinou kandidaturou se teď nezabývám,“ uvedl Vystrčil na dotaz Seznam Zpráv.

Tím druhým je europoslanec a místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra. Seznam Zprávy hovořily s několika lidmi, kteří v uplynulých měsících jednali s Vondrou na téma prezidentské kandidatury a pokoušeli se ho k ní přemluvit.

Jistá část ODS je přesvědčená, že Vondra, někdejší chartista, by mohl mít šanci oslovit i takzvané zemanovské spektrum voličů – Vondra se nijak netají kritikou současného stavu Evropské unie a je znám svým konzervatismem.

Vondra však o kandidatuře na Hrad zatím neuvažuje. A problém by pravděpodobně nastal i u koaličních spojenců, nesouhlas s takovým nápadem zaznívá zejména z řad politiků TOP 09.

Shoda zatím není ani na tom, koho z kandidátů „zvenčí“ případně podpořit. „Stále převládá několik názorů. Jsou politici, kteří straní generálu Pavlovi, někdo senátorům Vystrčilovi nebo Hilšerovi,“ popisuje lidovecký poslanec Ondřej Benešík.

Že nejlepší šanci porazit v druhém kole Andreje Babiše má momentálně Petr Pavel, vyšlo i v průzkumu, který si nechala udělat koalice Spolu.

Vládní strany se tak zatím shodnou jen na jednom – měla by být domluva na společném postupu, ideálně v celé pětikoalici. Aby se, jak říká premiér Fiala, nestalo, že „tady budeme mít osm skvělých kandidátů na naší straně spektra, ale žádný z nich nebude mít šanci postoupit do druhého kola“.

Fiala chce mít jasno nejpozději do léta. Sám ale přiznává, že pokud se bude rozhodnutí oddalovat, značně se tím zúží prostor pro výběr jména. „Platí skoro přímá úměra: čím později se kandidatura někoho oznámí, tím spíše to musí být již veřejně známá osobnost,“ říká premiér.

S přispěním Václava Dolejšího a Terezy Šídlové.

Reklama

Doporučované