Hlavní obsah

Hilšer z prezidentské volby neodstupuje, naopak představil své vize

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Senátor Marek Hilšer.

Reklama

Senátor a kandidát na prezidenta Marek Hilšer na dopolední tiskové konferenci v Praze oznámil vizi, proč kandiduje. Odmítl, že by odstoupil ze souboje o Hrad.

Článek

Kandidát na prezidenta Marek Hilšer hned v úvodu projevu řekl, že poslední dva prezidenti rozdělovali českou společnost a že expremiér Andrej Babiš si podle jeho slov na dělění společnosti založil politickou kariéru.

„Říkám, že kdo chce něco změnit, musí změnu představovat. Nemůžete bojovat s oligarchou, když máte jiné oligarchy v zádech, proto kandiduji. Nechci, abychom na Hradě vyměnili jednu vlivovou skupinu za druhou,“ řekl na úvod Hilšer.

Představil také vizi, kterou má do roku 2030. Hilšer představil pět oblastí. Udržitelná země, motivační příjem, férové důchody, zapojení mladých, rovné příležisoti a soudržná společnost.

„Chci jasně říct, že prezident není stínová vláda, chci být občanský prezident. Spojovat společnost nemohou lidé, kteří sloužili zločinnému režimu,“ uvedl Hilšer.

Marek Hilšer a prezidentské volby 2018

Lékař a vysokoškolský učitel Marek Hilšer byl už v roce 2018 nejmladším kandidátem, který se ucházel o funkci prezidenta. Oznámil to mezi prvními už v červenci roku 2016 za podpory iniciativy Kroměřížská výzva. Nesehnal ale potřebných 50 tisíc podpisů od občanů, proto přijal senátorskou podporu.

V prvním kole prezidentské volby skončil Marek Hilšer na 5. místě s 8,84 procenta. Od voličů dostal 454 949 hlasů, a nepostoupil tak do druhého kola.

Politických ambicí se ale nevzdal a rozhodl se pro kandidaturu do Senátu a uspěl. Stal se novým senátorem za Prahu 2 za vlastní hnutí nazvané Marek Hilšer do Senátu. Ve druhém kole senátních voleb získal 79,75 procenta hlasů.

Hilšer oznámil už v roce 2019 jako první, že bude kandidovat na prezidenta. „Zisk bezmála půl milionu hlasů v předešlých prezidentských volbách a následné zvolení do Senátu mě utvrdilo v tom, že veřejná služba má smysl. Že stojí za to snažit se poměry v naší zemi zlepšit,“ řekl ke své opětovné kandidatuře Hilšer. Marek Hilšer splnil zákonné podmínky a byl tak připuštěn k lednovým prezidentským volbám spolu s dalšími osmi kandidáty na prezidenta.

Reklama

Doporučované